Marimekko textilkiállítás az Eventuell-ben

Az Eventuell műterem-galériában még június 20-ig látható a finn design-márka, a Marimekko kiállítása. A galéria egyik tulajdonosa, Szigeti Szilvia textiltervező volt az ötletgazda, neki köszönhető, hogy a vidám mintáiról ismert cég néhány legendás textiljét mi is megcsodálhatjuk Budapesten.

Szigeti Szilviának régóta nagy kedvence a minden szezonban pazar mintákat felvonultató Marimekko. A márka nálunk kevésbé ismert, pedig a finnek egyik első számú exportcikkéről van szó. Marimekko mintákkal bármit lehet díszíteni: lakástextileket, háztartási eszközöket és ruhákat is.

A céget 1951-ben alapította Arni és Vijo Ratia, mindketten művészek. A mai napig olyan tervezőkkel dolgoznak, akik magukénak érzik jelmondatukat: „eseménydús, színes és kreatív élet”. Napjainkban fiatal és tehetséges tervezők dolgoznak a Marimekkonak: Maija Louekari és Samu-Jussi Koski lépett a régi idők legendás designerei, Maija Isola és Vuokko Nurmesniemi helyébe. Az apró galériában rendezett textilkiállításon mindegyikük munkája megtalálható.

A kiállítás létrejöttében nagy szerepet játszott Maria Härkäpää, aki a Helsinki Egyetemen tanít művészettörténetet, dolgozott textiltervezőként és a Helsinki Design Múzeumban is, mindemellett hatalmas Marimekko rajongó. Nem csak a múzeumból, saját gyűjteményéből is hozott anyagokat. Tőle tudtuk meg, mit jelent a Marimekko szó: a Mari ugyanúgy női név, mint nálunk (Mária), a mekko pedig kis ruhát jelent, tehát a cégnév körülbelül annyit tesz: Mari ruhája.

„Én azért szeretem a Marimekkot, mert színt és örömet visz az emberek életébe. Egyik kedvencem Maija Isola munkája: ezt a mintát 1964-ben tervezte, a fantázianeve Unikko. Pipacsokat ábrázol, és ez a Marimekko egyik bestsellere. Pár éve a Marimekko volt a H&M vendégtervezője, ott is találkozhattak Unikko-mintás ruhákkal.” – mondja Härkäpää, aki a cég 2010-es tavaszi kollekciójának egyik darabját viselte mikor beszélgettünk vele.

A legendás Unikko tervezőjének sokak szerint Maija Louekari az utódja. Tőle a „Siirtolapuutarha” fantázianevű textilt tekinthetjük meg a kiállításon. A minta nagy virágai a hétvégi telkeket szimbolizálják, ugyanis Finnországban az a szokás, hogy mindenki egyféle virággal ülteti tele kertjét, így felülnézetből a táj ugyanolyan változatos és színes, mint a textil. A Marimekko összes mintájának története és jelentése van, mindenki garantáltan talál köztük kedvencet. Härkäpää-nak és Szigetinek Ainomaija Metsola munkája tetszik legjobban: a pszichedelikus, bogaras, tarka minta idén debütált, fantázianeve Ötökkä. Önök melyikkel borítanák kanapéjukat?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek