Mi történne, ha nem foglalkoznánk egy luykas foggal?

Orvosi kezelés hiányában egy lyukas fog akár apokaliptikus állapotokat is eredményezhet.

Egy szép lyukhoz általában rossz étkezési szokások, vacak gének és egy jó adag hanyagság szükséges. A What Would Happen If cikke azt boncolgatja, milyen tempóban romlana az állapotunk, ha sosem vinnénk el orvoshoz azt az üreges fogat. Vajon meghalnánk? Dr. Maria Howell egy texasi fogorvos szerint a kilátásaink bizony nem lennének „túl jók”. 

De hogyan is szerezzük be azokat a lyukakat? Az általános vélekedéssel szemben nem feltétlenül a cukor a ludas. Ha valami olyasmit fogyasztunk, ami nem víz, ami bizony előfordul, a szánkban lakozó baktériumok savtermelésbe fognak. Jóakarónk, a nyálunk azonban képes semlegesíteni a savas környezetet és visszaállítani az eredeti állapotokat. Mindez körülbelül egy órát vesz igénybe, és minél tovább és többször eszünk vagy iszunk, annál több időt töltenek a fogak a savas környezetben, ami bizony megviseli a fogzománcot. Tehát ha valaki 10 perc alatt hazavágja azt a kólát, egy óra múlva máris fellélegezhetnek a fogai, de ha órákig szürcsölgeti az üditőjét, és összeérnek az étkezései, hosszú órákig szívathatja magát.

shutterstock 499996864

Ha valaki ilyesfajta háborúba kezd a fogaival szemben, néhány év alatt elérheti, hogy a fogzománca visszavonulót fújjon. A zománc eltávolítása után megkezdhetjük a dentin lerombolását, ami már jóval könnyebb feladat. Ezt a szerves réteget biológiai hadviseléssel bonthatjuk meg, amire kiválóan alkalmasak a szájban tanyázó baktériumok, amik minden teketória nélkül meg is fogják fertőzni a védtelen fogakat. Minél lejjebb hatol a fertőzés, annál érzékenyebb lesz a fog, elsősorban a hideg és az édes ételekre. Általában ezen a ponton fordulnak az emberek orvoshoz, ami persze most nem opció. Néhány mandulás Magnummal tovább kínozhatjuk a fogakat, és ha ügyesek vagyunk, gyorsan eljutunk az idegekig. Ezen a ponton kezdődik az igazi fájdalom, itt általában már gyökérkezelésre van szükség.

Ha az egész fog elrohadt, a fertőzés és gyulladás a fog és a legközelebbi csont közötti területet veszi célba, és tályogok jelennek meg. Ha felső fogról beszélünk, ekkor már jó esély van arra is, hogy a fertőzés tovább terjed, és beveszi az orrüreget, vagy amennyiben lefelé, a torok felé terjeszkedik, bedugaszolhatja a légutakat. Ha pedig az áll felé veszi az irányt, csontfertőzést is előidézhet, ami aztán további, súlyos fertőzésekbe torkollva elhozhatja a halált is.

A szokásos jótanácsokon kívül (napi legalább 2 fogmosás, fogselyem használata) úgy óvhatjuk tehát a fogainkat, ha egy-egy étkezés vagy üdítő után várunk néhány órát a következő fogással, elég időt biztosítva magunknak a szánkban kialakult savas környezet semlegesítésére. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek