Ezért nincs íze a repülős kajáknak

Az alacsonyabb légnyomás felelős a jelenségért, amelyet csak az egyik alapíz képes túlélni.

Egy vegyész szerint az alacsony légnyomás, nem pedig a kétbalkezes séfek/szendvicsgyártók felelősek az ízetlen repülős abrakért. Az öt alapízből négyet kinyír az alacsony légnyomás miatt fellépő viszonylagos oxigénhiány, a legújabb (és sokak szerint fiktív) alapíz, az umami viszont túléli a repülőutakat – írja a Daily Mail.

Kevesebb az oxigén

A német vegyész, Dr. Florian Mayer szerint arról van szó, hogy az utastérre 10 000 méter magasban jellemző légnyomást az ízlelőbimbóink is megsínylik, egyszerűen képtelenek ugyanis arra, hogy az alant megszokotthoz hasonlóan kezeljék az ízeket. A szokásosnál 30 százalékkal kevesebb oxigénhez jutó szervezet éppen ezért sokkal tompábbnak és ízetlenebbnek érzi az ételeket.

shutterstock 543499234

Csak egy maradhat

Legalábbis ami a sós, édes, keserű, és savanyú ízeket illeti, a paradicsom, a jó szaftos húsok és a halételek jellegzetes ízét adó umami érzékelésére ugyanis nem nagyon hatnak a megváltozott körülményeik. Ez magyarázattal szolgál egyébként arra is, miért olyan népszerűek a paradicsomlevek és a Bloody Maryk a magasban: a brit gépeket például évi 90 000 liter paradicsomlével pumpálja teli a legnagyobb beszállító.

Rengeteg fűszert használnak

Sok szakács a fűszermennyiség fokozásával és a kifejezetten erőteljes ízű hozzávalók előnyben részesítésével próbálja elejét venni a problémának, amelynek létezéséről egy gyors kísérlettel is megbizonyosodtak a britek. Matt Tebbutt ugyanis a földön, majd a repülést szimuláló körülmények között is kipróbált két-két adag bolognait, egy átlagosan és egy duplán fűszerezett variációt. Matt a földön elfogyasztott ételek esetében még egyértelműen sokallta a kétszer annyi fűszert tartalmazó bolognait, a „levegőben” viszont már egyértelműen ezt preferálta, ezzel is bizonyítva az elmélet helyességét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek