OFFLINE

Így szerelik le a problémás vendéget a Café Körben

2009. február 26., csütörtök 13:00

"Leonard szerint ez a civilizáció vége. Hogy valakit négyre hívnak és már fél háromkor megérkezik. Barbárság!" - idézhetnénk a Virgina Woolf szájába adott szarkasztikus megjegyzést az Órák egyik jelenetéből. Hasonlóan civilizálatlan vendégként én is fél kilencre foglaltam vacsoraasztalt a Café Körbe néhány napja, de már háromnegyed nyolckor ott toporogtam a bejárat előtt. Négyfős társaságom többi tagja nem ért rá ugyanis előbb, én viszont hamarabb végeztem az aznapi teendőkkel, de hazamenni már nem lett volna érdemes.

Ahogy haladtam a Bazilikától a Sas utcáig, a környező éttermek-vendéglők kongtak az ürességtől, átlagos februári hétköznap este lévén, ezért gondoltam, nem lesz probléma, ha előbb érkezem. Tévedtem: a Café Körben egy gombostűt se lehetett leejteni. Okoztam is fejfájást a személyzetnek, hogy hova nyeljenek le engem, aki majdnem egy órával korábban érkezett, de legnagyobb meglepetésemre mégis pár perc alatt sikerült makulátlanra terített asztalt elővarázsolni. Leültem, kértem egy pohár Takler kékfrankost és - mivel a többiek késtek - egy órára békésen Ljudmila Ulickajába (wiki) temetkeztem.

Amikor megjöttek a többiek, előálltunk a többi különleges kéréssel. Négyen kettő előételt szeretnénk enni, és lesz, aki a főfogásból csak fél adagot kér. Erre se rebbent szemük se, már érkezett is az asztal közepére a fenti isteni libatepertő-adag, valamint az alábbi padlizsánkrém. Az utóbbiban enyhén füstös ízek bujkáltak, és körülbelül háromszor annyit tudott, mint amennyit az embernek eszébe jut egy padlizsánkrémtől elvárni. Hozzá többféle, friss, ropogós kenyér...

Főételnek olyanokat ettünk, mint az egyébként viszonylag magyaros étlaphoz képest meglehetősen egzotikus világot idéző pulykacsíkok zöldséges spagettivel, vagy ínyenc rablóhús, illetve az alább látható fogas, gombás mártással. Ez utóbbi a napi ajánlat része volt - és egyszerűen isteni. Az étteremtesztek egyik biztos mutatója, ha még az előételeket sikerül úgy-ahogy lefényképezni, de ahogy az ember fokozatosan belefeledkezik a vacsorába, nem bosszantja tovább magát és asztaltársait a fotózgatással. Hát itt most ez történt.

Hiába volt tehát két-három olyan kérésünk, aminek teljesítése az átlag magyar vendéglátó képességeit meg szokta haladni, a személyzet végig végtelenül szimpatikus volt, udvarias és jófej, de nem a túlzott bizalmaskodásig vagy nyomulásig. Szinte nem is Magyarországon éreztük magunkat, de lehet, hogy erre az érzésre az is rásegített, hogy a vendégek túlnyomó része külföldi volt aznap este, magyar szót hallani alig lehetett.

Ha mindenáron fogást akarok találni a Café Körön, akkor egyrészt azt kell megemlítenem, hogy a desszertnek kihozott mákos guba valamelyest csalódás volt a korábban megtapasztalt csodákhoz képest. A kifli kissé túl ázott volt, és nekem a mák mellé hiányzott valami egyéb íz is, mondjuk egy vaníliasodó.

Másrészt borravalóval együtt kereken hatezer forintot fizettünk fejenként, és az utolsó probléma ezen a ponton adódott elő. Rejtély, hogy egy ilyen kaliberű, méltán népszerű étteremben miért csak készpénzzel lehet fizetni. Miért kell nekem huszonöt-harmincezer forinttal a zsebemben mászkálni, ha biztos akarok lenni abban, hogy ki fogom tudni fizetni a vacsorát, amire három ismerősömet hívtam még meg? Patáliát persze nem csaptam, és nem csak azért, mert nem szokásom és főleg ezt a kitűnőre sikerült estét otrombaság lett volna így elrontani, hanem azért sem, mert volt nálam annyi, tekintettel arra, hogy már a website is előre figyelmeztetett, hogy hitelkártyát nem fogadnak el. Persze ha így is ennyien özönlenek hozzájuk, ráadásul ennyiért, miért is tennék...?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.26 13:40:54bolletje

  Az éttermet (még) nem ismerem, de a hitelkártya elfogadásának a hiány azért tényleg nagyon furcsa. Tekintve hogy rengeteg külföldi egyáltalán nem hord magánál készpénzt.

  Bankkártyát sem fogadnak el ezek szerint, ugye?

 • 2009.02.26 13:43:17Infomaker

  Egészségetekre.

  Én fél éves a Pampas Steakhouse-ben ettem nagyon jót, és a kiszolgálás is uras volt.

 • 2009.02.26 13:46:27gyb

  bolletje, nem, bankkártyával se lehet fizetni.  "Csak készpénzt áll módunkban elfogadni".

 • 2009.02.26 13:54:44Los Alamuszi

  Barátom ismerőse a Cafe Kör-ben dolgozott, ma már saját étterme van (Cafe Bouchon), és szintén nincs kártyaleolvasója. (ezek szerint ezt a rossz szokást onnan vitte át ;-)

  Mikor beszélgettünk erről, azt mondta, hogy azért, mert a bankok (és ez tényleg így van) az elfogadóhelytől vonják le a százalékot (forgalomfüggő), ami neki nem fér bele, olyan marzsokkal dolgozik.

  Pedig, a párom sokat vinne hozzá céges vendégeket, mert az állandó szállás is a közelben van, meg magunk is mennénk többször.

  És a legviccesebb az, mikor a pincér (nem csak itt, máshol is) nem érti meg, miért fáradtság a pénzt kivenni, ha van két sarokkal odébb automata)

 • 2009.02.26 14:05:04Rézfánfütyülő fűzangyal

  Háát...

  Nem kell ilyen előkelő helyre menni!

  A Mókus Söröző/Étterem-ben (Árpád híd, budai hídfőnél) az asztalodhoz hozzák a mobil terminált, és az ősszeget is begépelheted. Akkor is, ha csak söröztél egyet.

  Európa már itt van! Illetve ott!

  Vajon nekik miért éri meg egy lakótelep árnyékában, távol az idegenektől?

  A jutalékra hivatkozás Camus Dumas, hogy előkelő legyek!

 • 2009.02.26 14:11:04VilágosKékHarisnya

  üdv,  nemcsak a jutalék miatt nincs sok helyen kártyás fizetési lehetőség.  Családtag ügyében kérdezősködtem ezügyben több banknál.

  1. a bank elvárja, hogy x ideje legyél nyitva

  2. megállapít egy minimum havi forgalmat attól (olyan összeget mondtak egy kisvárosi üzlet esetében, hogy kiugrott a szemem)

  3. ha a fenti minimumot nem teljesíted, felmondják a szerződést

  4. minden ezzel kapcsolatos költséget (leszerelés, felszerelés, javítás stb.) az üzletnek/vendéglátóegységnek kell állnia.  Nagy úr a bank Magyarhonban.

 • 2009.02.26 14:12:13VilágosKékHarisnya

  namost hozzászóltam vagy nem szóltam hozzá?

 • 2009.02.26 14:13:00VilágosKékHarisnya

  hogy kerül oda az az attól? :)

 • 2009.02.26 17:28:26Cosmo

  Lehet, ez csak Téged izgat gyb. Olyan kaja után amit a Café körben volt szerencsém pár alkalommal eltölteni, nem igazán foglalkoztat a dolog, hogy csak kp. az úr. Egyébként szerintem túlárazva sincs, előétel/leves-főétel-desszert-üdítő, ha többen vagyunk palackozott bor fejenként kb. 4.000.-től.

  Egyébként ez felszolgálóbarát hely, elvonatkoztatva a Café körtől, megnézném azt a tulajt, aki a számláról befolyt jattot visszaosztja a dolgozóknak :-)

  Már ebben a bankkártya ügyben is átesünk a ló túloldalára, mert én meg pont attól akadok ki, amikor valaki a közértben két kiflit, egy liter tejet és 20 dkg párizsit a szalagra dobva előkotorja a kártyáját és kétszer elrontja a pin kódját, miközben az egész 350.- ft-ba kerül.

 • 2009.02.26 17:58:23bolletje

  Cosmo, itt külföldön az egy kiflit is kártyával fizetem, mert nincs nálam kp. MOndjuk nem rontom el a kódot, így előbb készen vagyok, mint ha az 1 euróból visszaadna a pénztáros mondjuk 35 centet.

 • 2009.02.26 18:11:26bolletje

  - 1x monjuk

 • 2009.02.26 18:41:02VilágosKékHarisnya

  Sztem nem átestünk a ló túlsó oldalára, hanem egyszerűen sokaknak fogalmuk sincs, hogyan és miként használják a kártyájukat.

  Nincsenek tisztában a "készpénzkímélő" fogalommal, stb.stb.stb.

 • 2009.02.26 18:58:46mrssolis

  Engem az nyűgözött mindig is le a Café Körben, hogy ha már másodszor mész, úgy fogadnak, mint egy törzsvendéget, aki minden nap ott eszik, és kicsit olyan, mintha hazamennél. Ráadásul a kaja szinte mindig hibátlan, ha pedig nem (egyszer kicsit homokos volt a salátám), mindig megtalálják a módját hogy kompenzáljanak. És jól csinálják. Egyébként nagyon jó bélszínt készítenek, ami elég ritkaság Magyarországon.

 • 2009.02.26 20:23:24Cosmo

  Igen VKH, igazad van, tényleg nem tudják az emberek használni a kártyájukat. Egy "apróság" pl. több ismerősömnél láttam, hogy a pinkódot vagy a kártyára, vagy annak a papír tartó tokjára írják fel, pedig szerintem ez elemi, hogy ilyet nem tesz az ember, ezt elégszer elmondják, leírják a bankosok.

  Lehet, hogy a kártyával való viszonyom ott romlott meg, amikor kb 12-15 éve ellopták az aktuális darabot és a bejelentést követően csak 24 órával később tiltotta le a bank kártyát, mert ez a szabály. Addig persze a boldog új tulaj szépen vásárolgatott a napi limitig, ami sajnos nálam elég magas egyéb okok miatt. Szerencsére azóta nem történt velem ilyen, nem tudom most mi a helyzet.

  A másik ellenérzésem az, hogy nincs meg a fizikai érzete a pénzkiadásnak, az ember lánya hajlamosabb többet költeni mert nem látja élőben a pénz útját, ami egyik pillanatban még a zsebemben volt, most meg hipp-hopp nincs sehol.

  Értem én, hogy pénzkímélő meg hasonló, de tartsatok ódivatúnak, engem nem zavar a készpénz léte. Valószínűleg ez a munkámból adódik, ahol meglehetősen nagy mennyiségű kp megy át a kezem alatt.

  Igazán nagy hasznát a kártyának leginkább külföldön veszem, utazásnál rulez, repjegy vétel, nincs, vagy csak minimális sz előzetes valutaváltás stb.

 • 2009.02.26 20:25:38Cosmo

  mrssolis, én meg a kacsamellet imádom ott, omlós, rozéra sütött, ízletes, amilyen a nagykönyvben.

 • 2009.02.26 20:26:09hallohallo

  hihi, a körúti szerájban megoldották. betettek belülre egy atm automatát :)

 • 2009.02.27 08:18:18Hakkar

  "Ha mindenáron fogást akarok találni a Café Körön, akkor egyrészt azt kell megemlítenem, hogy a desszertnek kihozott mákos guba valamelyest csalódás volt a korábban megtapasztalt csodákhoz képest. A kifli kissé túl ázott volt, és nekem a mák mellé hiányzott valami egyéb íz is, mondjuk egy vaníliasodó."  1. Akár hiszed, akár nem, nem kell minden áron fogást keresni rajta...  2. 6 eFt minden csak nem sok manapság étteremben. Általában két ember épphogy belefér ebbe az összegbe.  3. mielőtt bemegy az ember valahová, nézzen körül a bejáratnál, ha nem látja a hitelkártya-cégek matricáit, érdemes rákérdezni, mert egyre kevesebb helyen fogadják el, tekintettel a bankok mértéktelen kapzsiságára.

 • 2009.02.27 08:20:30gonosz gombóc

  Világoskékharisnya

  rossz információkat kaptál, minden tekintetben. Barátom most nyitott egy nagyon picike utcában egy nagyon picike (11 nm) boltot, alapélelmiszerek, újságok, mindennapi háztartási cikkek felszereltséggel. Lehet nála kártyával fizetni, és a bank nem várta el, hogy x ideje legyen nyitva (mint mondtam, most nyitott és azonnal lett kártyaleolvasója), nem követel meg minimum forgalmat (nem is tehetné, mert a napi tej-kenyér-nők lapja vásárlásból be sem jönne).

  A kártyát ellenzőknek: akár szeretjük, akár nem, ez a jövő. És nagyon helyesen.

  A magam részéről pedig sokkal idegesebben nézem, ahogy béna nénibácsi (nem feltétlenül az idősek), kibogarássza a táskájából a tárcáját, majd kiveszi és gondosan kiszámolja az aprót, majd nem érti, hogy ha 398 forint a számla, akkor miért kell 400-at fizetnie, majd várja a visszajárót, amit megszámol, majd megint megszámolja, végül elrakja a tárcájába, azt meg a táskájába... Én ugyanezt a kártyámmal negyedannyi idő alatt végrehajtom.

 • 2009.02.27 08:23:08gonosz gombóc

  bolletje: szöget ütött a fejembe a kérdésed, mert egyáltalán nem értem, szerinted ránézésre (és akár végigbogarászva a ráírtakat) meg lehet különböztetni a bankkártyát a hitelkártyától?????

 • 2009.02.27 09:10:26VilágosKékHarisnya

  Nemtom gombóc, nekem akkor ezt az infot adták.

  Nincs türelmem utána nézni. :)

 • 2009.02.27 09:32:07B-

  Hakkar: hatezer fejenként, az négy emberre 24 ezer pénz. Ennyivel én sem szoktam spontán rohangálni a városban.

 • 2009.02.27 09:37:56mrssolis

  Az igaz, hogy a bankok minden további nélkül azonnal kihelyeznek egy terminált, akár egy induló üzletbe is, ez saját tapasztalat.

  A Café Kör árai egyébként bőven elbírnák azt az átlag 2%-ot, amennyit a bankok levesznek a kártyás fizetésnél (azt hiszem egyedül az Amex vesz le 5%-ot, ezért nem fogadják el túl sok helyen itthon), de bevallottan az az oka a csak kp. fizetésnek, hogy így is verekednek az asztalokért a vendégek, akkor meg minek. Egyébként szerintem is gáz egy kicsit, főleg, mert a külföldiek valószínüleg abszolút nem számítanak rá, és kicsit Balkán-feeling. Én is jobban szeretek kártyával fizetni, de ettől még járok a Körbe, mert szeretem.

  Igen, Cosmo, a kacsamell is nagyon jó, általában erősek a jól sütött húsokban. De minden másban is.

 • 2009.02.27 09:40:54bolletje

  Gombóc, nem vagyok bankár, de ha jól tudom az egyik általában dombornyomott a másik meg nem, illetve az rajtuk lévő "matricák" és csippek alapján is megkülönböztethetőek. Azt hiszem főleg a matricák a döntőek (Master, Maestro, Visa, Visa Elektron stb.).

 • 2009.02.27 10:57:23Katarina

  "2009.02.26 13:54:44 Los Alamuszi  Barátom ismerőse a Cafe Kör-ben dolgozott, ma már saját étterme van (Cafe Bouchon), és szintén nincs kártyaleolvasója. (... pedig, a párom sokat vinne hozzá céges vendégeket, mert az állandó szállás is a közelben van, meg magunk is mennénk többször."

  Javaslatom: vigye oda a Párod a céges vendégeit, úgy, hogy mondjuk havonta egyszer, átutalással fizet a cég az étteremnek - vagy fogyasztásonként is lehet, talán az átutalás ellen nincs kifogása a tulajnak.

 • 2009.02.27 11:00:37gonosz gombóc

  bolletje: rosszul tudod :-)Semmiféle arra utaló jel nincs a kártyán, ami mutatná, hogy a bank pénzét használod-e (hitelkártya) vagy a sajátodat (bankkártya). A szóhasználat pedig összemosódott.

 • 2009.02.27 11:26:08bolletje

  Ja, hogy ez beugratós kérdés volt? Már értem, hogy miért Gonosz Gombós, haha!  Nem tudom, mondom, nem vagyok bankár, de ami kártyát eddig láttam életemben, arról mindig meg lehetett egyből mondani, hogy ki kivel van.

 • 2009.02.27 11:36:57bolletje

  Azt hiszem, Gombóc, most megfogtál, ugyanis egyáltalán nem értem, miért volt rossz a bankkártyás kérdésem...

  Pl. a szupermarketben, a trafikosnál, zöldségesnél, péknél, könyvesboltban a hitelkártyát el sem fogadják, csak a bankkártyát, gondolom éppen a költségek miatt. De én ugye nem Magyarországon élek.

 • 2009.02.27 11:50:15zanzibar

  Nekem törzshelyem a CK. Havonta többször járok oda, évek óta. Nagyon kellemes hely, és ami fantasztikus, hogy a kaja / kiszolgálás / milliő minősége egyenletes, bármikor mész, mindíg ugyan azt a jó szinvonalat találod. Szerintem a minőséghez, elhelyezkedéshez képest egyáltalán nem drága az étterem: tudomásul kell venni, hogy a felső minőségnek bizony ára is van. És még egy dolog: egy hely konyhája nem attól jó, hogy agyonbonyolított, merész ízkombinációkat kapsz a tányérodra agyondíszítve, hanem, hogy jó alapanyagból minőségi ételt kapsz. Egyszer próbáljátok ki, mit kaptok a trendi bonyolultétlapos helyeken, ha kikértek egy basic kaját: legyen mondjuk egy grillezett fogasfilé (szigorúan mártás nélkül!) krumplipürével, paradicsomsalátával! A szakácsok és az áruforgalmisok bűneit / tévedését ugyan is 1/2 kg. fűszer és mártások alá szokás rejteni :).

  Kártyák: tapasztalatom az, hogy a másodszor vendégek már tudják, a turi külföldieket meg nem szokta zavarni, mert általában bédekerrel jönnek és a jobbakban kis ábrák jelzik, h lehet-e kártyával fizetni, meg amúgy sem egy idegbeteg népség a boldog, jóllakott túrista, kiszalad az automatához, hozza a pénzt, megrántja a vállát.

 • 2009.02.27 12:12:00Cosmo

  B-,

  az asztalfoglalást és vendégek meghívását az előre egyeztetett időpontra vendéglátási szándékkal nem is nevezném spontánnak.

  És igen, mielőtt spontán beülsz, matrica kontroll az ajtón.

 • 2009.02.27 13:26:26gonosz gombóc

  Bolletje, valami fatális félreértés lehet közöttünk. A bankkártya és a hitelkártya között ránézésre nincs felismerhető különbség, és az elfogadóhely nem tudja megállapítani, hogy van-e mögötte a vevőnek folyószámlája, vagy az hitelkártya. Sem a dombornyomás, sem a bankkártyacégek jelölése nem utal erre. Mindegyikből lehet hitelkárya és bankkártya is. Ezért nem értettem a kérdésedet, mivel egyértelmű, hogy ahol a hitelkártyát nem fogadják el, ott a bankkártyát sem tudják elfogadni. Az elfogadóhelynek ugyanis tökmindegy, hogy a pénz honnan jön, hitelszámláról, vagy folyószámláról, csak jöjjön.

  És ide csatlakozik Cosmo megjegyzése is, matricakontroll az ajtón, ahol ki van ragasztva, hogy milyen bankkártyacégek kártyáit fogadja el a hely. Ezek szerint ahol Te élsz, ott azt is jelölik, hogy ugyanezek cégek - illetve a velük együttműködő bankok - hitelkártyáit elfogadják-e vagy sem, vagy csak a bankkártyát?

  Bocs az offolásért, nem ez volt a téma, csak kikívánkozott belőlem, fanatikus bankkártya (és hitelkártya :-) hívő vagyok!

 • 2009.02.27 13:37:31bolletje

  Gombóc, nálam most már teljes a káosz, újabb rést találtam a műveltségemen, büszkeségem romokban, lehajtott fejjel elbotorkálok kártyatanulmányokat végezni...

 • 2009.02.27 17:19:30Anyegin

  A Café Kör tényleg klasszis hely. Köszönöm Dokinak a bankcenterből, hogy ajánlotta!

 • 2009.02.27 20:37:05Flora2

  Én arra vagyok kíváncsi, és a hozzáértők most biztos elárulják nekem: hogy lehet étteremben, társaságban mákos desszertet enni anélkül, hogy a következő viccen mosolyogva ne fekete pöttyös fogsort villantson az ember?

  Végülis ez a probléma akár a protokoll-tudomány tananyaga is lehetne... Én sosem merek vendégségben, buliban vagy étteremben mákosat enni.

 • 2009.02.27 21:33:23gonosz gombóc

  Flora, például Szegeden, a Roosewelt téri halászcsárdában, ahol a mosdókban van fogkefe-automata (pici tubus fogkrémmel), 100 forintért megoldja a gondot.

 • 2009.02.27 22:00:09Vikunya

  Én csak azt nem értem, hogy egy 99% pozitív poszthoz, amiben a fórumozók is méltatják az éttermet, a fizetési lehetőségeket leszámítva, miért kell ilyen negatív címet választani? Egyszerűen hatásvadász, pfuj.

 • 2009.02.28 11:39:19Anyegin

  Flora, én minddig öblögetek diszkréten néhány korty vízzel (már amennyire ezt lehet diszkréten csinálni), ugyanis imádom mákot - mióta egyszer beetettek, hogy nem lesz a zúnióban magyar mák.

  Vikunya, én sem értem :(

  Reméljük, elolvassák a hozzászólásokat, ill az éttermi kritikákat, guide-okat is. A Kör ugyanis benne van Mo legjobb 100 éttermében.

 • 2009.02.28 23:48:53Redline

  "Mikor beszélgettünk erről, azt mondta, hogy azért, mert a bankok (és ez tényleg így van) az elfogadóhelytől vonják le a százalékot (forgalomfüggő), ami neki nem fér bele, olyan marzsokkal dolgozik."  Elég szar árréssel dolgozhat a haverod, mert a Visa 2%ot kér.

 • 2009.03.01 11:43:09domakos

  Ha Café, akkor az M-et is említeném:-) Viccen kívül, nagyon jó élmény volt pár hónapja..mi ismerősként mentünk oda, kíváncsi vagyok hogyan "bánnak" a "szimpla" vendégekkel..amennyire láttam, mindenki elégedett volt körülöttünk, szóval negatív kritika meglepne..nagyon tetszett hogy kecskesteak-et eszem de nem egy túldizájnolt helyen ahol feszengenek..komoly pluszpont nálam hogy a világítás szuper: eleég fény van ahoz h ne bukj orra semmiben, de nincs (számomra) zavaró fényár a helyen..aranyos sztori h tájékoztattak h a kecske az bizony előző nap érkezett egy parasztbácsi vállán..tudom, ezt a sztorit nem mindenikek bírná a gyomra:-)

 • 2009.03.01 11:44:58domakos

  Bocsánat, M éterem a hely pontos neve..na kellett nekem poénkodni:-(

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta