OFFLINE

Oscar de la Rentát másolták volna a Max Mara tervezői?

2010. június 3., csütörtök 13:08

A Dominikai Köztársaságban született tervezőt igen kellemetlen meglepetés érte, amikor egyik alkalmazottja tájékozatta arról, amit a Lord & Taylor üzletháznál járva látott – írja a WWD. A hűséges munkatársnak ugyanis feltűnt, hogy nagy a hasonlóság a Max Mara Studio aktuális kollekciójának ott árult darabjai és Oscar de la Renta 2008-as tavaszi kollekciója között. A fazon és stílus mellett az anyag mintája is gyanúra ad okot. „A minták és a fazonok a két évvel ezelőtti ruháimat idézik„ – nyilatkozta a tervező. Bár elismerte, hogy a szövetgyártók egy év kizárólagosság után gyakran másoknak is eladják a mintákat, anyagokat, most nem ez a helyzet. Állítása szerint ugyanis nem vette a mintát, hanem ő adta oda a gyártónak. „Szörnyű, a Max Mara munkatársainak sokkal felelősségteljesebbnek kellene lenniük” – tette hozzá.

Oscar de le Renta ruhája és a Max Mara Studio pár holmija
Oscar de le Renta ruhája és a Max Mara Studio pár holmija

A Max Mara Fashion Group szóvivője szerint a tervezőik „jóhiszeműen választják ki” a ruhákhoz felhasznált anyagokat, vagyis egyszerűbben megfogalmazva nem az a szándékuk, hogy bárkit is lemásoljanak. Ráadásul a mintákat különböző anyagokra nyomják rá, és a kifogásolt kollekció darabjai nagyban különböznek azoktól a ruháktól, amiket Oscar de la Renta tervez. „Természetesen felkeressük majd a gyártót, mert nagyon sajnáljuk a történteket” – nyilatkozta a szóvivő, valamint hozzátette, hogy a cég mindig megkéri a beszállítókat, hogy egy évig kizárólagosan használhassák a kiválasztott mintákat, anyagokat.

Nincs ez másként Oscar de la Renta esetében sem, igaz, a szövetekkel foglalkozó Gentili Mosconi cég elnöke és tulajdonosa, Francesco Gentili szerint a tervező nincs igazán tisztában azzal, hogy mi áll az általa kötött szerződésekben. Hozzátette, a köztük lévő megállapodás szerint akár a saját tervezésű, akár Oscar de la Renta által megálmodott anyagról, mintáról van szó, egy évig csak és kizárólag ő rendelkezik annak sorsáról, ezt követően pedig bizony ezen joga átszáll a cégre, és az ő tulajdonuk lesz.

Ön szerint is jóhiszeműen jártak el a Max Maránál?

 • 60
  Igen
 • 65
  Nem
 • 113
  Nem érdekel

Amikor a WWD munkatársa felkereste a New York-i Lord & Taylor üzletházat, a tervező által kifogásolt egyik Max Mara-darabot, egy kabátot ugyan nem talált meg, de az alkalmazott mobiltelefonos képe alapján úgy vélik, hogy Oscar de la Renta panasza némileg jogos. A WWD szerint a Max Mara Studio kollekciójának szoknyája - mármint az, ami a mellékelt fotón látható - fazonban is hasonlít a tervező ruhájához, és a minták is majdnem ugyanúgy helyezkednek el rajta.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.03 14:43:10énis

  ezek sima egyszerű nájlon pongyolák.. tőlünk lopták az ötletet, a nagyijainktól...

 • 2010.06.03 15:24:46Babu2000

  Szavaztam: ki nem szarja le?

 • 2010.06.07 10:00:59badabing

  hülyeség. ezek egyszerûen afrikai etno minták (afrikai néprajz künyvekben benne vannak), onnan másoltak, nem egymástól. a mai napig készülnek ilyen mintájú falikárpitok, szônyegek, stb.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta