LÁJFHEKK

Zseniális lett a Móricz Zsigmond körtéri Gomba

2014. július 31., csütörtök 18:38

Május közepén hivatalosan is átadták Móricz Zsigmond körtéri Gombát, melyre 2009 nyarán írt ki ötletpályázatot Újbuda Önkormányzata. A Móricz Zsigmond körtéri műemléki védettségű Gomba tervpályázatát a Hetedik Műterem nyerte el, akiknek munkáját részletesen bemutatta a napokban az archdaily.com szerkesztősége is.

A 430 millió forintból felújított, 450 négyzetméteres alapterületű épületnél az építészcsapat a műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve értelmezte újra a Gombát, melynél az egyik legalapvetőbb tervezési szempont az volt, hogy megtartsák annak tökéletes körkörös szimmetriáját. Miután az eredeti épület kontúrjait, a pilléreket, gerendákat, valamint a konzolos födémet rekonstruálták, azután keret nélküli, hajlított termoüveggel és finom betonpanelekkel adtak kortárs jelleget az épületnek.

Ezzel a kialakítással az építészek nagyjából visszaállították az épület eredeti arányait, valamint felszámolták a korábbi épület különböző szintjeit és mellvédjeit, aminek köszönhetően egyfajta kontraszt jött létre a belső és a külső tér között, ami indokolt volt az évtizedek során igen forgalmassá váló körtér esetében – írja az archdaily.com az eltolható üvegfalakkal felszerelt Gombáról, melyet eredetileg Schall József tervezett 1942-ben.

Az 1997 óta műemléki védelem alatt álló épület korszerűsítése Masznyik Csaba építész-kritikus szerint átütő siker mind az építészek, mind a nagyközönség körében: „Véleményem szerint a felújított gomba ragyogóan szép, művészien kidolgozott, rendkívül kifinomult épület, mintha nem is Magyarországon lenne, hanem valahol nyugaton” – mondta el véleményét Masznyik az épületről.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta