LÁJFHEKK

Ha színesre festik a nyomort, az reményt ad?

2014. november 14., péntek 17:13

A gazdagság és a nyomor egyszerre, egyazon helyen is létezhet, erre tökéletes példa mondjuk Rio de Janeiro. Nagy utat kell bejárni ahhoz az ilyen helyeken élőknek, hogy kijussanak a kilátástalanságból – Jeroen Koolhaas és Dre Urhahn holland művészek abban igyekeznek segíteni nekik, hogy legalább a környezetük ne legyen annyira nyomasztó. És ez máris több mindenben segít.

Brazília második legnagyobb és legnépesebb városában a karnevál csillogása mellett 700 (!) olyan favelának nevezett nyomornegyed is található, ahol a mélyszegénység az úr, és a telepekről a kikerülés lehetősége is igen kicsi.

Kép: favelapainting.com
Kép: favelapainting.com

Iyen nyomortelepekre járnak Jeroen Koolhaas és Dre Urhahn művészek, akik a szegénységet és a reményvesztettséget látva szerettek volna tenni valamit az itt élőkért, és erre a legalkalmasabbnak a festést látták. Egész pontosan a vidám színeket és mintákat a falakon: erről szól évek óta működő Favelapainting nevű mozgalmuk.

A módszer nem újdonság, sőt, akár itthon, a hazai panelrengetegeknél is láthattunk már példát rá, hiszen a szürke egyenházak hosszú sorai nyomasztóak, kellemetlenek. Persze más a helyzet, ha a falakat vidám színek és minták díszítik, elterelve a gondolatokat még arról is, hogy a ház mögöttük mégiscsak egy szocializmusból ránk maradt, csúnya és messze nem a legkényelmesebb betonmonstrum.

Ez a megközelítés pedig a holland művészek szerint még akkor is működik, ha konkrét nyomortelepről van szó: bár fizikailag nem lesz tőle jobb az ott élőknek, de legalább a napjaikat nem kell egy olyan környezetben élniük, ami még tovább nyomasztja őket. A lakók ráadásul aktív részesei is a projektnek: ők maguk is részt vesznek a festésben, amitől sokkal inkább sajátjuknak érzik a végeredményt, ráadásul pozitív közösségi élményt és csapatformáló erőt jelent számukra a közös munka.

Kép: favelapainting.com
Kép: favelapainting.com

A távlati terv az, hogy a nyomortelepek egészét új, színes ruhába öltöztessék, ennek pedig nemcsak az ott élőkre lenne pozitív hatása, hanem az egész városképre. A projekt ráadásul sikeres, méghozzá nem is kicsit: a művészek 2010-ben, 25 helyi fiatallal kezdtek bele a munkába, mára pedig egy 800 főből álló csoport viszi tovább az elképzeléseket - számoltak be a Ted.com-os előadásukban, amit angolul tudók itt alább meg is hallgathatnak:

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta