LÁJFHEKK

Füvesítési egyszeregy

2016. március 20., vasárnap 15:45

A kertben a legtöbben nem csak gyönyörködni szeretnének, hanem ki is élvezni azt. Ebben az esetben viszont nagy hangsúlyt kell, hogy fektessen a fűre is, nem csak a virágágyásokra. Előbb azonban végig kell gondolnia, mire is szeretné használni a füvet, ugyanis ettől függ, hogy milyen fajtát érdemes választania.

Jöjjön a fű!

A füvesítésnek két módja létezik: egyrészt magvetéssel, másrészt gyeptégla vagy szőnyeg letételével történhet. Természetesen a kettő ára és gyorsasága is nagyban eltér egymástól, ám azt, hogy önnek melyik a megfelelő, nem csak a pénztárcája dönti el. Mielőtt azonban gyorsan előhúzná az "a gyep egyetlen fajta fűféléből áll, míg a vettettek vegyesek" kártyát, gyorsan ki kell, hogy ábrándítsuk: ez nem igaz.

„A füvesítés magvetéssel, valamint gyeptégla (gyepszőnyeg) formájában kapható „kész” gyep telepítésével egyaránt történhet. Akár vetett fűről, akár gyepszőnyegről beszélünk, mindkettő közös jellemzője, hogy többféle fűmag keverékeként érheti el a várt eredményt” – mondja Kálmán Kata okleveles kertészmérnök, a Kertelünk Kft. cégvezetője.

Vessünk füvet!

Ha a gyeptégla, vagy ismertebb nevén a gyepszőnyeg mellett dönt akkor igazából sok dolga nem lesz, hiszen szakember teszi majd le, egyengeti el, önnek csak a végeredményben kell gyönyörködnie. Ha azonban úgy dönt, hogy maga végzi a fűvetést, akkor bizony lehet, hogy elsőre kicsit megretten. Pontosan akkor, amikor belép az üzletbe, megtalálja a fűmagoknak fenntartott helyet, és azzal szembesül, hogy nemcsak gyártó, hanem fűtípus is rengeteg van.

„A kertészetekben, áruházakban vásárolható fűmagok közül a legismertebbek az úgynevezett golf vagy pázsit típusú és a sport vagy játék típusú magkeverékek. Előbbiek „finomabb”, rövidebbre nyírható, rálépve a perzsa szőnyegre emlékeztető gyepfelületet biztosítanak, ami valamivel több odafigyelést igényel, és sajnos kevésbé strapabíró, mint a sport vagy játék típusú fűmagkeverékkel vetett fű. Utóbbiak a jellemzően vastagabb fűszálaknak is köszönhetően jobban elviselik a gyermekek vagy háziállatok okozta nagyobb igénybevételt és az aktív használatot, épp ezért családi házakhoz jobban ajánlott típusok” – mondja a szakértő.

Hétvégi és árnyékos

Akkor sem kell kétségbe esnie, ha különleges igényei is lennének. Persze ezek csak bizonyos keretek között valósíthatóak meg, de azért vannak lehetőségei. Ha például a telekre, vagy a vidéki házhoz szeretne füvet, akkor a gyeptégla nem biztos, hogy a legjobb megoldás, hiszen az bizony sok odafigyelést és gondozást igényel. Munka és a család mellett pedig - pláne, ha családi házban is él -, keveseknek van ideje (kedve) a hétvégi ház kertjének rendben tartására. Így hát a keverékek között olyanokat kell keresnie, amik megfelelnek ennek a kihívásnak.

„Az extrább fűmag típusok közé sorolhatjuk a szárazságtűrő keverékeket, melyeket olyan helyeken – például hétvégi házaknál - érdemes használni, ahol a rendszeres és kielégítő öntözés kevésbé biztosított. Ez a fűfajta ugyanis már kevés víz hatására is könnyebben regenerálódik, ugyanakkor drágább és talán kevésbé igényes pázsitot garantál, mint a fentebb említett keverékek.

Kevésbé napos helyeken, nem jó benapozású kertekben vethetünk úgynevezett árnyéktűrő fűmagot is, de fontos megemlíteni, hogy túl árnyékos helyen ez sem bírja sokáig, és az átlagosnál több ápolást is igényel az árnyéktűrő fűfelület”- tanácsolja Kálmán Kata.

Az, hogy milyen fűmagkeveréket vásárol, attól függ, milyen körülményeket és odafigyelést tud biztosítani a kertjének, és persze attól is, hogy milyenek a terület adottságai. Azonban azzal mindenképpen tisztában kell lennie, hogy függetlenül a strapabírástól vagy éppen a puhaságtól, mindegyik fűfajta sok törődést igényel, ami minimum a rendszeres öntözést és a nyírást jelenti. Ezek nélkül a fű vagy nagyon megnő, amitől a töve bepállik és akár be is gombásodhat, majd kirohad, vagy – öntözés hiányában - egyszerűen csak elszárad, kiég, esetleg más módokon sérül (például gyomosodik, fertőzések támadják meg).

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta