OFFLINE

Így készíthető el az Ország Tortája

2009. augusztus 8., szombat 08:57

Az Ország Tortája választásról bizonyára mindenkinek van véleménye, de hogy magáról a süteményről is lehessen, közzé tesszük a receptet.

2007-ig, vagyis az államalapítástól számítva 1007 évig nem az ország születésnapjának hívtuk augusztus 20-át, de egy pr-fogás ezen változtatott, azóta ugyanis a Miniszterelnöki Hivatal minden évben megbízza a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét, hogy pályázat útján döntsenek arról, hogy abban az évben mi legyen az ország születésnapi tortája. Idén a Zila kávézó Pándi Meggytortája lett a leginkább kiemelt sütemény, amelyet az ország számos cukrászdája elkészít majd. Az ötletről és a tortaválasztás ceremóniájáról bizonyára mindenkinek van véleménye, de azok kedvéért, aki a meggypüré és a vaníliás-mascarponés krém együttes ízharmoniájáról is ki szeretnék alakítani a véleményüket, közzé tesszük a receptet.

02-orszagtortaja

A győztes sütemény kihirdetésére szervezett sajtótájékoztatón Zila László cukrász elmondta, a családja mindig új süteményeket szeret kikísérletezni, és erre a pályázatra több okból neveztek Pándi meggyes alapú tortával: mert ez a meggyfajta hungarikum, és a család apai ágon Pánd községéből származik

Hozzávalók:

Piskóta: 3 db egész tojás, 17 dkg kristálycukor, 14 dkg friss meggy, 3 evőkanál 2.8 százalákos zsírtartalmú tej, 1dl olaj, 7 dkg olvasztott vaj, 19 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, fél citrom reszelt héja és leve, 2 csipet fahéj

Alapkrém: 2 dl tej, 8 dkg kristálycukor, tojássárgája (a recept ebből 10 dkg-ot ír, de ez valószínűleg nyomtatási hiba), 7 dkg fehércsokoládé, 15 dkg mascarpone

Meggytöltelék: 36 dkg mirelit meggy, 2 dl meggylé, 3.5 dkg vaníliapudingpor, 7 dkg kristálycukor, fél citrom reszelt héja, negyed citrom leve

Betöltéshez: 40 dkg alapkrém, 20 dkg tejszínhab, 4 dkg főzött zselatin

16-orszagtortaja

Elkészítés:

Az egész tojást a cukorral felmelegítjük, majd kemény habot készítünk belőle. Egy edénybe belemérjük a meggyet, enyhén darabos péppé törjük, majd hozzátesszük az olajat, vajat, tejet, citromot és jól elkeverjük. Ezután a felvert tojáshabot is hozzáadjuk, és lazán elkeverjük. Kimérjük a szárazanyagokat és folyamatos keverés közben óvatosan hozzáadjuk a tojásos alaphoz. A bekevert massza enyhén folyós állagú lesz. „A piskóta tehát nem hagyományos száraz tészta, hanem a felhasznált olajnak és a friss meggynek köszönhetően szaftosabb, zamatosabb tészta”- mondta Zila László, aki szerint a tésztát és a krémet is könnyű házilag elkészíteni.

A bekevert piskótát három tortaformába töltjük, és 210 °C-on 10-12 percig sütjük. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért sütésnél vigyázzunk, nehogy kiszáradjon. Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt és azonnal megfordítjuk.

A tejet a cukorral és a mascarponéval felforraljuk, hozzáadjuk a fehér csokoládét, majd folyamatos keverés közben újraforraljuk. Ekkor hozzácsurgatjuk a tojássárgáját, amivel besűrítjük. Végül, még forrón összeturmixoljuk.

A meggyet ledaráljuk, majd a citromhéjjal és citromlével elkeverjük. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet és tovább kevergetjük, amíg egyet nem rottyan.

orszag tortaja

A tortát tortaformába töltjük. A piskótákat megkenjük meggykrémmel. A tejszínes krémet három részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban betöltjük a tortát. Végül a tetejét simára kenjük.

A tortát finomra darált pörkölt dióval vonjuk be, minden szeletre tejszínrózsát nyomunk, majd csokoládépasztillával, meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.08.08 09:33:33zoxó

    Azt hiszem, a 10 dkg tojássárgája nem nyomdahiba, valóban így szokták megadni profi módon a mennyiséget, mivel a tojássárgájának mérete nem ugyanakkora minden esetben (vö. strucc és fürj:)).

  • 2009.08.08 09:36:19zoxó

    Viszont a három szülinapi torta közül szvsz ez a "legházikonyha-barátabb", nincs benne olyan összetevő, amit nem igazán ismert.

  • 2009.08.08 11:05:21ribizli

    Köszönjük.
    Meggy-ügyben helyesbítek: ma egy zöldségesnél láttam (500 Ft/kg), származási helye ismeretlen.

  • 2009.08.08 11:36:38NessieGraf

    Én nem szeretem az ilyen tortát. Az összetevői közül a meggy, a citrom és a fahéj az, ami nem árt az emberi szervezetnek. Talán egyszer megéljük, hogy az ország tortája finom és egészséges legyen egyszerre. Mert olyan is van.

  • 2009.08.08 12:25:28Rékuc

    NessieGraf: tévedsz, egyik összetevő sem árt az emberi szervezetnek. Nem kellene túlzásba vinni ezt az egészségi hisztériát. Egy szelet tortától, ha amúgy egészségesen étkezel és mozogsz, az égvilágon semmi bajod nem lesz. Ezért is eszünk tortát évente párszor, ünnepi alkalmakkor, és nem mondjuk minden nap reggelire. Az ünnepi torta igenis legyen édes meg krémes. Fűrészporos update müzlitortát egyen az, akinek hat anyja van.

    (Mondjuk ezt a nemzet tortája dolgot nem egészen értem, de ez már más téma)

  • 2009.08.08 12:28:43pause

    fu na ezt megkostoljuk ha itten falun is megsutik

  • 2009.08.08 12:43:48zoxó

    NessieGraf:
    meggy: ha valakinek sok a gyomorsava, nem eheti;
    fahéj: az arra érzékenyeknek időlegesen magas vérnyomást okozhat, ráadásul allergén anyag;
    citrom: hadd ne kezdjem el sorolni, mi mindennel kezelhetik, hogy ne rohadjon meg idő előtt.
    Ehhez képest nem értem, mi bajod van a tejjel, tojással, liszttel és a többivel.

  • 2009.08.08 16:30:19irregular

    Úgy emlékszem, amikor elkezdték ezt a nemzet tortája dolgot, akkor a madártej tortával kezdték. Akkor azt hittem, ez arról szól, hogy minden augusztus 20-án együnk madártej tortát.
    Erre minden évben más van.
    Pedig olyannak kellene lennie a nemzet tortájának augusztus 20-án, mint amilyen a beigli a karácsonynak, s mint amilyen a sonka-tojás a húsvétnak. Mindig ugyanaz, azaz a nemzeti ünnep tortája, azaz a nemzet tortája.

  • 2009.08.08 16:31:00irregular

    Ill. Ország Tortája....bocs.

  • 2009.08.08 18:06:28zoxó

    És a beiglit karácsonykor mindenki unja is rendesen:)). Nekem pont az tetszik, hogy minden évben más, de jellegzetesen kis hazánkra fazonírozott. Ráadásul finomak is, és nem hiszem, hogy az ezévinem csalódnék. Alapból szeretem a gyümölcsös piskótákat, és ha még édes, habos krémet is kap, az már csak jó lehet. Mondjuk, ha elfogynak a jellegzetes gyümölcsök és más tortaként feldolgozható ételek, akkor mi jön? Hortobágyi szürkemarhapörkölt-torta?

  • 2009.08.08 18:57:17Zuschka

    Kedves NessieGraf,

    Minden gonoszság nélkül, pusztán az őszinte érdeklődés által vezérelve szeretném Tőled megérdeklődni egy átlagos napi menüdet. Te mit ítélsz az emberi szervezetre egyáltalán nem károsnak?

  • 2009.08.09 10:04:56tildy:)

    Miért mirelit meggy? Miért nem jó az otthoni, fáról szedett?

  • 2009.08.09 10:11:22tom sailor

    Talán, mert augusztus végén, Magyarországon régen leérett a meggy.

  • 2009.08.09 10:14:42tom sailor

    Zoxó:
    Akkor viszont mit keres a receptben a 3 egész tojás és az evőkanál? Azok is különböznek annyira, mint a tojássárgája.

  • 2009.08.09 10:15:53tom sailor

    A tésztát veg nem kellene piskótának nevezni, az ugyanis nem tartalmaz ilyen egzotikus dolgokat.
    Tojás, liszt cukor, habverő. Más nem kell a piskótához.

  • 2009.08.09 11:22:29zoxó

    Tom, én sem tudhatok mindent:). Vajas piskótáról vagy egyensúlytésztáról még nem hallottál. A klasszikus piskótához viszont az általad felsoroltakon kívül kell egy iciripiciri só is. Csak a teljesség kedvéért.

  • 2009.08.09 11:38:15jed

    Engem a szintén versenyző mákosgubatorta receptje izgat, azt is közzétették (vagy tudja vki)?

  • 2009.08.09 12:32:19tom sailor

    http://209.85.129.132/search?q=cache:JywEn8dUN5gJ:www.nosalty.hu/makosgubatorta_vaniliaontettel_es_friss_eperrel_recept_2818+m%C3%A1kosgubatorta&cd=1&hl=hu&ct=clnk

  • 2009.08.09 12:55:54zoxó

    Rövidebben: http://www.nosalty.hu/?q=node/551.
    Ezek alapján viszont az előbbi felsorolásból kihagytad a sütőport és a vizet:). Én nem olvasom, csinálom.

  • 2009.08.09 12:57:35zoxó

    Jed, az engem is izgat, ugyanis a mákos guba lényege a mák mellett a tejben áztatott száraz kifli. Azt vajon hogyan tudták helyettesíteni a tortában?

  • 2009.08.09 12:58:59tom sailor

    A víz csak a vizes (olcsósított) piskótának összetevője, sem só, sem sütőpor nem kel az alap piskótába.

  • 2009.08.09 13:14:57zoxó

    Tom, a vizes-sütőporos linket nem én tettem be, csak a tiedet pontosítottam. Azt már tudom, hogy te ismered az alap piskótát legalább látásból, de a nem alapokat, a variációkat, amelyek pedig számtalanok, a jelek szerint nem. Én pl. teszek bele sót, mert jobban kihozza az ízeket. És a gyümölcsökhöz egyensúlytésztát készítek, mert nem süllyed meg benne annyira a gyümölcs. De az alap készítési eljárás (a felvert tojásfehérjével lazítás, levegősítés) az a piskótáé, mint a torta esetében. Na, mentem főzni-sütni. Azt hiszem, szilvás piskóta lesz.

  • 2009.08.09 16:05:00jed

    a No Salty receptjét én is megtaláltam, de kétlem, hogy azzal neveztek volna (és még be is kerül az első háromba). még mindig izgat...

  • 2009.08.09 16:36:16zoxó

    Nincs más hátra, őket kell megkérdezned: www.ginacukraszda.hu/:)).

  • 2009.08.09 18:40:38jed

    Megtörtént :))

  • 2009.08.10 02:31:19bng

    Mely torták voltak eddig az Ország Tortái?

  • 2009.08.10 10:40:24melcseee

    2009.08.09 12:32:19tom sailor

    óóóóó, köszi! azt hiszem, a párom ezért még nagyon sokszor hálás lesz! :D

  • 2009.08.10 15:45:33zoxó

    Madártejtorta és szatmári szilvatorta.

  • 2009.08.11 12:44:22Gylbert

    már az első soroknál elakadtam: "Az egész tojást a cukorral felmelegítjük, majd kemény habot készítünk belőle. " Hogy lehet a tojást felmelegíteni? Gondolom hogy nem kotlani kell rajta ahogy a tyúk teszi :), de akkor hogy? gőz fölött? Hogy verem habbá a cukros tojássárgáját?

  • 2009.08.11 12:52:12zoxó

    A felmelegítés nekem sem tetszik (őszintén szólva most először hallok róla), lehet, hogy csak annyit jelent, hogy legyen szobahőmérsékletű:). Nem gőz fölött kell verni, hanem teljesen úgy, mintha csak tojásfehérje volna, csak hosszabb ideig. Így a fehérje-sárgája együtt majdnem olyan minőségű habot ad, mintha csak a fehérjét verted volna fel habbá. Ez tulajdonképpen a piskótatészta előállításának egyszerűbb(?) változata. Bár ennél a tortánál egyszerűségről nem lehet beszélni:).

  • 2009.08.11 14:36:16bng

    zoxó: Köszi!

  • 2009.08.20 08:26:56Lemone

    A cukrászatban megkülönböztetjük a felverteket.Létezik hideg úton készült felvert ( pl. piskóta felvert. Egyébként a tankönyvek szerint nincs benne só,sütőpor sem! anyaghányada: tojás 1 db, cukor 2dkg, liszt 2-2,5 dkg)A másik fajtája a meleg úton készített felvert. Itt a leütött egész tojásokat a cukorral melegíteni kell állandó keverés mellett, majd kihűlésig habbá kell verni.Utána keverjük bele az olvasztott vajat,olajat, lisztet és a többi hozzávalót.
    (Egyébként mind a hideg, mind a meleg úton készült felvertek is még csoportosíthatók. Tehát ezen belül vannak a könnyű felvertek, és létznek nehéz felvertek.)

  • 2009.09.04 18:01:31Sonaj

    Hello zoxó:A tojás felmelegitéhez,csak annyit,hogy igenis fellehet melegiteni:Pl,Estike/GEWÜRZT/amit 50-60 fokra kell melegitei,nemfontos göz fölött lehet lángon is csak kavari kell,hogy lene égjen de azse baj ha egykicsit oda kapja.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta