LÁJFHEKK

Vigyázat, már a fajlagos ár sem a régi!

2014. november 12., szerda 09:09

Amikor a vakteszteket írjuk, minden poszt végére teszünk egy táblázatot, amiben feltüntetjük, hogy mennyi a termékek egy kilogrammra vetített fajlagos ára. Ez azért jó, mert sokszor megtévesztő lehet az összeg, amit a termék csomagolására írnak, hiszen nem minden terméknek azonos a kiszerelése, így könnyen előfordulhat, hogy az olcsóbbnak látszót veszi meg az ember, mégis a drágábbat viszi haza. Szóval, ahogy már sokszor megírtuk: nem árt a fajlagos árakat is szemlézni, mielőtt bármit is megvásárol. Szerencsére a Tesco, az Interspar és most már az Auchan is odafigyel erre, és ha nem is nagy betűkkel, de valamilyen módon feltünteti a termékek fajlagos árát is. 

A sajtpultnál és a felvágottaknál is ez a helyzet – vagyis ez volt addig, amíg az Interspar rá nem jött, hogy mekkora trollkodás az áruknak nem a kilós, hanem inkább a 10 dekára eső fajlagos árait kiírni. Hogy ez miért jó? Mert a 4550 forintos (kilónkénti) árú sonkánál sokkal jobban hangzik a 455 forintos, simán megörülhet neki és jól bevásárolhat belőle a sietős vevő, miközben ugyanazt kapta: az "olcsóbb" ár mindössze a tíz dekára vetített fajlagos ár volt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezeken a táblákon a tízdekás alatt a kilós fajlagos ár is fel van tüntetve, de az már annyira kis betűkkel, hogy szabad szemmel alig látható. De szabad ilyet?

Ezek után körülnéztünk a többi hiperben is, mert kíváncsiak lettünk, ez csak az Interspar trükkje, vagy ez lesz az általános gyakorlat a jövőben?

A legszimpatikusabb kiírásokat az Auchanban találtuk: itt ugyanis a megszokott módon, egyértelműen jelzik az árakat: a kilós fajlagos ár van kirakva minden helyben szeletelt felvágott elé, hatalmas számokkal.

A Tescóba szintén nem kötnénk bele, ugyanis itt a táblákra a 100 grammra eső és a kilós ár is látszik – bár elég nehezen olvasható mindkettő, ugyanis krétával(?) vannak felpingálva. Ez néhol el is mosódik, de még ezzel együtt is jobb a helyzet, mint a Sparban.

Ezek után megkérdeztük a Spart, mi indokolta a kilósról tízdekásra módosított fajlagos ár-kiírásokat. „Mivel a csemegepultban lévő árukat döntően ilyen egységekben vásárolják a vevők, a kényelmesebb árkövetés érdekében tüntetjük fel így az árakat (ez nem egyedi a kereskedelem gyakorlatában). Ezt a csemegepultoknál vevőtájékoztató is jelzi. Az árjelzőkön egyébként a kilós árak is fel vannak tüntetve" – tudtuk meg Fehér Istvántól, a Spar kommunikációs vezetőjétől.

Figyelembe veszi vásárlásnál a fajlagos árat?

 • 599
  Igen, mindig.
 • 10
  Eddig erről nem hallottam, de most már figyelni fogom!
 • 61
  Zavaró a Sparos kiírás, mostantól jobban oda kell figyelnem.
 • 114
  Van, amikor nem a fajlagos ár a döntő sajnos.

Lehet, hogy csak megszokás kérdése az egész, minket azért elsőre kicsit megtévesztett a vásárlásnál ez a mértékegység váltás. Hogy biztosak legyünk abban, valóban a vásárlók javát szolgálja-e a kiírás, megkérdeztük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot (NFH) is, akik részéről dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő válaszolt. 

„Az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezés értelmében a kereskedőnek lehetősége van az egységárat dekagrammban (grammban) is megadni, feltéve, ha ez a termék jellegéből adódóan megkönnyíti az összehasonlítást. Tekintve, hogy a felvágottat jellemzően dekára (10 dkg, 20 dkg, 30 dkg stb.) vásárolják a fogyasztók, álláspontunk szerint a dekagrammban történő egységár meghatározással a kereskedő eljárása – az alább olvasható előírásokat figyelembe véve – jogilag nem kifogásolható” – tudtuk meg a szóvivőtől. Ahogyan az is megtalálható ebben a szabályzatban, hogy a boltok kötelesek feltüntetni a termék eladási és az egységárát is.

Az egységárak feltüntetéséről a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szóló 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet   rendelkezik az alábbiak szerint:

 Az egységárat  

a) a térfogatra értékesített terméknél literenként (Ft/l), vagy – ha ez a termék jellegéből adódóan megkönnyíti az összehasonlítást – milliliterenként (Ft/ml), centiliterenként (Ft/cl), deciliterenként (Ft/dl), illetve köbméterenként (Ft/m³),  

b) a tömegre értékesített terméknél kilogrammonként (Ft/kg), vagy – ha ez a termék jellegéből adódóan megkönnyíti az összehasonlítást – grammonként (Ft/g), dekagrammonként (Ft/dkg) vagy tonnánként (Ft/t),  

c) a hosszúságra értékesített terméknél méterenként (Ft/m), vagy – ha ez a termék jellegéből adódóan megkönnyíti az összehasonlítást – milliméterenként (Ft/mm) vagy centiméterenként (Ft/cm),  

d) a felületre értékesített terméknél négyzetméterenként (Ft/m²),  

e) a kizárólag darabra értékesített terméknél darabonként (Ft/db) kell feltüntetni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta