LÁJFHEKK

10 tipp selejtezéshez

2017. január 28., szombat 14:24

Nem tudom, ki hogy van vele, de karácsony után elönt az érzés, hogy azonnal meg kell szabadulnom egy csomó cucctól, mert teljesen feleslegesen foglalják a helyet, plusz egy csomó új dolog került a lakásba, nehogymá' elöntsön minket a csetresz. Ilyenkor hisztérikusan nekilátok a selejtezésnek, és azt vizionálom, hogy majd a garázsvásárban vagy a bolhapiacon fogom magam halálra keresni - ám ez ritkán jön be, mondhatni soha. 

1. Egy nap egy dolog

Nem egy nagy kunszt, csak hajítson ki minden nap egyetlenegy holmit, amire semmi szüksége. Hogy ez aztán a kukában landol, vagy beleteszi abba a dobozba, amit utána elvisz az adományboltba, az teljesen lényegtelen: a lényeg, hogy tűnjön el a háztartásból. Így egyetlen év alatt 365 tárggyal lehet kevesebb a lakásban, ha ügyesen intézi a dolgait.

shutterstock 548468791

2. Egy szemetes/alkalom

Fogjon egy szemeteszsákot – ha nagyon profi, lehet 110 literes is akár – és pakolja tele. Percek alatt meg fog telni, megígérem. Ez már elég látványos mennyiség, ami erőt adhat a továbbiakhoz.

3. Egyszerű ruhateszt

Fogja meg az összes fogast, és akassza be őket a szekrénybe egy irányba. Minden alkalommal, amikor felvesz valamit, tegye vissza fordítva. Ha betartja a rendszert, hat hónap elteltével kiderül, mi az, amit egyszer sem használt: azt pedig nyugodtan ajándékozza vagy adja el. Kivéve persze a nagyestélyit, azt viszonylag tényleg ritkán hordja az ember.

4. Készítsen listát!

Egyszerre csak egy területet vagy részt szelektáljon át. Ezt lehet egészen kicsire lebontva csinálni, pl. a nappaliban lévő nagy szekrény átnézése, vagy egész helységekre vetíteni, és ott végignézni, mire is van szükség és mire nincs. Próbálja a listához azt is beírni, kábé mennyi időt vesz igénybe nagyjából a selejtezés, és ennek megfelelően lehet a területek közt választani. Érdemes nem a legelhanyagoltabb résszel kezdeni.

5. 12-12-12 szabály

Nem kispályás, csak profiknak ajánlott módszer, melynek során 12 dolgot ki kell dobni, tizenkettőt elajándékozni, és tizenkettőt visszaszolgáltatni annak, akitől kölcsönkértük. Kisebb gyerekekkel életveszélyes belevágni, főleg ha az ő szobájukban is körülnézünk, nagyobbakat viszont be lehet vonni, főleg, ha van motiváció.

6. Lássa máshogy az otthonát!

Néha érdemes új szemszögből megfigyelni az otthonát: ehhez elég, ha vendégeket hív, akik egészen más szemmel nézik a lakást, mint ön; vagy végigfotózza és megmutatja a képeket valakinek, akinek megbízik az értékítéletében. És akkor még készülni sem kell a vendégeskedésre...

7. Használja a képzeletét!

Ezt javasolják a szakértők, nem véletlenül. Nagyobb tárgyak, bútorok esetében kérdezze meg magától, mennyit adna jelen pillanatban az adott tárgyért, ténylegesen szüksége van-e rá, és tud-e nélküle élni.

shutterstock 40701073

8. Egy helyre az azonos dolgokkal!

A legutóbbi selejtezés során kiderült, hogy legalább három helyen tartom pont ugyanazokat a holmikat - amiből egyrészt kiderült, hogy jelentős mennyiséget halmoztam fel belőlük, másrészt az is, hogy egyszerre három helyen foglalták a helyet. A megoldás annyi, hogy kerüljön egy helyre, ami összetartozik!

9. Ki a felesleges, sokadik dologgal!

Valamiért nálunk sok az ágynemű, ami teljes rejtély, de ettől még tény. Ráadásul nemcsak az a baj, hogy sok, hanem, hogy egy csomó nagypárnahuzat gyűlt össze az évek folyamán, amiket sosem használunk, mert nincs is nagypárnánk. Na, ezek azért képesek rendes tömeget képezni. A nagy kérdés, hogy mit csináljon velük az ember a selejtezésen kívül? Én vagy átvarrom őket kispárnahuzatnak, de készülhet belőlük asztali futó, vagy bármi, amire viszont szüksége van (ahogy a 7. pontban is javasoltuk: használja a képzeletét!). Vagy egyszerűen adja oda valakinek, aki szabad idejében patchworközik.

10.Tanuljon a profiktól!

Merüljön el a Fly Lady vagy a Marie Kondo programokban, és váljon igazán profivá! Ez a két módszer, bár másféle megközelítéssel dolgozik, egyaránt eredményre vezet.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta