OFFLINE

Lerántjuk a leplet a Lush-szag titkairól

2008. január 16., szerda 09:05

Amikor életemben először léptem be sebbel-lobbal egy Lush-üzletbe, ugyanazzal a lendülettel fordultam is ki azonnal - az elviselhetetlenül erős szag (bocsánat, illat) miatt. Több nekifutás után már 5-10-perces időtartamokat is kibírok az ultratömény illatkamrákban, így tudtam kifürkészni a válaszokat megannyi égető kérdésre. Például: ez csak az áru szaga, vagy külön van valami illatgenerátor? Hogy lehet ebben a kemikáliafelhőben dolgozni? Nem félnek az eladók, hogy túl nagy bent a koncentrációja valami káros vegyi anyagnak? Nem olyan itt is, mint a halpiacon, hogy ha az ember itt dolgozik, egy idő után lemosni se bírja magáról a szagot? Meglepő válaszok egy roppant szimpatikus eladótól a hajtás után.

Először is: mint megtudtuk, a Lush boltok aromájára nem kell külön rásegíteni, ehhez a borzasztóan intenzív illathoz elegendő a kis térben felhalmozott sok-sok termék. A megkérdezett eladólány a kérdésemre hozzátette, egyáltalán nem lehet káros a szag, hiszen ezek 100%-ban természetes anyagból előállított kozmetikumok, így nem tehetnek rosszat. Sőt, az új munkahellyel járó levegőváltozás egyenesen elmulasztotta az új dolgozó allergiáját. A Lush-alkalmazott szerint károsabb, ha egy parfümériában tölt túl sok időt valaki, hiszen ott szintetikus anyagok szálldosnak a levegőben. "Ez olyan, mint egy kúra" - mondta.

Azt elhisszük, hogy jótékony, de elviselni akkor is borzasztó lehet, erősködtem, de az eladó, aki szemlátomást képtelen volt rosszat mondani munkahelyére, megnyugtatott, hogy az ember pár nap alatt hozzászokik. A halpiacos hasonlat azonban nem volt teljesen légből kapott: mint megtudtam, a Lushban dolgozóknak valóban minden ruhája és porcikája átveszi az üzlet jellegzetes illatát, ami lehet ugyan bosszantó (pl. ha az ember valami merőben más aromájú parfümöt szeretne viselni), de távolról sem olyan kellemetlen, mint a hal- vagy vegyszerszag, ami egyéb munkahelyekkel jár együtt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.16 09:51:06vájemsziej

  Alig-alig derült ki a cikkből a vidéki parasztok számára is, hogy miez a lush...

 • 2008.01.16 09:58:40fedaykin

  A Douglasnak pl. Chanel Chance illata van.

 • 2008.01.16 10:23:48B-

  Ez az allergia-elmúlasztás nagy kamu!! Amiben illat van, az allergén. Olvassátok el az összertevőket, mindegyiken szerepel a "parfume" szó.

  Amikor asztmás korszakomat éltem, nem bírtam megmaradni a boltban, annyira fojtogató volt az illat :-(((  Érdemes elolvasni az összetevőket, tényleg! Én nem biztos, hogy így képzelem a bio termékeket... Egyébként mióta visszavonult az asztmám, én is imádom az illatát és szívesen használom, csak álságosnak tartom, hogy bionak és hypoallergénnek akarnak beállítani valamit, ami nem az! Ja, és nekem a bőrömet is szárítja :-)

 • 2008.01.16 10:30:43neirda

  Kedves Vajemsziej...

  a többi "vidéki" nevében kikérem magamnak...a parasztozást leginkább. Vagy magadból indultál ki?

  Egyébként Lush igen remek. Én is szeretem a holmijukat, bár régen nem jutottam hozzá (utoljára Hamburgban).

  Nem tudjátok Body Shop mikor lesz kishazánkban?

 • 2008.01.16 10:34:42vájemsziej

  akkor te egy nagyvilági vidéki paraszt vagy, te vágod miez.... én sajnos csak egy egyszerű vidéki paraszt vagyok, fogalmam sincs mi ez a lush...

  Arra próbáltam volna rávilágítani, hogy talán a nem-pestiek számára is dobhattak volna egy mondatot, hogy milyen bolt ez... de a kommentekből kiderült, hogy valami Bio-parfüm izé.

  Amúgy sztem csak neked kell magyarázkodnom,rajtad kivül mindenki megértette az első írásomat.

 • 2008.01.16 10:42:27Maja Papaya

  vájemsziej :)

  A címadás meg olyan fergetegesre sikeredett, hogy rögvest el is fogyott a lendület.

 • 2008.01.16 10:47:36leg

  Vessenek a mókusok elé, akkor is imádom a halpiac illatát! Ki nem hagyon, ha olyan helyen járok.

 • 2008.01.16 10:49:17c_ella

  Zeneállj.

  Most komolyan gondoljátok? Egyrészt, be van linkelve is fentebb maga a LUSH szó. Másrészt, ha ide tudsz írni, akkor nyilván neted is van, nyilván ismered a google kereső programot is.

  A termékeikről pedig, én samponokat próbáltam ki, még régebben, azok botrány-rosszak sztem, de a szappanjaikat imádom -bár valóban szárítanak-, olyan illatom van egész nap utána, hogy csuda. A krémtusfürdőket próbáljátok még ki. A testápoló tömböt pedig én fogom.

  A cikk egyébként tényleg elég "blikkes" lett, í cím eladta, de amúgy.....:) Alaposabb munkát kérnék:P

 • 2008.01.16 10:50:12sourcherry

  A lush- szó a szövegben egyből egy link is, egy kattintással bárki megtudhatja, hogy miről is van szó. ( azt sem szokták soha megmagyarázni a cikkekben, hogy mi az a zara, vagy ki paris hilton, vagy coco chanel...)

  Amúgy van egy pár termékük, ami jó...mondjuk biztos nem bírnék ott dolgoznimerthosszútávon ( már negyed óra után is ) durva az intenzív illat, és a bio túlzásnak tűnik, de talán egy fokkal természetesebbek a cuccok, mint sok- sok más...

 • 2008.01.16 10:50:17sourcherry

  A lush- szó a szövegben egyből egy link is, egy kattintással bárki megtudhatja, hogy miről is van szó. ( azt sem szokták soha megmagyarázni a cikkekben, hogy mi az a zara, vagy ki paris hilton, vagy coco chanel...)

  Amúgy van egy pár termékük, ami jó...mondjuk biztos nem bírnék ott dolgoznimerthosszútávon ( már negyed óra után is ) durva az intenzív illat, és a bio túlzásnak tűnik, de talán egy fokkal természetesebbek a cuccok, mint sok- sok más...

 • 2008.01.16 10:55:27Atina

  Ha a vidéki paraszt kezdő felhasználó akkor: www.lush.hu

 • 2008.01.16 10:57:53vájemsziej

  nekem eddig a lush.hu-ra kattintva egy üres fehér oldal jött be.

 • 2008.01.16 11:01:12Maja Papaya

  Nekem úgy 10 éve Svédországban elmagyarázta egy kedves ismerős, hogy miképpen tudom elfogyasztani a kisdobozos szívószálas üdítőt. "itt van rajta a szívószál, ezt leszeded, kicsomagolod, ..." stb. Nem akartam kiábrándítani, olyan lelkes volt...

  Ez a link-dolog eléggé erre hajaz.

 • 2008.01.16 11:01:20neirda

  Vájemsziéj... azzal a lendülettel, ahelyett hogy ide írnál, inkább nézz utánna, ha valóban érdekel, hogy mi is az a Lush. Bp központosságról szólva pedig, valóban sajnálatos, de ez van. Attól még nem kell vidéki parasztnak lenned... :P Mégha a saját városodon kívűl máshova még nem is sikerült eljutnod, bár ha internet van, ezt nehezen hiszem el. Kellemes napot...

  Én egyébként Body Shop-ot kerestem Bp-en, de még nem jöttek be az országba sajnos. Pedig igen jó az olivás samponjuk.:)

 • 2008.01.16 11:07:21Juliet

  Body shop jaj, szívemből szóltatok!  Amúgy én a pécsi Lush előtt szaglászom. (több is van amúgy - kirakodó jelleggel a plázában, üzlet az árkádban).  Ennyit a vidékről :)

 • 2008.01.16 11:26:00Világ Négere

  Ez most valami fizetett hirdetés volt?

 • 2008.01.16 11:47:38Lillebi

  a Lush nem állítja magáról, h bio, ez tévedés. egyszerűen csak azt mondja, h természetes kézzel készített kozmetikumokat állít elő.

  és igenis nagyon jók a samponjaik, testápolóik, már régóta használom a termékeiket (vidékiként..) és a környezetem is átszokott a mindenféle ismeretlen anyagot tartalmazó tusfürdőkről a lush-szappanjaira!

 • 2008.01.16 11:57:17hegyilany

  Sopronban is volt Lush... Sajnos megszűnt, nem tudom, miért.

 • 2008.01.16 12:00:24Amarcord

  Nemrég jártam Bukarestbe és rengeteg Body Shop üzlet van (más nem is nagyon). Tényleg kár, hogy nálunk meg még nincs.

 • 2008.01.16 12:25:10Juliet

  Igény pedig lenne rá...

 • 2008.01.16 12:28:34TGV

  a BodyShopot felvasarolta egy vegyipari kombinat. A L'Oreal, ha jol emlekszem.

 • 2008.01.16 12:39:15plüss_Teknős

  engem érdekelt volna, hogy mi eredményezi valójában az igen intenzív "lush-illatot", de erre valóban nem adott választ a cikk (arra magamtól is rájöttem, hogy valószínűleg a termékek - de melyik, és milyen illat ez?)

  A termékeik nekem is beváltak, igen problémás a bőröm, de a tisztító pakolások elég jók. A jázminos fürdőgolyót is kiprobáltam, adtak egyet ajándékba :-)

 • 2008.01.16 13:48:29ciccmicc

  Az illat annyira tömény, hogy szélcsendes (vagy pont szeles?) napokon még a villamosmegállóban is érezni. Szerintem tuti migrént kap tőle mindenki, aki ott dolgozik, amíg immunissá nem válik rá. A természetes pedig nem mindig jótékony hatású, lásd arzén.

 • 2008.01.16 14:33:55afx

  a lush egyáltalán nem 100%-ban természetes

  tavaly volt is egy botrányuk (amiröl persze hallgatnak), h illegális (!!!) adalékanyagot használtak egyes termékeikbe.

  de még igy is jobb, mint egy nivea stb.

  és igen,body shoppot akarunk!!!!!!

 • 2008.01.16 14:44:39Nekroteka

  Nekem nem igazán jönnek be a Lush-cuccok, egyrészt mert valamiről, aminek ennyire intenzív az illata, nem tudom elhinni hogy természetes és semmi kártékony nincs benne, másrészt pedig fura a felhasználhatóságuk. Ez lehet hogy hülyén hangzik de én jobban szeretem, ha valami tusfürdő vagy testápoló, mint testápolótömb meg fürdőgolyó meg ilyenek :S  Body Shop viszont tényleg nagyon jó, én ha külföldön járok, mindig feltankolok a must-have-cuccokból (mandulás kézkrém, mézes sampon/balzsam, mangós tusfürdő/testápoló) meg azért általában az újdonságokat is kirpóbálom.

  Kár hogy Magyarországon nincs még, és hozzá hasonlóak sem igazán (Occitane szerintem botrányosan drága és kevésbé jön be)...

 • 2008.01.16 15:07:05sys

  A Lush nekem se jött be túlságosan. Mondjuk engem tökre megfogtak a marketingjükkel meg az egész hangulattal, szal elég sok cuccot kipróbáltam, de egyik se jött be igazán. Ami legjobban tetszett, az a fahéjas hintőpor, de annak meg annyira szar a csomagolása, hogy használhatatlan.  A Body Shop cuccait én is imádom, régen az arckémektől a samponon át a szemfestékig mindent ott vetten (ahol én lakom, ott van BS bolt). Viszont amióta megvette őket a L'Oréal, csak néha-néha veszek egy Body Buttert, az összes többi cuccom Yves Rocher. Ők nem annyira a feelinget próbálják eladni, mint a Lush vagy a BS, viszont maguk a termékek nekem jobban bejöttek.

 • 2008.01.16 15:39:31Nekroteka

  Yves Rocher is jó, de ott valahogy tényleg nincs meg annyira az a feeling, meg a Body Shopban szeretem, hogy mindenben van rendszer, mindenből van tusfürdő, testápoló, body butter, ajakápoló stb., ugyanolyna csomagolással, ugyanakkora kiszerelésben, és általában ugyanannyiért...

 • 2008.01.16 15:40:21Nekroteka

  Ja és még annyi h YR-boltokban néha úgy érzem magam, mint egy patikában, fehér falak, fehér kötényes eladók, kicsit fura ez nekem. :S

 • 2008.01.16 15:49:58c_ella

  Nem voltam még YR üzletben. Az áraik milyenek a Lushhoz képest?

 • 2008.01.16 16:12:44Juliet

  Változó árkategóriák vannak. Karácsony előtt végigjártam mindent karácsony illatú tusfürdőért, és a legjobbat az YR-ban találtam: 300 ml 590 Ft. Ez olcsónak számít, ennyiért ajakápolót sem lehet kapni.

 • 2008.01.16 18:00:58nafretiti

  vájemsziej,maradtál volna csendben... "süt" az írásaidból a sötétség,ne magadból indulj ki,ha lehet!

  Nekem bejönnek nagyon is, pont azért mert nem a hagyományos tubusos szarok.Igaz,valóban nehezebb a felhasználásuk,de a szín,illat,forma kavalkád kárpótol.

 • 2008.01.16 18:12:08betonpanda

  a termékeknek külön külön nincs ilyen brutál illata (na jó, néhánynak). ha bárki kételkedik, mi van bennük, a honlapon is ott a részletes leírás, mi természetes, mi szintetikus összetevő. a szkeptikusoknak mondom, hogyha simán megszagolsz bármilyen természetes illóolajat, az bizony ilyen erőteljes.

  dolgoztam ott; az illatot 5 perc alatt meg lehet szokni, sosem fájt tőle a fejem.

  egyébként nekem a tengeri sós arcradír az örök kedvenc, a mézescsokis masszírozó testápoló és a champagne illatú dolgok

 • 2008.01.16 18:20:22brillo

  egyetlen dolog szól a lush mellett: nem csak dögunalom citrom-méz-olíva-vanilia-levendula (vagy mittomén milyen) holmik vannak, hanem egészen hajmeresztő kombinációk is..

 • 2008.01.16 19:51:05bagaela

  :)

  Én szeretem a Lusht, tényleg nagyon korrekten kiirják a honlapjukra mi milyen kategoriába sorolt anyag, az angol honlapon még eszmecserét is lehet folytatni a termékekröl.

  AFX:kivontáka hennájukat a magyar paicrol, mert az antsz kifogásolt, igaz máshol lehet forgalmazni csak nálunk olyanoka szabályok. Emiatt nem lehet pl. frissen kikevert pakolásokat sem árulniuk (amik totálisan természetes anyagokbol készülnek a boltban, az angol honlapon pl megtalálhatoak) mert nem tetszett az ANTSZnek, ha a sarki zöldségesnél szerzik be a hozzávalot.

  (nálam egyébként a body butterjük a téli életmentö :) )  Egyébként a Body Shopot is szeretem, de mégcsak nyomokban se olyan természetes, nem egy profilu a Lushal, bár nálunk eléggé él ez a nézet. Nekik a fö öko-reklámfogásuk, hogy a Fair Trade mozgalomhoz kapcsolodva vesznek sok alapanyagot. Azzal meg, hogy a L'oreal megvette, semmi sem változott, a gyártás maradt ugyanolyan, ugyanott, ugyanazokkal, csak a L'oreal brandje lett. Nincs köze a minöséghez.

 • 2008.01.16 19:51:52bagaela

  jézus mennyire nem tudok irni ezen a billyentyüzeten, sorry :)

 • 2008.01.16 20:01:53venuswoman

  borzalmas sztem ez a lush-mánia, én undorodom a bolttól is meg a termékeiktől is...

  egyet használtam egyszer, amit kaptam, vmi pezsgő fürdőgolyót, én leszarom, h természetes, de mikor csoffadt -állítólagos- virágszirmok (mer nekem azt ski se tudja bebizonyítani, h nem szarcsimbókok vtak!) úszkálnak körülöttem (,amiket amúgy utána egy évig szedegedhetek a kádból) és elhányom magam a szagtól, akkor inkább kösz nem.. és biztos van nem virágszirmos, nem izgat, sztem drága és valóban BÜDÖS

 • 2008.01.16 22:17:18helviti

  Gondoltan leírom én is h mennyire utálom a Lush-t, de Venuswoman sokkal jobban megdfogalmazta ezt előttem, úgyhogy csatlakozom.  Én egy barátnőmmel mentem be egyszer, met ő viszont fanatikus vásárlójuk, és rendesen orrbavágó élmény volt. Csak 5 percet voltunk benn kb. de ha jól emlékszem minden percben megkérdeztem, mennyit maradunk még. Ugyanezért kerülöm általában a Douglast is. (Egyébként az Árkádban a "legjobb", mert ott keveredik az alsó szintről felszálló kajaszag a Douglas fullasztó parfümillatával - érdekes elegy).

 • 2008.01.17 00:32:38Virgogirl

  Én spec nagyon szeretem a termékeiket, a tengeri sós arcradírjuk pl egyik kedvencem, az üzlet illata pedig nekem kifejezetten kellemes, és ahogy Betonpanda is írta: a szagokat megszokja az ember (elvileg még a nagyon gyomorforgatókat is).

 • 2008.01.17 06:38:17lilike13

  Az a gond ezekkel az üzletekkel, hogy nem csak bent terjeng az illat, hanem köröttük is.Óbudán, a Lajos utca egyik mellékutcájában van egy hasonló, de magánüzlet. Na, ott az egész utca illatozik, és nyáron, nyitott ablaknál mindenki kénytelen-kelletlen szaglászhat. Olyan ez, mint a Mekiket körülvevô illattömb. Agresszív.

 • 2008.01.17 08:19:59fashion victim

  En egy csomó terméküket kipróbáltam, de nekem sem jött be. Legutóbb egy mandulás szappant vettem, de nem volt jó a bőrömnek, ráadásul a vízben undorító módon nagy darabokban jött szét. Amúgy nekem sem a természetesség jut róla eszembe, mert tipikusan mű-szaga van a termékeinek. :)

  Body Shop nekem is bejött, most voltam külföldön és jól betankoltam a kedvenc termékekből (mandulás testradír, szájbalzsam, testápoló, mézes sampon) amelyek ráadásul akciósak voltak. Az Yves Rocher is kiváló minőségú, csak kevésbé marketingelt mint a BS.

  Ha azonban valóban jól ápoló testápolót akarok venni (sajna szükségem van rá, mert a karomon nagyon száraz, szinte pikkelyes a bőröm), akkor azt is külföldön a Natures et Découvertes bio boltban veszek karité olajat.

  Valaki említette az Occitane-t. Nekem nagyon bevált a mézes arckrémjük (ez az egyetlen termékük amelyet kipróbáltam), de horrorisztikus áraik vannak! Pedig a múltkor kipróbáltam egy Occitane parfümöt amely nagyon tetszett, de 18 ezer egy ilyen kategóriájú parfümért az kicsit túlzás...

 • 2008.01.17 12:40:36Nekroteka

  Pont ez a bajom az Occitane-cuccokkal, hogy ha még valamennyire pótolni is tudná a Body Shopot, de hadd ne adjak ki 5ezer forintot egy tusfürdőre amit 1-2 hónap alatt elhasználok, meg tizenezreket ilyen úgymond "no name" parfümökre. :S

 • 2008.01.17 13:07:12Tash

  Én nagyon szeretem a Lush-illatot! Mondjuk valóban elég ütős elsőre... A termékek közül a Snow Fairy tusfürdő a kedvencem, tömény rózsaszín illat, de én kedvelem az ilyet...(ugyanemiatt az Aquolina Pink Sugar is nagyon bejön). A barátom meg egyenesen odavan a mentolos szappanjukért!

  Ja és az ajándékcsomagjaik is tök jópofák.

 • 2008.01.17 13:14:42Nekroteka

  Tavasszal meg nyáron használtam egy ideig a Pink Sugart (csak kicsiben volt meg), de aztán ahogy mindenkinek lassan olyanja lett, elpártoltam tőle, nem szeretem az ilyen agyonhype-olt tömegillatokat :S

 • 2008.01.17 14:37:07Tash

  A Body Shop bejöveteléről már régóta írnak, legutóbb a FigyelőNet egy hónapja...lesz belőle valami?

 • 2008.01.17 14:47:04Mojita

  Uram Isten!!!!Sztem röhejes ez a vita.Imádok lovagolni.Járt már vki közületek istállóban?(egyáltalán lovat láttatok már... :-)?

  Tehát.Az istállóban borzasztóan erős a szag...a trágya,a lovak szaga,a zab,a répa,a szalma illat-elegye.Tömény,merthogy egymás hegyén-hátán,sok van belőle.De No.1. hamar megszokod(kb.10-15 perc)No.2.Ló nélkül meglehetősen nehéz lovagolni-huncutabb hozzászólók,most ne kalandozzatok el!!!! :))

  No.3.Ha nem szeretnék lovagolni,az istálló közelébe sem mennék.

  TEhát Kedveseim.Aki nem szereti a Lush-t,az ne menjen a közelébe,és ne írjon róla baromságokat(illegális?????,bio?????ezeket kitől hallottátok???),és ne fröcsögjön....nem állna jól a tündéri szátokon.

  Mindenkinek szép napot kívánok,és mindenki szagolja azt ami neki tetszik,és kész.Viágbéke!!!!!(indulok a szépségkirálynőválasztáson :))))lóháton...

 • 2008.01.17 15:04:34Mojita

  sorry:Világbéke... :),és királynői korona....

 • 2008.01.17 15:34:48Juliet

  Mojita :D:D  A lushos ajándékcsomagok brutáldrágák!

 • 2008.01.17 16:34:07Tash

  Hát igen, én sem a 17ezresre gondoltam, de most karácsony előtt több újfajtát behoztak, ami 3-4 ezer körül volt, most is legalább nyolcféle van 5ezer alatt. Szerintem rájöttek, hogy jobban fogyna, ha lennének alacsonyabb árkategóriások is, nemcsak a 8-9-10ezresek.

 • 2008.01.17 18:05:35Juliet

  Látszik, hogy vizsgaidőszak van, mert nem jártam arra :)

 • 2008.01.26 09:41:16fashion victim

  Na pfff, most kaptam szülinapomra egy Lush csomagot....

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta