LÁJFHEKK

Megjött Budapestre a dánok IKEÁ-ja

2016. december 7., szerda 14:47

Első budapesti üzletét nyitotta meg itthon az IDdesign, akik a dán designt hozták el Magyarországra. A Váci úti üzlet a Forgách utcai metrómegállótól kettő percre van, így azoknak is van esélye felmérni, akik nem autóznak. Kíváncsiak voltunk, lehet-e még bármit villantani skandináv stílusban úgy, hogy az IKEA hegemóniája itthon és világszerte egyaránt gyakorlatilag megtörhetetlen, miközben a design üzletek pedig – bár gyönyörű dolgokat árulnak –, árban teljesen más szegmenst képviselnek. Az ID a kettő közé pozicionálja magát, legalábbis gyors felmérésünkből ez derült ki.

A boltban elsősorban kiegészítők kaptak helyet területekre bontva, de néhány beltéri enteriőr is megjelent benne. A megnyitón Szabó Réka, az arculat tervezője elmondta, hogy három stílusban gondolkodtak, és ezt is mutatják meg az üzletben. 

modern klasszikus erőteljes maszkulin jegyekkel bír, a sötétzöld, a kék és a szürke árnyalatok a meghatározóak, illetve a fémes színek, jelen esetben a sárgaréz hangsúlyos. Anyaghasználatában dominál a beton, a márvány és a keményfa, ráadásul a márvány annyira erősen van jelen, hogy mintaként is helyet kapott a kollekcióban. 

Ezzel pont ellentétes a nőies, elegáns stílus, amelyet a bogyós gyümölcsök színe jellemez, illetve mindaz, ami a budoár hangulatot megteremti. A fémes csillogás, az üveg (akár színtelen, akár színezett változatban), a bársony, a szatén és a bőr egyaránt jelen vannak. 

A harmadik, de a legismertebb stílus a nordic, azaz a hagyományos skandináv stílus, ami mindegyiknek a gyökere. A fa hangsúlyos, megjelenik a dió, akár furnérként, akár teljes valójában. A vonalak ívesek, a fátyolos, kékes hatás jellegzetessé teszi a színvilágot. Újdonság, hogy a bútorok lapja és lába színeiben eltér, ez főleg az asztaloknál figyelhető jól meg. A láb marad natúr, a asztallapok pedig változatos színekben pompáznak. Az üzletnyitón az is kiderült, hogy a markáns kombinációk helyett a vásárlók többnyire a régi bútoraikhoz keresnek kiegészítőket, tehát a kedvenc fotelt nem dobják ki, inkább áthúzatják, és mellé betesznek egy kisebb kanapét. 

Kiegészítőkben sem áll rosszul az IDdesign, és bár van egy-két tétel, aminél úgy éreztük, kicsit elszaladt velük a ló, a 2200 forintos beton gyertyatartó, amiben elférnek az adventi gyertyák, vagy a 3000 forintos dobozok egyáltalán nem túlárazottak. Személyes kedvencünk a gyerekrajzokkal díszített ét- és pohárkészlet, ami valódi cukiságbomba.

Az ígéret szerint a kiegészítők gyakran fognak cserélődni, szemben a bútorokkal, melyek egy éven át maradnak a katalógusban. A cég egyébként három árkategóriát célzott meg, a belépő szint mellett a közép-, és a prémiumosztály is megjelenik, és mindháromra láttunk példát is az üzletben. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta