LÁJFHEKK

Yoko Ono tragikus kávéskészletet tervezett a remény jegyében

2015. május 13., szerda 08:51

John Lennon özvegye, Yoko Ono amúgy zenész és képzőművész, most viszont éppen kávéscsészék tervezésében fejezi ki önmagát, adta hírül a New York Daily News. A művésznő az Illy kávéscég Illy Art Collection kávéscsésze-sorozatába tervezett egy hét részből álló kollekciót, melyből hat az újkori történelem hat tragikus eseményének állít emléket Ono saját kézírásával, és egy régi japán edényjavítási technika, a kitsugi segítségével. 

A kollekció a "Yoko Ono: Mended Cups (foltozott csészék) - Illy Art Collection" fantázianevet kapta és kintsugi technikával készült, ami egy tradicionális japán eljárás a törött porcelánok javítására: az értékes cserepeket folyékony nemesfémmel (többnyire arannyal) "ragasztják" össze. A kollekció hét csészéjéből hat ennek a technikának a nyomait viseli magán, azaz "törött", és olyan tragikus pillanatokat képviselnek az újkori történelemből, mint Hirosima (1940), vagy John Lennon lelövése (1980). Nem biztos, hogy mi szívesen merengenénk ilyesmiken egy szimpla kávézás során, de talán épp az a lényege az egésznek, hogy az utolsó, a hetedik csészét Ono épen és üresen hagyta, pontosabban annyit írt rá: "Ez a csésze soha nem fog eltörni, mivel te vigyázni fogsz rá", és ezzel - saját bevallása szerint - a reményt hivatott reprezentálni. 

Az Ono-féle Illy kollekció a New York-i Modern Művészetek Múzeumának webboltjában már kapható, az egész apropója pedig persze a művésznő közelgő, Yoko Ono - One Woman Show 1960-71 című kiállítása ugyanitt. 

Lennon özvegye amúgy elég jó társaságba került az Illy kollekciójával: rajta kívül Jeff Koons képzőművész, Pedro Almodovar filmrendező, Robert Rauschenberg festő, Julian Schnabel képzőművész és David Byrne zenész is tervezett már saját csészekollekciót a kávéscég számára.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta