Tejcsokoládékat tesztelt a Nébih, és csak négy termék miatt bírságoltak

Zanza!

A húsvét közeledtével megint jobban fogynak majd az édességek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fogta hát magát, és kivizsgálta a tejcsokoládékat. A februári Szupermenta termékteszten 26 hazai és külföldi előállítású, köztük diabetikus, glutén- és laktózmentes termékeket ellenőriztek a hivatal szakemberei. Jó hír azoknak, akik még nem tették túl magukat a Mars termékek visszahívásán, hogy a tesztelt tejcsokoládék a kakaó-, tejszárazanyag és tejzsírtartalom alapján nagyon jó minőségűnek bizonyultak, számos termék a „különleges” kategóriának is megfelelt volna. Persze azért nem volt minden tökéletes, a hajtás után el is áruljuk, milyen hibákat találtak. 

A hazai boltok kínálata alapján 30-35%-os kakaó szárazanyag-tartalmú tejcsokoládékból vettek hatósági mintát a hivatal munkatársai. A tejcsokoládék ellenőrzése során a szakemberek megvizsgálták – többek között – a biztonsági paramétereket, a tápanyagok mennyiségét, a kakaóvajtól eltérő növényi zsírok jelenlétét, a glutén- és laktózmentes édességek glutén- és laktóztartalmát, valamint azt is, hogy a termékek jelölése megfelel-e a jogszabályi előírásoknak.

Hibák

Az egyik termékben alacsonyabb volt a tejzsírtartalom az előírtnál; egy terméknél pedig a Magyar Élelmiszerkönyv alapján tejcsokoládéknál nem engedélyezett csokoládé és tejszínaromát használtak fel. Utóbbi vállalkozót a Nébih kötelezi az anyagnorma megváltoztatására. További két esetben a tej szárazanyag tartalom nem felelt meg a termékek specifikációjában, illetve azok jelölésén szereplő értéknek.

Fránya cukor

A cukortartalom a „diabetikus” tejcsokoládék vizsgálatánál különösen fontos információ. A vonatkozó magyar rendelet szerint ezen termékeknél  legfeljebb 3% lehet az cukormennyiség, amit a tejcsokoládé kizárólag a felhasznált alapanyagok cukortartalmából eredően, természetes módon tartalmazhat, e mennyiségbe azonban nem számít bele a fruktóz. Három terméknél a mérési eredmény meghaladta a megengedett legfeljebb 3%-os értéket, így azokat nem lehet diabetikusnak hívni, de a csomagoláson található tápértékjelölésen legalább a tényleges cukortartalmak kerültek feltüntetésre. 2016. július 20-tól egyébként a „diabetikus” fogalom megszűnik. 

Az összetevők is lehetnek frányák

26-ból 3 terméket jelöltek glutén- vagy laktózmentesként. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy ezeknél a glutén- és laktóztartalom a kimutatási határ alatt volt. De azért voltak bajok az allergénekkel, és a jelölés ellenőrzésekor ismét több pontatlanságot találtak a hivatal szakemberei. Az összetevők felsorolásánál az egyik terméknél nem emelték ki az allergén anyagot, és volt olyan is, amelyen a nem allergén anyagot emelték ki, megtévesztve ezzel a fogyasztót. Egy másik terméknél amellett, hogy nem jelölték kiemelten az allergén összetevőt, az előírt mennyiségű tejzsírt sem tartalmazta, így azt nem is lehet tejcsokoládénak nevezni.

Több esetben voltak pontatlanságok a termékek tápérték jelölésében, vagyis nem megfelelően vagy hiányosan tüntették fel a tápérték adatokat. A 26 termékből végül összesen 17-el szemben indult hatósági eljárás: 4 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hivatal, amelynek várható összege kb. 500 000 Ft, a többi esetben, a kevésbé súlyos jelölési hibák miatt, figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.

Fincsiségek

A kedveltségi vizsgálaton laikus és szakértő kóstolók értékelték a termékeket külső megjelenés, szín, illat, íz és állomány alapján. Ezek alapján a kedvenc a Lindt Excellence Finom Tejcsokoládé lett. Második helyen végzett a Milka Alpesi Tejcsokoládé, a dobogó legalsó fokát pedig a Tibi különleges tejcsokoládé foglalhatta el.A „speciális”, azaz az édesítőszerrel vagy fruktózzal édesített csokoládék tekintetében a kóstolók kedvence a Delaviuda tejcsokoládé lett. A második legjobbnak a Choceur Tejcsokoládé bizonyult, míg harmadikként a Wawel Tejcsokoládé végzett.

Blogmustra