Osztalgikus retrószálló Berlinben

Amint azt a Velvet már évekkel ezelőtt jelentette, a német nyelvben külön szó van a DDR-es korszak utáni vágyódásra: ez a kelet és a nosztalgia szavak vegyítéséből keletkezett "Ostalgie". Ennek az analógiájára nevezték el a legretróbb berlini szállót H nélküli Ostelnek. Valami olyasmiről van itt szó, mint aminek a Menza éttermet szánták, csak ebben nem enni lehet, hanem lakni.

Az Ostbahnhof (ez is Ost!) közelében levő szálloda a "Pionierlager", azaz "úttörőtábor" fantázianevű szobáért (ez látható a képen) fejenként mindössze 9 eurót számít fel, és a lehető legdrágább verzió sem kerül többe, mint 38 euró, azaz ha az ember éppen Berlinben jár, és nem feltétlenül kap sírógörcsöt a trendi pszeudo-szocreál stílustól, akkor akár komolyan fontolóra is veheti, hogy ne itt szálljon-e meg véletlenül.

Mosolyogtatóan borzalmas vázák, nagymintás tapéta, az okkersárgának és a halvány(=libafos)zöldnek a leggyomorforgatóbb árnyalatai, talán még poloska is van a szobákban az autentikus élmény kedvéért. Ha a "Mások élete" Oscar-díjat kapott, akkor az Ostelnek vajon milyen elismerés jár?

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek