LÁJFHEKK

Végre nőhet a hústartalom a párizsiban és más húskészítményekben

2015. október 30., péntek 18:14

Több hús lesz a párizsiban, a kolbászban, a virsliben, a krinolinban és még további húskészítményekben, ha elfogadják a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait módosító rendelettervezetet. Egyelőre csak javaslatról van szó, vagyis még előre ne örüljön, hogy végre a párizsi összetevőinek fele hús lesz, de a VS.hu összeszedte az egyeztetés alatt álló szabályozás legfontosabb változásait.

Az új szabályok célja, hogy ezáltal a vásárlók jobb minőségű húskészítményeket vásárolhassanak, illetve korrektebb, részletesebb tájékoztatást kapjanak miből is áll valójában a termék. Ne felejtse, hogy hiába lesz jobb a párizsi, vagy a kolbász, az Egészségügyi Világszervezet még mindig veszélyesnek tartja a túlzott húsbevitelt

Párizsi, kolbász, krinolin, szafaládé, de még a téliszalámi is érintett

  • Eddig 40 százalék hústartalmat írt elő az Élelmiszerkönyv, a virsli és a párizsi (parizer) esetében, ez mos 51 százalékra emelkedne. 
  • A krinolinnál 55 százalékra kell növelni a hústartalmat az eddigi 40 százalékról, bekerül az Élelmiszerkönyvbe a szafaládé is, szintén 51 százalékos hústartalommal. 
  • A Zala felvágottnál 50-ről 60 százalékra, a csemege debreceninél 45-ről 55 százalékra, a sütni való kolbásznál 50-ről 65 százalékra kell növelni a hústartalmat.
  • A felvágottaknál is 51 százalékos lesz a hústartalom.
  • Nem tartalmazhat rekesz- és rágóizmot a jövőben a téliszalámi.
  • Az új rendelet pontosan megszabja a gépi csontozású, az íntalanított hús, valamint a csontokról mechanikailag lefejtett hús (angolul Mechanically Separated Meat, MSM) fogalmát.
  • Az új szabályok szerint például a párizsiban, a virsliben, a krinolinban nem lehet 10 százaléknál nagyobb a mechanikailag lefejtett hús (MSM), és ez nem is számítható bele a hústartalomba.
  • A máj- és májas termékekben, valamint májkrémekben a minimális májtartalom 25 százalékra emelkedik.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta