LÁJFHEKK

Így védekezzen a kártevők ellen ősszel

2015. október 26., hétfő 13:42

A permetezést jellemzően akkor szoktuk megtenni, amikor a növényeken még fenn vannak a leveleik, de egyes esetekben akár később is szükség lehet rá. Az ősz pedig ekkor is megfelelő idő, hiszen a téli pihenés a növények életének is fontos szakasza, tehát nem jó, ha azt fertőzések zavarják meg.

A kertben

A kertben a fák most még lombjukkal együtt állnak, de lassan megkezdődik a levelek hullása is. Ha fertőzés ütötte fel a fejét, akkor ez két szempontból is rossz. Egyrészt a növényt a levelein keresztül tönkreteheti a kór, másrészt a lehullott, fertőzött részekről a betegség a talajban is tovább terjed, újabb veszélyforrást jelentve a többiekre. Sőt, nem is hinné, de a fákon maradó gyümölcsmaradványok is rejthetnek veszélyeket!

„Ősszel azokat a növényeket szoktuk lepermetezni, amelyeken valamilyen súlyos betegség tünetei jelentkeznek tömegesen. Amennyiben nyár végén vagy ősz elején a levelek nagy része gombás fertőzés miatt lehullik, úgy a lombot gyűjtse össze a fa alól és semmisítse meg (elásással, elégetéssel). Ilyenkor a fán maradt lombon is telelhetnek a kórokozók, ezért érdemes valamilyen kontakt növényvédőszerrel lepermetezni a fát. Az elszáradt ágakat, főleg a monilis fertőzés következtében meggyen és cseresznyén jelentkező pusztult fás részeket még ősszel távolítsa el a fákról.

A csonthéjasok fáin fennmaradó, néha nehezen leválasztható megtöppedt, feketés-fehéres színű termések a gyümölcsmúmiák. Ezek a moniliás fertőzés után fán maradó képletek, melyeken nagy mennyiségű újbóli fertőzésre alkalmas spóra telel. Ezeket a további fertőzés megakadályozása végett el kell távolítani a fákról, és a földre hullottakat is szedje össze. Legjobb, ha mélyen és távol a fától elássuk ezeket, vagy elégetjük őket.” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök a Kertelünk Kft ügyvezetője.

A lakásban

A fertőzések azokon a növényeken is megjelenhetnek, melyek a kertben csak „nyaraltak”, de télire bekerülnek a lakásba. Ráadásul ebben az esetben még a hideg és az esetleges fagy sem segít, hiszen a fűtött térben az nem áll fenn, így a fertőzések is könnyebben terjednek. Mielőtt bevinné a növényeket a lakásba érdemes lepermeteznie azokat, nehogy később az egész növényt elveszítse.

„A szabadban telelő növényeket a télire való behozatal előtt nézze át. Jellemzően többnyire rovar-fertőzést vehet észre. Ezek lehetnek levéltetvek (pl. kínai rózsa), pajzstetvek (leanderek) és molylepkék (fukszia, lágyabb lombú dísznövények). A gazdaboltban vásároljon speciálisan ezek ellen való szereket, amennyiben fertőzést tapasztal, és még a szabadban kezelje őket ellenük. A munkaegészségügyi várakozási idő után vihetjük be őket zárt térbe. Egészséges növényeket megelőzőleg nem érdemes és nem kell permetezni.” – fűzi hozzá a szakértő.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta