LÁJFHEKK

Így válassz vécét, ha fesztiválozni mész

2017. augusztus 12., szombat 15:26

Már nagyon kéne menni, és különben is mindjárt kezd Steve Aoki, szóval mi a legjobb, legtutibb stratégia?

Az alaphelyzet a következő: vannak a zenei fesztiválokon vécék, ezek tisztasága változó, attól függően, hogy hányadik napon járunk, mikor volt utoljára takarítás, és az előttünk lévő mennyire feledkezett meg magáról odabent. Nyilván szeretnél a lehető legtisztább vécébe menni a sok közül. Akárhányat megnézhetsz, hogy milyen tiszta, de ha egybe már benéztél és kifordultál, később már nem szaladhatsz vissza ugyanoda, hogy mégiscsak az volt a legjobb. (Vagy visszaszaladhatsz, de mondjuk már foglalt, tehát a következő bepillantásnál nem lesz olyan tiszta, mint az előbb.) 

Nem mai videó, de a héten nincs is ennél aktuálisabb: a matematikai érdekességekkel foglalkozó Numberphile levezeti, hogyan érdemes vécét választanod egy zenei fesztiválon. 

Röviden összefoglalva: nézz végig valahányat, ezután válaszd az első vécét, amelyik tisztább, mint az összes korábbi. A matek ahhoz kell, hogy kiderüljön, mennyi is ez a valahány. Ha nem érdekel a matek: a válasz 37%. Ha annyira nem érdekel a matek, hogy a százalékokat se akarod látni: a vécék kábé egyharmadát kell végignézni, ha ezután látsz egy olyat, ami ezeknél mind tisztább, menj be és érezd jól magad.

Ria Symonds, a nottinghami egyetem munkatársa az egyszerűség kedvéért 3 vécével kezdi a magyarázatot. Jelöljük ezeket számokkal: 1, 2, 3, és egyúttal ez legyen a tisztasági szintjük is, tehát az 1 a legtisztább, 3 a legundorítóbb. Összesen hatféle sorrendben lehetnek elrendezve. Ha véletlenszerűen választanál, akkor az esetek egyharmadában a lehető legrosszabbul járnál, és ugyanígy hatból kétszer jutnál a legtisztább vécébe. Ennél szerencsére sokkal jobbat tudunk. Tehát: benézel az elsőbe, de ezt nem választod. Benézel a másodikba, ha ez tisztább, mint az első, akkor ezt választod. Ha koszosabb, mész a harmadikhoz. Ezt már kénytelen vagy használni, hiszen elfogytak a vécék. Ha tisztább, mint az első kettő, örülsz. Ha koszosabb, szomorú vagy. Ezt a módszert alkalmazva az esetek felében a legjobb vécét választod, és csak hatból egyszer végzed a legmocskosabban.

Négy vécé esetén már 24 lehetőség van, és itt a fenti módszerrel (elsőbe benézel, nem mész be, utána jövő első olyanba mész be, ami tisztább, mint az első) már csak 46% lesz az esélyed, hogy a lehető legtisztább vécét választod. És ahogy a vécék száma növekszik, úgy romlik a módszer hatékonysága. A megoldás: nem csak az elsőt kell elutasítani. Innentől jelentősen bonyolódik a matek, annyit mondok, hogy egy ponton integrálni is kell, azt meg az orvos nem ajánlja ilyen melegben. Így jutunk el a bűvös 37%-hoz, ami valójában 36,7879441...%, de akit érdekelnek a részletek, megnézheti a részletes levezetést itt.

Konkrétan a Szigeten nagyjából 1300 ToiToi van, ha az összes közül kellene választanod, akkor előbb végig kéne vizsgálnod 478-at, majd ezután jöhetne az összehasonlítgatás. Szóval sürgős esetben talán nem annyira éri meg az optimális megoldásra hajtani.

Egy bónusz tipp, jutalmul a szorgalmasan idáig olvasónak: ha olyan fesztiválon jársz, ahol sok a matematikus, érdemes mindig az első vécét választani, hiszen a fentiek szerint azt egyetlen matematikus sem fogja használni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta