OFFLINE

A hal nem lakoma?

2007. szeptember 25., kedd 09:24

Lépten-nyomon halljuk, hogy együnk több halat, mert a hal egészséges. Csak ennyi lenne, vagy itt többről is szó van? A halfogyasztás mértéke és a depresszió gyakorisága közt szoros, fordított irányú kapcsolatot mutattak ki kutatók. Adataik szerint a tengeri eredetű táplálék, pontosabban egyik alkotója, az omega-3 hiánynak oksági szerepe lehet a depresszió, a mániás-depresszió, és a szülés utáni depresszió kialakulásában.

Tonhalas spagetti

Ha lehet sós vízben eltett tonhalkonzervet vegyünk, hogy jó minőségű olívaolajat adhassunk hozzá. (Friss lazaccal is kiváló, sőt!)

1 tonhal konzerv
Olíva olaj
Olíva bogyó (a kimért változat általában sokkal jobb ízű, és minőségű)
Összezúzott fokhagyma
Kockára vágott piros Kaliforniai paprika
Felezett koktélparadicsom
Friss bazsalikomlevelek
Só, bors

Az olajon addig kevergetem a fokhagymát, amíg érezni lehet az illatát. Hozzáadom a paprikát, egy perc múlva a halat. Sózom. (Ha friss halat használunk, akkor annak adunk egy percet az olajon.) Rászórom a bazsalikom leveleket, az olíva bogyót, és a paradicsomot. Megkeverem, és el is zárom a tüzet. Az asztalnál szedem a tésztára, ott tekerek rá borsot. Sajt nélkül is tökéletes.

És hogy mindez miért jó? Az omega-3 viszont főként hidegvízi halakban, és egy-két növényben, mint a lenmag, dió, mogyoró, és repceolaj található. A növényi eredetű omega-3 zsírsavat azonban sokkal nehezebben hasznosítja az emberi szervezet, csakúgy, mint a növényekben található vasat. Az omega-3 zsírsavak aránya jelentősen lecsökkent az utóbbi időben, kezdetben harmadára, aztán tizedére, majd az utóbbi pár évtizedben az egy huszadára. Ráadásul az emberi szervezet nem tudja előállítani, úgyhogy kénytelenek vagyunk valahogy pótólni, ha jót akarunk magunknak. Magyarországon viszont alig eszünk tengeri halat, a mennyisége szinte a nullával egyenlő. Ha többet ennénk, csak nyerhetnénk vele, a Japán 73 kg-nak csak a huszadát fogyasztjuk. Ha nem is fogunk hetente háromszor tengeri halat fogyasztani, azért legalább havonta háromszor tegyünk meg magunkért ennyit. Arról nem is beszélve, hogy a hal finom.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.09.25 10:28:41Lynu

    Mmmm, nagyon jól hangzik...



    De: a tonhalkonzervként elfogyasztott tengeri hal is megfelelő az omega 3 bevitelére?

  • 2007.09.25 11:27:52sultzoldparadicsom

    a drezdai barátnőm szokott ilyeneket főzni, egészen jó, már kóstoltam

  • 2007.09.25 12:40:38hagymácska

    én iserre lennék kíváncsi..hogy a konzerv tonhal is tartalmazza-e az omega3-at?

    egyébként én szoktam csinálni tonhalas pennét, parmezánnal, olivával, paradicsommal,fokhagymával, bazsalikommal..hmmmm isteni:))

  • 2007.09.25 14:14:53nemisbeka

    No, Chili mellett te is? :) Gratula!

  • 2007.09.25 16:53:02greencurse

    Imádom a halételeket! Nagyon finomak és gyorsan elkészülnek.

    Szerintem a konzerves fajtában is megvan az omega3, csak nem szedik ki belőle:P

  • 2007.09.25 17:16:57fedaykin

    Itt a válasz a konzervtonhalra:



    whfoods.org/genpage.php?tname=george&dbid=97



    Angolul nem tudóknak röviden: igen, a konzervben is van omega 3, de ha lehet, a vízben eltettet válasszuk, ne az olajosakat.

  • 2007.09.25 17:19:23moha és sáfrány

    Gratulálok! Muszáj volt azért regisztrálnom, hogy elmondhassam, mennyire jó, hogy végre te is írsz ide!

  • 2007.09.25 17:38:05Fűszer és Lélek

    Természetesen a konzerv tonhal ugyanolyan omega 3 forrás, mint a friss, szerencsére nem megy tönkre a konzerválástól.

  • 2007.09.25 17:54:31csib

    Mi rengeteg halat próbálunk enni, a párom külföldi, tengeri nép sarja így nagyon hiányzik neki a sok tengeri küty-müty. :)

    Kérdésem, hogy hol lehet friss halat kapni mostanság az Óceán Étterem boltján kívül? Olyat, ami tuti nem kifagyasztott, mert a hiperekben az van. A jobb éttermek is megveszik valahol, de hol??

    A konzerv tonhal is jó, de az igazi vörös tonhal isteni, de még sose siekrült itthon egyek/vegyek.

  • 2007.09.25 18:17:16Fűszer és Lélek

    Fjordin.

    Keress rá a gugliban! :-)

  • 2007.09.25 19:14:27Flora2

    Nálam nagy kedvenc otthon a tonhalkonzerv, zöldsalátakeverékkel, citrom ráfacsart levével, olívával szoktam összekeverni...mmm nyami. Rozskenyérrel vagy pirítóssal. De a fenti tésztához hasonlót is szoktam belőle csinálni, csak nálam a penne a menő.

  • 2007.09.26 13:24:55sultzoldparadicsom

    Tegnap kipróbáltam, persze szerény háztartásomból hiányzott a koktél paradicsom, meg a bazsalikom, de spagetti meg tonhal konzev volt otthon. Meglepődtem, hogy egy olyan kis doboz összetörve a saját levében milyen sok tésztára elég, tettem hozzá párolt vegyes zöldséget (az mindig akad a fagyasztóban) csak azért hogy ne legyen olyan hülye színe, az oliva olajat útálom, mert van egy kis stichje, végül is egyész jó volt, de most látom, hogy fokhagymát tehettem volna bele.



    Ezek az omegák engem nem igazgatnak, szerintem senki nem azért eszik ezt vagy azt, mert van valami benne, legtöbb ember csak azért eszik, mert 1: éhes 2: azért pont azt mert azt kívánja





  • 2007.09.26 16:06:47csib

    Auguszta néni,

    Cáfolnám a kijelentésed, én igenis megnézem mit eszek és érdekelnek az omegák. Sőt, elég sok embert ismerek, akiket szintén. Szerencsére.

    Majd egyszer a távoli jövőben mi is oda jutunk jólétben és kifinomultságban, mint nyugati társaink, akkor majd mi is tovább élünk, nem hízunk el, nem vezetjük a statisztikákat... Sajnos a magyar konyha elég szegényes, a rántott husiban és a pöriben merül ki (illetve ezek variócióiban, permutációiban, kombinációiban) és ezért mindennek ugyanolyan íze van (A. olajíz, mert abban sütik B. paprika, mert azt teszenk bele). De most ezért a kijelentésért meg fogtok licsenli...

  • 2007.09.27 07:44:34sultzoldparadicsom

    Nincs egészségtelen étel: csak egészségtelen étrend van, mindent kell enni! Régen ez nem volt probléma: pénteken rendes helyeken halat ettek - minden pénteken! Aratáskor csülkös bablevest, sertés húst csak télen, szóval volt rend, most hogy az éelemiszerek gyakorlatilag korlátlan mennyiségben állnak a rendelkezésünkre ösztösnösen annyit zabálunk amennyit bírunk (ugyanis genteikailag erre vagyunk programozva)Moszgás semmi, a régi időkben még a nagyon gazdadok is mozogtak: a várúrnőnek nem volt lift a toronyszobába, és lóháton járt a barátnőihez. És minden falunak volt halastava -pedig enm ismerték az omegákat, bolond módon csak böjtött tartottak, és csak a betegek diétáztak

  • 2007.09.27 10:41:06csib

    Auguszta néni,

    Osztom az észrevételeid és sajnálom, hogy már nincsen így. Volt valahol egy jó kis cikk arról, hogyan alakult át az amúgy nagyon gazdag magyar konyha a szocializmus alatt a rántott husi-töltött káposzta-pörkölt triumvirátusává. Volt a halról is szó, ami mára = rántott hal karácsonykor, de régen nem erről szólt...

    Egyszer egy svájci barátom azt mondta (nálunk sincs tengerpart ugye), hogy mivel a föld 2/3-a víz, meg kell barátkozni minden táplálékkal, ami ott van, hiszen ez az emberi faj túlélésének egyik kulcsa. A legtermészetesebb táplálék a hal és a vadhús, hiszen minden mást tenyésztünk, vagyis gyártunk magunknak. És pont, ahogy az anyatej a kicsiknek, a legtermésztesebb a legjobb és legegészségesebb...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta