LÁJFHEKK

Nézze meg a világ legkisebb házait!

2015. január 3., szombat 09:36 |

Nemrég beszámoltunk a világ egyik legkisebb házáról, amit az ősszel ráadásul meg is lehetett vásárolni potom 108 millió forintért. Természetesen nemcsak Észak-Londonban vannak szokatlanul kicsi házak, a világ többi pontján is láttak már fantáziát az ökológiailag kétségkívül minimálisra csökkentett, fényűzést mellőző otthonokban. Nézze meg, hogy milyen megoldásokban gondolkodtak a leleményes tulajdonosok Kínától Texasig!

Jay Shafer 1997-ben alapította meg a Tumbleweed Tiny House Companyt, melynek fő profilja az apró méretű, de kellemes, kabinszerű otthonok értékesítése. A szűk élettérben mondhatni, hogy minden ki volt alakítva, amire egy embernek szüksége lehet: munkaterület, hálószoba valamint WC-vel és zuhanyzóval ellátott fürdőszoba. Egyes típusokhoz még tornác is tartozott, de a házak területe így sem lépte át a 24 négyzetmétert. Egy ilyen szállítható fa viskóért egyébként 57.000-66.000 dollárt (kb. 14.8- 17.2 millió forint) kérnek a piacon.

Hasonlóképpen bárhova integrálható a microcompacthome.com könnyű alumínium szerkezetes, mindössze 2.6 x 2.6 méteres alapterületű kisháza, melybe belezsúfoltak egy kétszemélyes ágyat, fürdőszobát és egy konyhával felszerelt étkezőt, ahol akár 4-5 ember is kényelmesen elfér. A készítők szerint a 2002 óta futó projectet számos formában, vendégházként, hétvégi házként és kamasz-lakásként is letesztelték már többek között New Yorkban, Münchenben és Londonban.

A kanadai Torontóban például egy alig 11 négyzetméteres, két normál méretű családi ház közé beékelt házat tartanak a legkisebbnek, míg a karlsruhei egyetem diákjai elegáns, modern hatást keltő moduláris házakban alakították ki a kis életterüket. A ház egyfajta mókuskerékként működik, a háztulajdonos ugyanis sétálás közben akár meg is változtathatja annak szerkezetét, ha akarja. Egy kis testmozgással ágyat, nappalit, asztalt, zuhanyzót, WC-t vagy konyhai mosogatót varázsolhat ugyanabba az élettérbe, ahogy el is tüntetheti azokat, ha éppen nincs valamire szüksége.

Paul Elkins eredetileg a Burning Man fesztiválra alkotta meg a lakókocsikhoz hasonló kerékpár utánfutóját, aminek lényege, hogy egy biciklivel húzzuk magunk után a fekhelyünket. A szélturbinával felszerelt hálóban a matracon kívül nagyjából semmi nem fér el, de mégis felkapott lett a bicikli-mániások körében. Persze nem akkora, mint a walesi Conwyban található turisztikai látványosság, a mindössze 10 m x 6 m területű halászház, melynél nehéz elhinni, hogy az építők egy tűzhelyet, vízcsapot, egy éjjeli szekrényt és egy ágyat is beszorítottak a csöppnyi területre. A Quay House névre keresztelt épületet, ami hivatalosan is Nagy-Brittania legkisebb épülete, 1900-ben építették a városba.

A Twelve Cubed tervezőcsapatának missziója, hogy minél többen éljenek fenntarthatóbb, de elfogadható tervezésű házakban. Ezért a sok természetes fényt beengedő apró házban helyet kapott egy mosogatógép, egy mikrohullámú sütő és egy modern kialakítású fürdőszoba illetve gardrób.Hasonlóképpen gondolkodott a Nano Living System is, akik 25 négyzetméteres lakásokat alakítottak ki négy tagú családok részére. A passzív napenergiával működő, jól szigetelt házat a kis szobák kabriójaként tartják számon a szakmában.

A texasi Lulingban található Tiny Texas Houses csapata minden egyes kisméretű házát újrahasznosított anyagokból állítja elő. „Miután az előttünk való generáció ennyit pazarolt, talán itt van az ideje, hogy fontolóra vegyük a föld sorsát és megpróbáljuk megőrizni azt, amink még van. „ – olvasható a cég honlapján. Még a texasi faházaknál is látványosabb a lengyel építésziroda, a Front Architects modern ötlete, akiknek élvonalbeli otthonai leginkább egy útszéli óriásplakát hirdetésére emlékeztetnek. A minden kihasználható helyet beépíteni kívánó tervezők természetesen nagy környezetvédők is egyben, akik több projectjükben is nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra.

A kínai Yangzhou Egyetem hallgatói egy olyan kompakt lakást alkottak meg, aminek valóban hihetetlenül okos a helykihasználása és az ergonomikus kialakítása. A mindössze négy négyzetméter alapterületű lakás úgy néz ki, mintha négy szállodai kapszulaszobát halmoztak volna egymásra. A régi főiskolai kollégiumi szobákkal köszönőviszonyban sem lévő életteret a készítők körülbelül 90 ezer forintból alakították ki. Ennél azért nagyobb helyen, 36 négyzetméteren él a Huston-Tillotson Egyetem campusán az egyik professzor, Jeff Wilson, aki önszántából költözött az austini konténerbe.- írja az archdaily.com. A dumosterproject.org néven futó kutatást ide kattintva lehet követni az interneten, az oldalról többek között megtudtuk azt is, hogy a tanár nem csak azért költözött a zöld kukába, mert tudatosabban szeretett volna élni, hanem azért is, mert diákjait is szerette volna környezettudatosságra nevelni. A jó fej tanár egyébként nemrég még egy 2500 négyzetméteres területen élt feleségével.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta