LÁJFHEKK

Így tartsd tisztán a konyhai vízcsapot!

2017. július 22., szombat 09:30

Csak csurog, csak csöpög? Ilyen egyszerűen megoldható a probléma.

A mosogatót valószínűleg mindenki rendszeresen megszabadítja a felszínére rakódott olajtól, zsírtól, maradékszemcséktől és vízkőtől, de van még valami, aminek szüksége van egy kis odafigyelésre, főleg, ha nem akarunk tanácstalanul állni a konyhapult előtt, hogy mégis mi a fenéért nem folyik rendesen a víz a csapból. Igen, ennek a legtöbbször nem az az oka, hogy rendszerszintű probléma van a víznyomással, hanem az, hogy idővel szépen, lassan a vízcsap feje eltömődik. A Kitchn oldalán találtunk egy leírást arról, hogyan érdemes megoldani ezt a problémát akkor, ha kihúzható fejes csaptelepünk van, de persze a nagy része alkalmazható hagyományos csaptelep esetén is. 

A hozzávalók

 • fél rész fehérecet
 • fél rész meleg víz
 • két tál
 • három mikroszálas törlőkendő
 • fogkefe
shutterstock 675130921

A módszer

 1. Az egyik tálad töltsd meg a fehérecettel, a másikat pedig melegvízzel. 
 2. Az egyik törlőkendőt mártsd bele az ecetbe, és törölgesd át a csapot és ha van, a tömlőt, amit érdemes előtte egyébként leszerelni.
 3. Ha a kosz nagy részét sikerült eltüntetni, a másik törlőkendőt mártsd bele a vízbe, és törölgesd át újra a megtisztított felületeket, hogy ne maradjon rajta az ecetből.
 4. Szereld le a csapfejet, és ezt is törölgesd át ecetes ronggyal. Hagyd az ecetet hatni pár percig, és ha nagyon reménytelennek tűnik a helyzet, akkor fogkefével is nekieshetsz. Ha ez sem segített, akkor egy fél órára vagy akár egész éjszakára hagyd a csapfejet az ecetes tálkában.
 5. Ha megnyugtatónak találod a végeredményt, akkor jöhet a vizes rongyos áttörölgetés.
 6. Utolsó előtti lépésként száraz ronggyal törölgesd át a csapot és a tömlőt, ha van (már ha nem kell sokat áztatni a csapfejet ugye).
 7. Végezetül pedig eressz forró vízet a csapfejre, hogy az esetleg ott maradt lerakódások és kosz is eltünjön. 

Egy kis plusz

A kommentekben is van pár hasznos tanács, például az, hogyha valakinél kemény a víz (és ez Magyarországon ugye sok helyen előfordul), akkor érdemes az ecetet felmelegíteni a mikróban, majd egy órán át áztatni benne a csapfejet, utána pedig fogpiszkálókkal fellazítani a lerakódásokat, amennyiben maradtak. És ha ez sem működik, akkor marad a hagyományos vízkőoldó. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta