LÁJFHEKK

Kínai kémprogram a cukiszelfit gyártó Meitu?

2017. január 21., szombat 09:57

Napok óta tombol világszerte a Meitu-őrület. Nem csoda, hiszen ezzel az új mobiltelefonos applikációval bármilyen profilképből hatalmas szemű mangafigurát varázsolhatunk. Nincs az a bulldogfejű, morcos politikus vagy savanyúképű celeb, akit ne lehetne átalakítani egy szempillantás alatt szivárványszínű szappanbuborékokat könnyező, cuki óriáscsecsemővé!

Csakhogy a Reddittől az Androidpolice-ig egyre több helyen arról írnak, hogy a cukiskodó mobilapp valójában egy kínai kémprogram, ami a telepítéskor rengeteg adathoz és bizalmas infóhoz is hozzáférést kap, és ezeket szépen el is küldi mindenféle kínai címekre. Persze erre könnyű azt mondani, hogy ugyanezt ma már szinte bármelyik Andorid app megteszi, így hát ne legyenek fontos vagy kompromittáló dolgok a telefonunkon, és akkor nem tudnak mit kezdeni a megszerzett adatainkkal.

Az azonban nagyon nem mindegy, hogy egy bármikor számon kérhető, ismert nemzetközi céghez, vagy egy homályos hátterű kínai vállalathoz kerül egy rakás személyes adatunk. Vagy épp a telefonunk MAC-címe és IMEI azonosítója, ami minden készüléknél egy-egy egyedi számkombinációt jelent.

A fentiek miatt ma már több celeb is óvatosságra inti a kínai dilikért rajongó fiatalokat. Így tett többek között az az Amber Lee Connors is, aki a japán animék és videojátékok örökös szinkronhangja az Egyesült Államokban:

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta