OFFLINE

Marimekko textilkiállítás az Eventuell-ben

2010. június 16., szerda 14:54

Az Eventuell műterem-galériában még június 20-ig látható a finn design-márka, a Marimekko kiállítása. A galéria egyik tulajdonosa, Szigeti Szilvia textiltervező volt az ötletgazda, neki köszönhető, hogy a vidám mintáiról ismert cég néhány legendás textiljét mi is megcsodálhatjuk Budapesten.

Szigeti Szilviának régóta nagy kedvence a minden szezonban pazar mintákat felvonultató Marimekko. A márka nálunk kevésbé ismert, pedig a finnek egyik első számú exportcikkéről van szó. Marimekko mintákkal bármit lehet díszíteni: lakástextileket, háztartási eszközöket és ruhákat is.

A céget 1951-ben alapította Arni és Vijo Ratia, mindketten művészek. A mai napig olyan tervezőkkel dolgoznak, akik magukénak érzik jelmondatukat: „eseménydús, színes és kreatív élet”. Napjainkban fiatal és tehetséges tervezők dolgoznak a Marimekkonak: Maija Louekari és Samu-Jussi Koski lépett a régi idők legendás designerei, Maija Isola és Vuokko Nurmesniemi helyébe. Az apró galériában rendezett textilkiállításon mindegyikük munkája megtalálható.

A kiállítás létrejöttében nagy szerepet játszott Maria Härkäpää, aki a Helsinki Egyetemen tanít művészettörténetet, dolgozott textiltervezőként és a Helsinki Design Múzeumban is, mindemellett hatalmas Marimekko rajongó. Nem csak a múzeumból, saját gyűjteményéből is hozott anyagokat. Tőle tudtuk meg, mit jelent a Marimekko szó: a Mari ugyanúgy női név, mint nálunk (Mária), a mekko pedig kis ruhát jelent, tehát a cégnév körülbelül annyit tesz: Mari ruhája.

„Én azért szeretem a Marimekkot, mert színt és örömet visz az emberek életébe. Egyik kedvencem Maija Isola munkája: ezt a mintát 1964-ben tervezte, a fantázianeve Unikko. Pipacsokat ábrázol, és ez a Marimekko egyik bestsellere. Pár éve a Marimekko volt a H&M vendégtervezője, ott is találkozhattak Unikko-mintás ruhákkal.” – mondja Härkäpää, aki a cég 2010-es tavaszi kollekciójának egyik darabját viselte mikor beszélgettünk vele.

A legendás Unikko tervezőjének sokak szerint Maija Louekari az utódja. Tőle a „Siirtolapuutarha” fantázianevű textilt tekinthetjük meg a kiállításon. A minta nagy virágai a hétvégi telkeket szimbolizálják, ugyanis Finnországban az a szokás, hogy mindenki egyféle virággal ülteti tele kertjét, így felülnézetből a táj ugyanolyan változatos és színes, mint a textil. A Marimekko összes mintájának története és jelentése van, mindenki garantáltan talál köztük kedvencet. Härkäpää-nak és Szigetinek Ainomaija Metsola munkája tetszik legjobban: a pszichedelikus, bogaras, tarka minta idén debütált, fantázianeve Ötökkä. Önök melyikkel borítanák kanapéjukat?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.17 00:03:22goosebump

  gimnáziumban voltam egy hétig finnországban egy családnál, akik búcsúajándékként marimekko pénztárcát adtak nekem.
  teljesen egyszerű csíkos, de még az is olyan vidám mintha virágmintás lenne.
  kár hogy nem járok mostanában BP-n, szívesen megnéztem volna a kiállítást.

 • 2010.06.17 02:41:42Rékuc

  abszolút elismerem a Marimekko érdemeit, de sose bírtam ezeket a nagy csiricsáré mintákat ezekben a nagyon erős színekben.

 • 2010.06.17 23:04:06be good

  Hüm-hüm, ezekből egyikkel sem borítanám be a kanapémat. :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta