LÁJFHEKK

Betegbarát kórház sok színnel, Londonban

2014. április 24., csütörtök 21:57

Az Op Art mozgalom egyik legelső művésze, a 82 éves Bridget Riley legújabb műve ezúttal nem egy múzeumban tekinthető meg, hanem a londoni St. Mary kórházban kilencedik szintjén, ahol nem ez a cukorka színű 56 méter hosszú falfestmény az első mű a festőtől. 27 évvel ezelőtt ugyanis már egyszer rábólintott az Imperial College Healthcare Charity felkérésére és két, összesen 184 méter hosszú falat is lefestett a kórház Paddingtonban található épületszárnyának nyolcadik és kilencedik emeletén.

Íme a betegekre nyugtatólag ható kórházi folyósó
Íme a betegekre nyugtatólag ható kórházi folyósó
Fotó: fastcodesign.com

A rózsaszín, narancssárga, sárga és zöld vízszintes, változó szélességű csíkokat kapott fallal a szervezők és a festő elsődleges célja, hogy a steril kórházi környezetet egy szebb, felemelőbb hellyé varázsolják a betegeknek. – írja a theguardian.com.

Ugyanis több kutatás is kimutatja, hogy a művészeti alkotások bizonyítottan stressz-csökkentő hatással vannak a betegekre. Legalábbis abból a szempontból, hogyha valaki rosszul érzi magát, akkor arra az egyszerű minták és fröccsenő színek tagadhatatlanul nyugtató hatással vannak. Bár valószínűleg egyébként is emelheti a vizuális hangulatot egy-két vidámabb, optimistább szín az amúgy jellegtelen kórházi folyosók labirintusában.

„ A kórházi folyósokon található festmények átfogják az egész teret, hogy elűzzék a rossz gondolatokat és a kórházon kívüli életre emlékeztessenek. Ugyanakkor ez semmilyen módon nem zavarja a betegeket a gyógyulásban. A nyugtató színek figyelmeztetik a betegeket arra, hogy az övék csak egy átmeneti állapot és azért vannak itt, hogy utána visszatérjenek a hétköznapokba.” – nyilatkozta Riley merész árnyalatokat kapott karitatív munkájáról, mellyel célja, hogy átalakítja a betegek, a személyzet és a látogatok által használt közös teret.

A Londonban, Cornwallban és Franciaországban is élő optikai művész ha éppen nem kórházat fest, akkor a világ legnevesebb múzeumaiban, mint például a Tate, a Musée d'Art moderne de la Ville de Parisban vagy a Nemzeti Galériában állítja ki képeit. Riley egyébként a hatvanas években találta meg saját hangját, azóta festi sokféle, mozgásban lévő, tengeribetegséget okozó geometrikus mintáit.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta