LÁJFHEKK

A házi gyanta a legolcsóbb, és még hatékony is

2012. május 5., szombat 06:10

Közeledik a strandidő, és előkerülnek a minik is a szekrényből, rosszabb esetben a szőr is a nadrág alól. És mi van, ha ez éppen akkor történik amikor már nem maradt elég pénz a kozmetikusra, a hideggyanta szintén nagyon drága, viszont a farmerhez már meleg van? Olyankor jöhetnek a házilagos módszerek.

stockfresh 972523 sugaring-epilation sizeM

A hideggyantákról már írtunk a múltkor, most azt jártuk körbe, igaz-e, hogy a házilag elkészíthető gyanta jobb, olcsóbb mint bármelyik testvére.

A gyantázás – mint a legtöbb szőrtelenítési módszer – nem jelenti a szőr végleges eltávolítását. Sajnos. A kezelés rendszeresen megismétlendő. Az itt leírt kétmenetes technikának ősi hagyománya van. Ez az eljáráspár újra divatba jött, bár a hírével ellentétben mégsem annyira bonyolult a használata. Ráadásul nem is olyan drága.

Már az ókorban is ezt használták

Az ókorban a nők mézemulziós pasztával kezelték a lábukat, majd cukorpasztával végezték a szőrtelenítést. Az udvarhölgyek, sőt, állítólag a gyönyörű Kleopátra is ezt a módszert alkalmazta szőrének eltüntetésére, és hogy még tökéletesebb legyen az eredmény, szőrtelenítés után a bőrfelületet különböző magvakból nyert olajokkal kezelték.

Íme a csodarecept:

Semmi másra nem lesz szüksége, cukorra, vízre és citromlére.

 • két csésze cukor
 • 1/2 csésze víz
 • 1/2 csésze citromlé

Ez az adag körülbelül három gyantázásra elég, ami annyit jelent, hogy maximum 300 forintból kihozható. Persze, a ráfordítandó anyag mennyiségét és így az összeget befolyásolja az eltávolítandó szőr mennyisége (tekintettel a bikinivonal és lábak gyantázására).

Így kell elkészíteni

A hozzávalókat tegye teflon- vagy tapadásmentes edénybe, és rakja fel forrni (de vigyázzon, nehogy leégjen a cukor!). Állandó kevergetés mellett melegítse addig, amíg a színe elkezd sötétedni.

stockfresh 552190 melting-sugar-in-pan sizeM

Az egész folyamat nem tart tovább negyven percnél (ez persze függ a tűzhelytől és a lábos minőségétől is), bár az biztos, hogy nagyon résen kell lenni a tökéletes állag eléréséhez: a túl sötét massza kemény lesz ahhoz, hogy gyantázni tudjon vele, ha pedig nem elég sötét, akkor meg túl folyós lesz, és megtépheti vele a bőrét. Ezért fontos, hogy a színt mindig ellenőrizze. Használhat erre pipettát vagy egy sima kiskanalat is. Cseppentsen az oldatból néhány cseppet egy fehér tányérra, és ha a cukorgyanta sötét mézszínű, elkészült.

Tipp:

Lehet kapni különböző gyantamelegítőket. Ha ezt használja a gyanta újramelegítéséhez, nem kell pepecselnie a tűzhelynél, és a tárolása is sokkal egyszerűbb! Arról nem is beszélve, hogy biztonságosabb, nem tudja megégetni magát, és nem kell a gyantát hűteni felmelegítés után, mert a gép olyan hőmérsékletre melegíti fel, amilyenre ön beprogramozza.

Nem nagy ördöngösség használni

A kész gyantát le kell hűteni, mert a forró cukormáz nem csak a fölösleges szőrtől szabadítja meg, de vele együtt a bőrétől is! Legalább tíz percet várjon használat előtt (és fontos arra is odafigyelni, hogy melegben jobban nyúlik a gyanta, ezért próbálja meg a lakás hűvösebb pontján használni!).

stockfresh 1522897 sugaring-epilation sizeM

titok abban rejlik, hogy a cukorpasztát a hagyományos gyantával ellentétben a száliránnyal ellentétesen kell felkenni! Igen, egy kicsit bizarrul hangzik, de ezzel a módszerrel kevésbé irritáljuk a bőrt, és mivel a szőrszálak jobban beletapadnak a mázba, kisebb annak is az esélye, hogy begyullad a szőrtüsző! A felvitelhez én spatulát használok, ami gyógyszertárban vagy bármelyik kozmetikai felszereléseket áruló üzletben fellelhető. Szóval, a felkent gyantát vagy papírcsíkkal (a dm-ben is kapható) vagy hagyományos módon lehet letépni, természetesen szálirányban. Nem mondom, hogy teljesen fájdalommentes, de tizenöt évnyi gyantázás után ezt találtam a legkíméletesebb módszernek. A lábamon az egyszerűség és gyorsaság kedvéért a papírcsíkos változatot preferálom, fazongyantánál a hagyományos kézi technikát (a kézi technikánál meg kell várni míg a gyanta kicsit megköt, így könnyebb letépni és nem fog nyúlni!). Igen, ez is fájdalmas, de esztétikusabb eredményt lehet vele elérni, mint a borotvával és a krémmel! Egyébként nem közhely, hogy a fájdalom fordítottan arányos a gyantázás éveinek számával. Engem fél évtizede beszélt rá a kozmetikus barátnőm az intim gyantára, azóta magamnak csinálom: a fájdalom és a szőrszálak mennyisége, évről évre csökken.

Ne keseredjen el, ha elsőre nem tud jól bánni a cukorgyantával, meg kell szokni a használatát. Valószínűleg kicsit hosszabb ideig tart az első egy-két alkalom, de nagyon hamar bele lehet jönni, és tényleg megéri a fáradozás. Ami még jó benne, hogy nem annyira fájdalmas, mint a patronos változat, és a lecsöpögött vagy a bőrön maradt gyantához sem kell külön méregdrága olajakat venni, egyszerűen langyos vízzel lemosható.

Az epilálás szabályai

 • A szőrszál legalább 2-3 milliméteres legyen.
 • A bőrnek szennyeződés- és zsírmentesnek kell lennie. Ezt el tudja érni háziszappannal. Fertőtlenítheti is a bőrfelületet – főleg a hajlatokban –, hogy a szőrszál kitépése után a sérült hámrétegbe ne kerüljön bacilus.
 • Gyantázás előtt feltétlenül kenje be magát hintőporral (főleg kánikulában, hogy ne tépje meg a bőrét), hogy csak a szőrszálhoz és az elhalt hámsejtekhez tapadjon a gyanta.
 • Utókezelés: szőrtelenítés után  kenjen a bőrére nyugtató-, hűsítő- vagy hidratálókrémet vagy ezek keverékét.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.05.05 09:54:17www80

  jáj ez nagyon körülményes:-)

 • 2012.05.05 10:35:44nigara

  Mindenkit óva intek bármi díványos házi okosság elkészítésére!!! Én voltam olyan hülye, hogy a házi mosószert elkészítettem, de először is az arányokkal volt kb 10-szeres mértékű tévedés, valamint a mosószer nemhogy nem mos, de még fura réteget is képez a mosógép dobján... hogy belül mni van, azt jobb is ha nem látom.

 • 2012.05.05 11:41:32sony

  Mi is kipróbáltuk a házi mosószert, de nekünk bevált. 60 és 90 fokon kiválóan tisztít, 40 fokon nem.

 • 2012.05.05 11:58:59Fenimore

  Elolvastam, érdekes, de a szőrtelenítő krémet ez sem übereli. 600 ft egy tubus, egy hónapig kb elég (persze egyénileg ez változhat). Felkened zuhanyozás előtt 3-4 perccel, aztán beállsz a tus alá és lemosod. Ennél már csak az lenne egyszerűbb, ha nem is nőne rajtunk szőr.

  Azért ezt a házi gyantát egyszer kipróbálom, kíváncsi vagyok.

 • 2012.05.05 15:03:51Elanor_

  jó azoknak, akiknek a krém hatásos, nálam soha nem működött.
  én is 10 évig saját magamnak gyantáztam, a második-harmadiknál már tényleg rutinból gyorsan megvan és _sokkal_ kevésbé fáj, mintha más (kozmetikus) csinálná..., aztán elmentem véglegesre, az is megérte.

 • 2012.05.05 16:18:26rhubarbjelly

  epilálógép

 • 2012.05.05 18:42:35bungics

  Én meg azt nem értem, hogy mi a fenének kínlódni, pénzt adni gyantára.
  10 éve vettem az epilátoromat, a legegyszerűbb típust, nóném márkát. Kéthetente végigmegyek mindenemen (igen, hónaljtól az intim részekig), oszt' jónapot. A szőrtüszőim lassan elhalnak, a lábszáramon már kb. 10 szál nő összesen.

 • 2012.05.05 20:42:43pomme-pomme

  Bungics! Például akkor, ha az epilátortól minden alkalommal benő néhány szál szőr, amit aztán a vékony bőrrétegtől nem tudsz eltávolítani a következő alkalommal, de ugyanúgy látszik...

 • 2012.05.05 21:41:29A Tyne folyó déli partja

  én sem értem, minek kínlódni gyantával, macerás, fájdalmas, egy bizonyos hosszúságúnak kell lenni a szőrnek, szóval meg is kell várni, míg megnő akkorára. epilátor a legjobb, bármikor lehet használni, a legjobb befektetés. ráadásul ki is kopnak a szőrszálak.

 • 2012.05.05 23:30:38bungics

  Pomme-pomme, neked. Nekem nem.

 • 2012.05.05 23:34:35bungics

  Egyébként meg próbáld ki, hogy három naponta le bőrradirozod magad, hátha akkor nem nő be. Ahhoz sem kell venni semmit: egy kis kristálycukor a tenyeredre, pár csepp bármilyen olaj és babapopsi simaságú bőr.

 • 2012.05.06 00:06:20EyesOnFire

  5 éven át epiláltam a lábamat és a hónaljamat, aztán egyszer csak úgy döntött a szőröm, hogy ő bizony benő a lábamon. Rengeteg szőrtüszőm begyulladt, a helyük barnás foltokként megmaradt. Ritka szarul néz(ett) ki. És igen, használtam bőrradírt már előtte is. Ez egy éve volt, és még mindig küszködök a foltokkal. Megoldásként áttértem a gyantára, ezzel jobb a helyzet, nincsenek új benövések.
  Ja, és egyáltalán nem koptak ki a szőrszálak se a lábamon, se a hónaljamon.

 • 2012.05.06 19:24:47A Tyne folyó déli partja

  nekem se nőnek befele. és már legalább 10-15 éve csak epilátort használok. amúgy meg, bungics jól írja, bőrradír kell szőrtelenítés előtt, akkor nem fog benőni.
  és nekem bizony meglehetősen kikoptak, főleg a vádlimon, már alig van pár szál, pedig nagyon is sok volt.

 • 2012.05.07 21:01:18pomme-pomme

  Kösz a bőrradíros tippet, ki fogom próbálni.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta