OFFLINE

Graffitit a modern húsvéti tojásokra!

2009. április 10., péntek 08:00

Nem találom túl izgalmasnak sem a nagyüzemi tojásfestést (anyukám 30-40 darabot készít minden évben), sem a húsvétkor szokásos nyuszi-csibe-virág díszítési tematikát. Pusztán önmagam szórakoztatására ezért minden évben legyártok magamnak legfeljebb egy tucat hímestojást a saját szájam íze szerint. Ennyit legalább pár nap alatt el is fogyaszt az ember anélkül, hogy a végére már mérgezést kapjon.

Miután az egyszínű untat, a matricákat utálom, a tojáskifújás pedig egyszer csúfondáros kudarcba fulladt, a következő roppant egyszerű technikát alkalmazom (én már csak az ilyen primitív megoldásokhoz vonzódom): mécsest gyújtok, és a megolvadt viaszba mártott gyufaszállal ábrákat rajzolok a tojásokra, és így teszem bele őket a közértben vett festőoldatba. A viaszos részt nem fogja be a festék, így amit rárajzoltam, az ott is marad, csak el kell távolítani a viaszréteget (nagyon könnyen lejön). További alternatív tojáshímzési módszerek jöhetnek máris kommentbe!

A mintákról készült fotók magukért beszélnek: valamennyire próbálok mindig megmaradni a kezdés, újrakezdés témakörénél - kinek miről szól a húsvét, ugyebár -, de persze csak a lehetőségek és a kézügyességem szabta határok között. Így aztán inkább írok, mint rajzolok, a végén pedig egy kis vajjal dörzsölöm be a tojásokat, hogy szépen csillogjanak a fotón.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.10 08:18:59Igazi Trébics

  Tegnap láttam egy sajátos tojásfestést mesefigurákkal a www.mohacsinfo.hu -n, egy tucatnyi kép van fent olyan tojásokról és ha jól vettem ki, a készítője rajzolgatja, nem pedig matricás fittyfene. Márpedig akkor nem rossz.

 • 2009.04.10 10:34:22VilágosKékHarisnya

  Kívánok mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket, lányoknak igény szerint sok/kevés locsolót, fijjugnak enyhe másnaposságot kedden, szép időt, jó kajákat, aki elutazik, jó utat, érezzétek jól magatokat! :)  www.youtube.com/watch?v=t6s3MqURDWw

 • 2009.04.10 11:30:51_gabi

  Mi régen festettünk úgy tojást, hogy az udvaron kerestünk szép, és pici leveleket, és harisnyával ráfeszítettük a tojásra, így dobtuk be a festékbe. Ha ügyes az ember, akkor nagyon szép lesz a végeredmény, bár nálunk több lett a béna, mint a szép...

 • 2009.04.10 11:54:59ka9

  Kifújt tojást (ha valaki agyvérzést akar kapni a fújástól) rajzoltam régen színes alkoholos filccel,szép finom mintákat lehet készíteni. A sima filc is megteszi, de ott tovább tart a száradás és halványabb a végeredmény.

 • 2009.04.10 14:13:14eso

  A kertben szedni kell mindenféle szép formájú levelet (pl. lóhere, petrezselyem). A nyers tojást megmosod, utána rásimítasz egy-két levélkét, és régi harisnyazokniba vagy harisnyadarabba csomagolod a tojást, megkötözöd, ahol kell.

  Az egészet hagymás lében vagy bolti színezővel szokásos módon megfőzöd.

  Ahol levélke takarta, ott nem fogja meg a fösték. Nekem ez a kedvencem.

 • 2009.04.10 15:46:25Moira

  én régen megfestettem(pirosra), sniccerrel (tapétavágó) kacoltam bele a klasszius mintákat. Szép az is.

 • 2009.04.10 20:17:53Ay leánya

  Én azoknak akik különösen fontosak kifújt tojásokat festek.Lúdtojástól (azt könnyú kifújni) az egészen kicsikig (na,ez az ami agyvérzésközeli állapothoz vezet).

  Aztán jöhet a minta temperával,3 szál szörre lenyirt ecsettel.Mindenkinek egyéni képek.

  Végül lakkozom.

  Sziszifuszi munka,kitalálni a mintát,aztán több héttel Húsvét előtt kell kezdeni,de addig marad meg amig el nem törik.Őrzi is aki kapott már ilyet,mert gesztus értéke sem elhanyagolható.

 • 2009.04.11 14:30:37scarose

  Mi sima főtt tojást gicázunk (viasszal festünk rá mintát), és sima bolti festékkel megfestjük őket. Utána, ha megszáradtak, akkor késsel óvatosan lekaparjuk a vastag viaszt és zsírral bekenjük az egészet. Így fényes lesz (meg jó csúszós is és a fészekben ráragad a fű...). És nagyon szépeket lehet így készíteni, a szüleim is így csinálták gyerekkorukban.

  Persze, most a bolti festékkel egy problémánk akadt: nem volt. Se Tesco, se Interspar, se semelyik nem tartott. Valószínúleg kifogytak, úgyhogy köszi a tippeket, ezek szerint idén így fogjuk csinálni a tojásokat. :D

 • 2009.04.12 21:46:45szanna

  Mi a megfestett tojásokra hipóba mártott fogpiszkálóval visszük fel a mintát. A párom 3 éve őrzi azt a tojást, amire a Fibonacci-sorozatot vittük fel...

 • 2009.04.13 09:02:27Prinzessin Erbsen

  nagyon jó ötlet, hogy a világgal a motívumok is változnak, talán azok is kedvet kapnak ezektől a mintáktól akik nem egy festő tehetségek

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta