OFFLINE

Az IKEA színesít, ha hagyjuk

2007. augusztus 30., csütörtök 11:32

Többször is hallottuk magyar esztétáktól, hogy az IKEA a modern kultúra múzeuma: bárki számára elérhető, az emberek lépcsősoron keresztül jutnak fel a kiállítótérbe, amin különféle tájékozódási pontokkal végigvezetik őket. A modern múzeumban a tárgyakat nemcsak megfigyelni, hanem tapogatni lehet, sőt rájuk is ülhetünk vagy elheveredhetünk rajtuk. Egy borús hétköznap délelőtti ottjártunkkor azt láttuk, hogy az emberek azért nem csak tapogatnak, hanem vásárolnak is, és az új katalógus bemutatóján azt is megtudtuk, hogy az elmúlt évben különösen a hálószobák (gardrób, matrac és kanapé) és a konyhák (bútorok és eszközök) voltak a legnépszerűbbek a magyar vásárlók körében.

Egyébként az áruház állítása szerint az IKEA katalógusa „a Biblia után a második legnagyobb példányszámban nyomtatott kiadvány”. Idén 191 millió példányban 27 nyelven kerül 36 ország IKEA-szerelmeseinek Vika Grevsta-asztalára. A poronty szerint a katalógus kollázskészítéshez és origamizáshoz is remekül felhasználható, ha másra nem is.


Megtudtuk azt is, hogy új törzsvásárlói programot indítanak amibe ingyenesen lehet regisztrálni, és olyan kedvezményeket élvezhetünk, mint ingyenes kávé és papírtáska, valamint olcsóbban lehet megvásárolni néhány terméket, például a most bevezetett IKEA tusfőrdőket. Ez, valljuk be, nem tűnik olyan észveszejtő előnynek, ennek ellenére már most nagy tömegek álltak a regisztrációs asztal előtt.

A környezettudatosság továbbra is sarokköve a skandináv cég filozófiájának, és a tervezők is szem előtt tartják ezt az elvet. Például újrahasznosítható anyagokból terveznek hintaszéket, vagy ólommentes acélból variálható polcot. A bemutatón az is elhangzott, hogy arra késztetik a vásárlókat, hogy kombinálják a színeket, így például kapható színben illeszkedő csíkos függöny a piros polchoz és kockás szőnyeghez, amit virágmintás kanapéval egészíthetünk ki. A modulokban is a variálhatóságot hangsúlyozzák, tehát hogy mondjunk le a konvencionáis összeállításokról, és vegyünk nyugodtan egy kétszemélyes kanapéhoz simán egy darab fotelt. A textilek is az erős, feltűnő színeket hozzák, akár mintázat nélkül, vagy akár hatalmas, növényi ihletetsségű mintával vagy csíkokkal, és ezeket szívünk szerint illeszthetjük egymás mellé az otthonunkban. Feltéve, hogy meg vagyunk áldva minimális lakberendező tehetséggel, és kedveljük az ismét oly divatos, rikító színeket és retro mintákat. Láthatjuk tehát, az IKEA csupa jót akar nekünk. (Kép: IKEA)


Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.08.30 12:33:30toncsa

  Pont tegnap este nézegettem az IKEA katalógust, és azt néztem, hogy iszonyúan elszálltak az áraik kanapé/fotel téren!

 • 2007.08.30 12:34:36Riti

  Az Ikea az Ikea. Egyszerű, stilizált formák. Mindenki ismeri, mint a Mekit. Mindenhol ugyanaz. Ízetlen(most elsősorban a bútorokra gondolok), s jellegtelen. De a kisebb pénztárcájú embereknek legalább van választásuk. S ha még ötleteink is vannak, hogy miként színesítsük a darabokat (keressünk a közelben egy hobby boltot), akkor minden rendben vele.

 • 2007.08.30 12:41:36Picinger

  Én most rendeztem be a szobámat. (bár egy kanapé még kellene) Teljesen natúr, egyszerű bútorokkal. Most keresek a neten boltokat, ahol meg tudnám venni a kellékeket az átalakításhoz. A falamat is egyedül festettem, állati jó lett. :-)

  Lehet, hogy tucat dolgokkal van tele, de tök jól alakíthatóak.

 • 2007.08.30 12:59:52suo tempore

  kár,h az ágyneműhuzatok csak az ott kapható párnákra és takarókra jók, a szabvány magyar ágyneműre nem passzolnak, pedig nekem azok tetszenek leginkább  a legújabb katalógusban egyébként nem is ez volt a legérdekesebb, hanem a tervezők "levágott" fejei...kirúgnám aki ezt engedte

 • 2007.08.30 13:14:56fedaykin

  Éppen egy hete voltam, és tényleg minden színes, de szinte kizárólag retrominta van, ami nekem annyira nem jön be. Pontosabban nagyon tetszik, de momentán nem olyan nálunk a berendezés, szóval nem veszek olyat :-)) Amit kicsit sajnálok, hogy a méterrel vehető anyagokból teljesen eltűntek a finom, kék-fehér, piros-fehér aprócsíkos, kockás anyagok (nagyon szerettem őket, mert olyan falusi, népies hangulatuk volt), csak és kizárólag nagymintás, nagyon színes, nagyon hetvenes éveket idézőek vannak. Lehetett volna ez is, meg az is :-))  Az Ikea Family kártya nem olyan rossz dolog, bár az ingyen kávéval engem nem hatnak meg (nem egy nagy összeg), de van egy csomó gyerekorientált cucc, amit viszont a felérért meg lehet vele venni.

 • 2007.08.30 15:04:16melcseee

  pont tegnapelőtt voltam az ikeában, mert most fogjuk szétverni és felújítani a fürdőszobát, és egyszerűen elájultam..szal sztem az áraik olyanok, h vagy hihetetlenül drága, v annyira olcsó, h nem hiszed el.én spec találtam is egy 60*60as beépíthető tükröt, vmi 1.700 Ft-ért..háromszor olvastam el a cetlit, de tényleg ennyibe kerül.. :D egyébként még kb 300 dolgot találtam amit elvinnék onnan..nagyon belezúgtam... :D

 • 2007.08.31 09:07:54mormota20

  mi is most verjük szét a fürdőszobát rövidesen:) akkor én is elkirándulok oda.

  én nem bánom, hogy színes. Akinek sok pénze van, általában úgyis valami drágább üzletben vásárol, de a fiataolnak, meg a kispénzűeknek legalább tényleg van választásuk, nem csak a jóöreg dómusz, meg a kika.

 • 2007.08.31 10:42:17Pöttyös

  Én szeretem az ikeát, bár bútort még soha nem vettem ott, csak kiegészítőket: vázákat, növényt, lámpát, ágyneműt, tányért, poharat, terítőt, ilyeneket. A bútoraiktól egy kicsit "félek", hogy pár év használat után szétesnek, de azt hiszem, pont ez a koncepció, hogy ne sajnáld lecserélni, ha tönkrement, mert nem fizettél érte eszement sok pénzt. Bútorokban én csak a régi, még tényleg fából készült klasszikus darabokat szeretem és birtoklom (szerencsére), de az ikea-kiegészítők nagyon jól feldobják. A legújabb katalógus szerint tényleg nem valami jó most a textil-felhozatal, majd megnézem az áruházban, hogy tényleg így van-e.

  És a gyerekcuccok nagyon ötletesek, és sehol egy ráfestett, pasztellszínű, lakótelepfeelingű, hányingerkeltő mackó... Ezt értékelem náluk!

 • 2007.08.31 23:49:44greencurse

  én is imádom az ikeát, ki is néztem egy szekrényt, amire éppen meglenne a pénzem, csak gőzöm nincs, hogyan fogom vonaton hazacipelni az ország keleti csücskébe...

  A fekete alapon színes nagy virágos vászon viszont szuper jó, marhára feldobja a szobát éjszaka. Kellően sötétít, nem duplán felrakva meg a virág sárga szirmai átengednek egy kis fényt is, jó hangulatot adva a szobának.

 • 2007.09.01 20:27:53melcseee

  mormota20: mi kb mindent az obiban veszünk meg, egy hétig jártam utána és ott a legolcsóbb...kivéve a tükröt, mert abba az ikeásban nagyon beleszerettem!!! :D

  de mondom, nekem nagyon nagyon tetszenek a kiegészítők: vissza is m,egyek majd ha kész vagyunk a fürdővel egy vázáérrt egy lámpáért, meg poharakért, mert az még a tesco-snál is jobb áron van ott!! :D

 • 2007.09.03 14:30:27mormota20

  Melcseee, köszi a tippet:)ellátogatunk hát a jóhelya zobiba is.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta