LÁJFHEKK

Ezekre figyeljen, amikor fagyit vesz

2014. május 8., csütörtök 17:28

Már nem sok van hátra a Fagylalt Napjából, május nyolcadikából, amikor országszerte számtalan cukrászdában féláron kapjuk meg a hideg desszertet, de a szezon ezzel még nem ért véget, sőt. Csak most jön a java. Már készül rá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is, össze is gyűjtötték a fagylaltfogyasztás legfontosabb élelmiszerbiztonsági szabályait.

Hogyan, miből készül?

Mint honlapjukon írják, a fagylalt cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő vendéglátó-ipari termék. Pasztőrözéssel vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel készítik, élelmiszer-adalékanyagok (pl. habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok (pl. gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával. Külön kategóriába sorolják a hagyományos, kézműves fagylaltot, amit különleges technológiával készítenek a cukrászok.

shutterstock 135519701
Fotó: Shutterstock

Nem mindegy, hány fokon 

Habár Magyarországon évtizedek óta nem volt fagylaltmérgezés, nem árt némi elővigyázatosság a vásárláskor. Mivel gyorsan romló élelmiszer, a fagylalt esetében is érdemes körültekintően vásárolni. Állandó hőmérsékletű, folyamatos hűtést igényel, már néhány fokos hőmérséklet-emelkedés is gyors olvadáshoz, a baktériumok szaporodásához és minőségromláshoz vezethet.

Fontos, hogy az árusítópult környezete legyen rendezett, tiszta, pormentes, és a fagylaltpult biztosítsa a termék legalább -8 °C-os hőmérsékletét, valamint megfelelően védjen a szennyeződéstől. A jól működő adagolópultban a fagylalt állaga akkor jó, ha nem túl lágy, nem olvadt. A fagylaltra közvetlenül ráhelyezett díszítések ehetőek, ízlésesek és tiszták legyenek. Lényeges szempont az is, írja a Nébih, hogy folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használjanak és a leöblített kanalat ne a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetve szabadítsák meg a víztől. 

shutterstock 135808091

A jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagyi visszafagyasztásakor keletkezik. A Nébih közlése szerint az igényesen üzemeltetett fagylaltozóban a frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra, a tölcsért védik a kosztól és kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak. A Nébih szerint az ideális pultos pedig: ápolt, higiénikus, keze tiszta, karkötőt, gyűrűt nem visel, bőre pedig sebektől, sérülésektől mentes.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta