LÁJFHEKK

Így spóroljon tízezreket vízszámláján

2012. február 13., hétfő 13:35 |

Sajnos, ahogy a gáz és az áram díja idén megemelkedett, úgy a vízért is többet kell fizetni. Budapesten a szennyvíz-elvezetési és vízdíj együttes körülbelüli ára 666 Ft/m³ + áfa. Egy négytagú család átlagosan havonta 10-12 ezer forintot fizet, ami jelentős része a rezsinek. A következő praktikákkal akár a felére is csökkentheti vízfogyását.

Tíz évvel ezelőtt még nem sok figyelmet fordítottunk a havi vízszámlára: nyitott csapnál fésülködtünk, borotváltuk a lábunkat, mostunk fogat, vagy tisztogattuk a sáros cipőket.
Mára a víz díja kezdi felvenni a versenyt az energiadíjakkal, és  valószínűleg be is fogja érni őket. A szép jövő jó eséllyel tehát, hogy mire nyugdíjba megyünk, már nem csak a gázra és villanyra, de a vízre sem lesz pénzünk.

A fűtéssel egyszerűbb: a meleget egyszerre tudjuk élvezni, akármilyen nagy a család, nem kell a celsiusokat fejenként számolni. A víznél sajna ez nem megy, legtöbb esetben a víz egyenként találkozik velünk, majd távozik a csatornába.
A vízszámlán spórolásnál a családi házban lakók előnyben vannak a társasházi, lakótelepi lakókkal szemben, mert több lehetőségük van. Utóbbiaknál a lakásokban az egyedi vízmérők felszerelése külön befektetés, ami indulásnál már eleve csökkenti a megtakarítás mértékét.

De mennyiről is beszélünk?

Mivel a helyi szolgáltatók árai országosan nem egységesek, ezért mi az egyik legdrágábból, a budapestiből indultunk ki, ahol a szennyvíz-elvezetési díj (közismert nevén csatornadíj) drágább mint  a vízdíj, és a kettő együtt körülbelül 666 Ft/m³ + áfa.
Egy négytagú család esetében így a havi vízdíj nagyjából 12 000 forint. Egy vécéöblítés nyolc, egy kádfürdőzés negyven, egy egyórás mosás ötven forintba kerül: sok kicsi sokra megy.


Az ivóvízről mindenki tetszése szerint gondolkozhat. Vajon a havi számlához csapja, vagy külön tételként tünteti fel a családi költségvetésben? Ha a legolcsóbb ásványvizet isszuk, akkor nem érdemes áltatni magunkat.

Igyon csapvizet

Nem rosszabb ugyanis, mint a legolcsóbb ásványvíz, viszont csaknem százszor olcsóbb, és csak ki kell nyitni a csapot hozzá, cipekedni sem kell. A csapvíz szűrt talajvíz, a Duna medre mellől, és (Budapesten legalábbis) van olyan minőségű, mint a legjobb ásványvizek. Ha pedig csak az a baj vele, hogy a csapból kifolyva nem elég hideg, ne folyassuk, amíg hideg víz nem lesz, hanem inkább úgy, langyosan tegyük a hűtőbe egy rövid időre.

Öblítsen kevesebbet a vécén

Ez már keményebb téma. Napi tíz öblítés nyolcvan forintba kerül, ami egy hónapban  1800 forint körüli összegre jön ki. Érdemes ezen is elgondolkozni, ugyanis minden alkalommal amikor lehúzza a vécét, nyolc-kilenc liter víz távozik, holott ennél kevesebb is elég lenne. Ezt úgy tudja csökkenteni, hogy vagy víztakarékos tartályra cseréli a hagyományosat, vagy trükközik: pár vízzel teli palackot helyez el benne, így kevesebb elpazarolni való víz fér bele. Megoldás lehet a tartály nélküli változat, ilyenkor az öblítőgomb nyomva tartásával éppen annyi vizet használ, amennyi szükséges. Van még a valamivel drágább megoldás, az a fajta tartály, amelynek két gombja közül az egyik kevesebb, a másik több vízzel öblíti a vécécsészét. Bármelyik kivitel mellett dönt, inkább előbb, mint utóbb, megtérül.

Ne folyassa a vizet

A legtöbb háztartásban fogmosás közben folyik a csapvíz, ami szintén erős pocsékolás. A legjobb, ha visszatér a fogmosópohár használatához, majd gyorsan elöblíti a fogkefét és a mosdót: ezzel a technikával 6 forint helyett csak töredékét kell fizetnie. Hasonlóképpen spórolhat, ha borotválkozás közben sem csobog folyamatosan és feleslegesen a víz, elég mindig csak a penge leöblítésére megnyitni a csapot. Kézmosáskor, miután megnedvesítette a kezeit, a szappanozáshoz sincs szüksége vízre, bár tény, ez a technika inkább csak a könyökkel is elzárható, karos csaptelepeknél működik, mert az összeszappanozott nyitógombok rondák, csúsznak, és a letakarításukhoz megintcsak víz kell.

Mosson tudatosan

A mosógép, amellett, hogy nagyon sok áramot fogyaszt, sajnos a vizet is rendesen használja. Egy apró trükkel viszont hatékonyabbá lehet tenni a mosást, és még a mosószeradagot is csökkentheti. Szerezzen be három-négy teniszlabdát, és szabadítsa meg őket a szőrüktől". Helyezze a megkopasztott labdákat a mosógép dobjába, és a szokásos módon indítsa el a programot. Mivel így nemcsak a forgódob mozgatja a szennyest, de a labdák belülről, közvetlenül is átdolgozzák a ruhákat,  hatékonyabbá válik a mosás.

Csökkentse a víznyomást

Érdemes a víznyomást beszabályozni, hogy ne folyjon olyan erős, nagy sugárban a víz. Persze ez némi hiányérzetet szülhet zuhanyozáskor, de ha ezt nem a zuhanyozási idő megnövelésével ellensúlyozzuk, ismét spóroltunk. Itt az a tényező is közrejátszik, hogy a vízmelegítő berendezéstől mennyi idő alatt ér el a melegvíz a csaphoz, hiszen csak ezután szoktuk (és tudjuk) beállítani a kívánt vízhőfokot.

Mosogasson, ahogy a nagymama tette

Ha nincsen mosogatógépe, a régi, jól bevált módszert javasoljuk, azaz egy lavórt, vagy az egyik mosogatótálcát töltse meg forró vízzel, mosogassa el benne mosogatószerrel a szennyest, majd a másik tálcában lévő hideg vízzel öblögesse le. Figyelem: A túl sok vagy makacsul újra és újra megjelenő hab annak a jele, hogy túl sok mosogatószert használt! Ilyenkor arra kényszerülhet, hogy a végén a hideg tálcás megoldás helyett hideg folyó vízzel öblítsenek, úgyhogy némi gyakorlatra kell szert tenni, mielőtt sikerül a vízspórolást optimalizálni. Akinek mosogatógépe van, csak a használati utasítás betartásában reménykedhet - vagy, ha épp a gép fogyaszt sokat, akkor nem használja a berendezést.

Csöpögő vízcsap

Hallottunk olyan babonát, hogy a csöpögő vízcsap gyorsabban pörgeti a vízórát – ez, minden híresztelés ellenére, nem igaz, nyugtatott meg bennünket az ügyfélszolgálat, úgyhogy ilyen esetben a veszteség valóban csak annyi, mint ami kicsöpög a csapból.  Ez azonban éves szinten szintén lehet mérhető mennyiség. Bár a csak kicsit csöpögő csap esetén egy csere túl drága és felesleges beruházásnak tűnik, de sokkal gazdaságosabb lehet egyszer elhárítani a csöpögést, mintsem évekig hagyni elfolyni a csöppeket.

Esővízgyűjtés

Családi házak esetében az esővízgyűjtés komoly víztakarékossági projekt lehet, de ez a budapestiek jelentős része számára nem reális alternatíva. Aki viszont megteheti, tegyen a teraszára egy nagyobb befőttesüveget vagy levágott tetejű műanyag palackot, és gyűjtse benne az esővizet. A virágok locsolására és vécéöblítésre is tökéletes az így kinyert víz. Ezt persze könnyebb egy kertes ház kertjében kivitelezni (és ott persze nem kell befőttesüvegekkel szórakozni, mikor az ereszcsatorna vizét is össze lehet gyűjteni), de így kicsiben a panel- vagy társasház teraszán is megoldható.

Locsolás

Főként családi házak és kisebb kertes társasházak költségei csökkenthetők a takarékos locsolással. Nem kell eláztatni a gyepet: gyakoribb, de kevesebb öntözéssel elegendő vizet kap a fű gyökere. Az pedig fontos tudni, hogy érdemes a kertben lévő csapokhoz külön vízórát felszereltetni, mert a kerti csapok fogyasztása után a vízművek nem számít fel szennyvíz-elvezetési díjat. A megtervezett locsolással így tehát duplán spórolhatunk.

Továbbhasznosítás

A fürdőszoba- és konyhaberendezések tisztítása után ne öntsük ki a felhasznált – akár vegyszeres – vizet: újrahasznosíthatjuk például a kövezett helyiségek felmosására.

Háromezer liter víz egy liter tejért

Mindezen – a zöldek által is erőteljesen támogatott – praktikák természetesen az ön pénztárcáját kímélik. Az ország vízfelhasználását azonban nem befolyásolják jelentősen, még ha a teljes lakosság betartaná is. Talán egy hónapja hallottam a televízióban egy beszélgetést, amelynek keretében     Kenyeres István, az Organica Technológiák Zrt. alapító vezérigazgatója elmondta, hogy például 1 liter tej előállításához a gazdaság 3000 liter vizet használ fel… Ezen a háztartási spórolás nemigen segíthet.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.02.13 13:52:41Rocky

  Egy liter tejhez... persze.
  3000 liter = 3 M3 = 3 x (666 + ÁFA) = 2537,46 HUF

  Minden liter tejen bukik a termelő 2400 forintot???

  Aki ilyet leír, az gondolkozik egyáltalán?

 • 2012.02.13 14:12:44nelek

  Gondolom a 3dm3-at fordíthatták 3000 literre.

 • 2012.02.13 14:16:56IV. (Parkoló) Béla

  @Rocky

  Egy boci egyszerre megiszik akár 50-60 liter vizet is. Egy nap nem csak egyszer iszik. Ebben a 3 ezer literben benne van a takarmány előállításához szükséges víz mennyisége is, valamint minden olyan járulékos tevékenység vízfelhasználása ami ahhoz kell, hogy a boltban le tudd venni a liter tejet a polcról.

  Egy tonna acélhoz 40 ezer liter víz kell...

 • 2012.02.13 14:20:09Sequoyah

  Rocky: a 3000 literben az esővíz is benne van , ami a tehenek által lelegelt füvet növeszti.

  Fizetni azért a vízért kell itt, amit megiszik a tehén, az pedig csak napi pár liter, amiért cserébe tejből is több litert ad. És az sem 666Ft, mert kevés tehenészet van Budapest belvárosában.

 • 2012.02.13 14:20:28meronem

  Én a vízzel úgy (is) spórolok, hogy a zuhanyzóvizet, pláne a gyerekek fürdővizét nem engedem le, hanem egy vödröt töltögetek fel belőle, és azzal öblítem le a wc-t. Ha nagyon ráérek, meg a melegvíz előtti hideget is felfogom... Ezzel havi legalább 1.5-2 m3 vizet spórolunk meg, ami látszik is a számlán. 9-10 m3 volt, most inkább 7-8 a havi fogyasztás! (Eddig se voltunk pazarlók)
  Igen, nem _annyira_ higiénikus az ügy, de nem vészes, nem marad koszcsík a kád falán :)
  Megszoktuk kis plusz teendőt, nem zavaró, szinte sportot űzünk belőle.
  Jó lenne persze külön tartály a leengedett vizeknek (mosogatás öblítővíz), de erre nincs lehetőségünk.

 • 2012.02.13 14:24:06tejcsokoládé

  egyszerűen nem hiszek az 'igyon csapvizet' szlogenben. vidéken nőttem fel, mindig csapvizet ittam, ha arra járok, most is azt teszem, de ahol lakom (belváros) a vízkő megeszi a bojlert, a csöveket, mindent. nem hiszem, hogy fene nagyon egészséges lenne. persze a cikk nem arról szól, hogy életben maradjunk, hanem, hogy kevesebb vizet fogyasszunk.

 • 2012.02.13 14:24:30Látnokzsálya

  gondolom ez amolyan hülye becslés, mint hogy egy kilo hushoz is 10000 liter viz kell, mert a takarmány amit a marha eszik azt locsolják, a viz amit iszik, a szállítás is mérhető vízzel jár, az ipari feldolgozás során hozzátesznek, a csomagoláshoz csapott vízfelhasználnás plusz a boltok kapcsolodó vízfelhasználsáa, hűtés, stb., stb, stb.

 • 2012.02.13 14:27:29Norman Price

  Rocky!
  Te itt valamit nagyon félre olvastál...

 • 2012.02.13 14:28:45Sequoyah

  tejcsokoládé:
  A vízkő az normális esetben a víz ásványianyag-tartalma. Az meg kell a szervezetnek, a desztillált víztől meghalnál.

 • 2012.02.13 14:35:37Norman Price

  Látnokzsálya!
  Igyál nyugodtan csapvízet, ami a vízkövet okozza azok egyszerű ásványi anyagok, néha van homok meg vasoxid, rozsda a vízben, de attól sem kell félni mert a beleidben ez nem szívódik fel.
  Amikor a fajunk kifejlődött, az evolúció jóval szennyesebb környezetre "fejlesztett" ki minket.

 • 2012.02.13 14:42:32tejcsokoládé

  Sequoyah
  széles a skála a desztillált víz, és a baromi kemény víz között...

 • 2012.02.13 14:45:15fenyoke

  Nos...elárulom, hogyan tudtok a legjobban spórolni a vízszámlán:
  Pár napja szétfagyott a vízórám és a szolgáltató szerint ez az én hibám..pedig nem is én szereltem be ,meg telepítettem az aknát - igen ez volt az első komoly tél amióta (1.5 éve) be van szerelve..
  Mivel nem fizettem ki a szerelési díjat, nem cserélték le az órát. Így most nincs víz..nincs fogyasztás...
  Ennyi.
  U.I. átszereltem az egész ház vízellátását a kútra. Inni nem isszuk, minden másra meg jó...

 • 2012.02.13 14:47:30Terézágyú

  fenyoke:
  Részvétem.
  Egyébként valóban a te hibád...

 • 2012.02.13 14:49:50Rabyn

  A két tálcás mosogatással nekem az a bajom, hogy mindig koszosnak érzem az edényt, amit abban elmosok. Akkor már inkább a folyó forro vizes mosogatás, de úgy, hogy előtte teli a tálca és az alsók áznak, ameddig egyet mosogatok...

 • 2012.02.13 15:25:55huncut_kata

  fenyoke: és a főzés?

 • 2012.02.13 15:40:31Rocky

  Nyilván iszik a boci naponta nem kevés vizet, illetve a fűhöz is víz kell, amit lelegel. Valamint a feldolgozás során is használnak vizet.
  DE az egy liter tejre jutó 3000 liter víz, biztosan baromság!

  Arról nem beszélve, hogy a takarmányt sehol nem locsolják. Az esővizet pedig nem kellene beleszámolni a kalkulációba...

  40000 liter víz : 1 tonna acél
  VS.
  3000 liter víz : 1 liter=1 kg=0,001 tonna tej

  1 kg vashoz 40 liter víz kell,
  akkor 1 liter=1 kg tejhez, hogy kellhetne 3000 liter???

  Matek?

 • 2012.02.13 15:57:11Sicc

  "Nem rosszabb ugyanis, mint a legolcsóbb ásványvíz, viszont csaknem százszor olcsóbb, és csak ki kell nyitni a csapot hozzá, cipekedni sem kell. A csapvíz szűrt talajvíz, a Duna medre mellől, és (Budapesten legalábbis) van olyan minőségű, mint a legjobb ásványvizek."

  Ez jól hangzik, csak nem igaz. Pl. Fóton klórszagú, és tele van szeméttel az ivóvíz. (Apró kavics, homok, egyéb üledékek) Pedig állítólag ez az egyik legjobb minőségű ivóvíz.

 • 2012.02.13 15:58:01vega111

  Jó cikk, egy tévedés viszont van szerintem: A fű öntözése gyakrabban kevés vízzel nem jó, mert a fű gyökerei így a talaj közelében vízszintesen fejlődnek, nem hatolnak le mélyebben a földbe, és szárazság esetén sokkal könnyebben elhal a fű. Gyepet inkább ritkábban, és sok vízzel kell locsolni.

 • 2012.02.13 16:05:58marpeter

  Braziliaban rajottek a megoldasra. Tusolas kozben meg lehet sporolni egy oblitesnyi vizet. 12 liter naponta, 4380 liter evente. Es meg egy reklam spotot is csinaltak neki:
  [link]
  es itt a honlap is:
  [link]
  :)

 • 2012.02.13 16:09:15sublett

  a 10-12 ezer Forint valóban egy vízszámla, csak az nem havonta, hanem negyedévente jön...
  WC tartály kérdés: a "Dömötörön" kívül látott már valaki magasra szerelhető szabályozható tartályt? Amennyire én utánanéztem nem találtam, esetleg egy Gebritbe be lehet építeni a Dömötör belsejét?

 • 2012.02.13 16:10:09wmiki

  A hús előállításához még több víz (és energia) kell

  [link]
  [link]
  [link]

  Szóval a hús nemcsak egészségtelen, de gazdaságtalan eledel is.
  Persze primitív állatkínzókat, akik akkor képzelik magukat valakinek, ha döglött élőlényt marcangolhatnak csenevész fogaikkal, szóval: divatbolond szenvedélybetegeket nem lehet meggyőzni holmi tényekkel

 • 2012.02.13 16:21:19vidéki suttyó

  Pestszentimrén erősen megkérdőjelezhető a csapvíz minősége a penetráns klórbűz és a vízben lévő egyéb "ízfokozók" miatt. Konkrétan gusztustalan.

  Ami pedig a locsolást illeti, vitába szállnék azzal, hogy a gyakori, de felületes locsolás-e a jobb módszer, vagy a ritkább, de alapos beöntözés. Nekem az utóbbi vált be anyagilag is, és a kert szempontjából is.

 • 2012.02.13 16:23:57vfk.hu

  A tehenekhez nem értek, a vizes dolgokhoz jobban. A wc tartálynál a feltöltött PET palack jó ötlet, de a benne lévő szelepen is lehet állítani, hogy kisebb legyen a vízszint. Start-stopos Wc tartályt is lehet 5-6000 forintért kapni.

  Az általános nyomáscsökkentés helyett pedig inkább a csapvégen lévő perlátort kell lecserélni víztakarékosra, az ára kb. 400 kézmosás után megtérül. Legalábbis, ha nálunk veszed:)


  [link]

  Zuhanyozáshoz meg átfolyáskorlátozót vagy víztakarékos zuhanyt vennék.

  Az esővízgyűjtésnél elképzeltem, hogy nagyobb esők idején egy társasház lakói befőttesüveggel állnak sorba a ház ereszcsatorna kifolyóinál. Szürreális kép hazai viszonyok között, de mi még egyelőre(!) el vagyunk kényeztetve. Persze az udvaron egy közös esővizes hordó simán belefér.

 • 2012.02.13 16:25:58Ann1294

  Mi szurjuk a vizet Brita kancso+filterrel, a klorszag eltunt, tiszta a viz es lagy. 2 eve nem vizkotlenitettem kvfozot, vizforralot, mert nincs benne vizko.

  Van olyan filter is amit a bejovo viz utan egybol felszerelnek es a hazba kerulo vizet lagyitja. Nem csinaltuk meg, mert alberletben lakunk, de ha lenne sajat hazunk akkor tutira megeri.

  Tovabba videken megeri egy szurkeviz halozat ami kutviz vagy esoviz es a mosogephez, WC-hez es tusoloba vezeti a vizet. Ivoviz minoseg eleg a konyhaban a fozeshez es ivasra.

  ---
  Naluk nagyszulok a top sporolok. WC oblites kadbol es mosovizbol, heti 1 nagyfurdes hajmosassal, naponta mosakodas lavorbol szivaccsal (arc, honalj, alsoresz, lab). Locsolas esovizbol. Hihetetlenul alacsony vizdij.

 • 2012.02.13 16:27:34troutman

  "Nem kell eláztatni a gyepet: gyakoribb, de kevesebb öntözéssel elegendő vizet kap a fű gyökere."

  Na, ez pont nem így van.

 • 2012.02.13 16:28:19vidéki suttyó

  Ja, és 2012. január 1-jétől a pestimrei lakosok csatorna-használati díjat fizetnek, holott majdnem az egész kerületrész a mai napig csatornázatlan.

 • 2012.02.13 16:32:57Alvarez

  Már csak az a kérdés, hogy egy liter víz előállításához hány liter víz kell?

 • 2012.02.13 16:35:30hunvamp

  Mi is összegyűjtjük a fürdővizet és a mosógépből kijövő vizet vödrökben, és azzal öntözgetjük le a vécét. A folyó víznél mosogatóknak meg letörném a kezét, annyira tud idegesíteni, amikor látom.

 • 2012.02.13 16:40:13vfk.hu

  Nem maradt ki, a brazil link korábban erről szólt. Mondjuk a cikkből tényleg kimaradt.

 • 2012.02.13 16:41:44Csokonai Vitéz Műhely

  Egy fontos kimaradt:
  Pisálj zuhanyozáskor és megspórolsz egy wc lehúzást!

 • 2012.02.13 16:47:26Plumper_

  A start-stopos tartályok és a többi környezettudatos tartályok ára többszöröse a normál tartályoknak.
  Az A+++-os mosógépek felára rettenetesen nagy.
  A csapvíztisztító berendezés a folyton megvásárolandó betétekkel horror árban van.
  Kicsit OFF: a napelemes megoldások még mindig piszok drágák, egy kis elektromos autó 10-12millió Ft.

  nesze neked..

 • 2012.02.13 16:53:26nelek

  Nem maradt ki, lásd fentebb.
  [link]

 • 2012.02.13 16:54:52vfk.hu

  A start-stopos tartályok nem drágák pl.:
  [link]

  De mindennél azt kell nézni, mennyi idő alatt térül meg. Illetve azt, hogy megengedtheted-e magadnak, hogy a környezet védelméért áldozz, még ha nem is térül meg soha a beruházás.

  Az elektromos autó tényleg horror, de majd olcsóbb lesz, ahogy a nepelemes megoldások is lassan belátható időn belül megtérülnek.

 • 2012.02.13 17:30:36stillhungry

  Sicc az állítólag legjobb minőségű fóti ivóvíz annyira jó, hogy kismamáknak meg pici gyerekeknek nem ajánlott a fogyasztása...

 • 2012.02.13 17:56:07brumeszkosz

  Az bazd meg, adnának RENDES fizetés is amiből kilehetne fizetni a számlákat az egyikőtöknek sem jut az eszébe????
  ne CSAK A 20 ÉVE LOPÓ TOLVAJ POLITIKUS CSÜRHE KAPJON RENDES FIZETÉST HANEM A DOLGOZÓ IS!!! AZ SENKINEK NEM JUT AZ ESZÉBE??


  Barmok vagytok???

 • 2012.02.13 18:11:38szoszaty

  Én a 7 fő bűnt kibővíteném 7+1-re: ne pazarolj. brumeszkosz, ha jó fizetése lenne mindenkinek, akkor nyugodtan pazaroljon mindenki? A Föld meg menjen tönkre, kit érdekel...

 • 2012.02.13 18:22:38KissGecihuszár

  Nos, kedves brumeszkosz,ez igen, te aztán ott vagy a szeren! Az fel sem merűlt abban a szűk keresztmetszetű agyadban, hogy az édesvízzel -többek közt- azért kell sprolni, mert igen véges mennyiségben lelhető fel a Földön? Viszont, az hogy a Bp-i víz "isteni finom", hát azért ezt -ha szabad- én cáfolnám! Tudjátok, mi a finom, pl a haverom Somogy megyei birtokán lévő 40 m mély fúrt kútjából feljövő víz! Na az ám az isteni finom, mely nem kemény, nem vízkövesíti el a bojlert, a mosogatógép belsejét, nem szárítja ki az ember bőrét, arról már nem is beszélve, hogy quasi ingyér van, max csak az azt a puffertartályba pumpáló 600W-os -mellesleg szin tén profi minőségű Pedrollo- szivattyú áramköltsége terheli. No, többek közt ezért is jó az echte vidéken élni, mert ott furathatsz magadnak (és még ásathatsz is, pl a kert locsolására, mert arra a célra tökéletes az ásott kút, illetve építhetsz -főként, ha van némi lejtő a kertben- egy 3-10m3-es esővízgyűjtő ciszternát, melybe belevezetheted az összes ereszcsatorna levezető csövet) egy zsírprofi kútat, továbbá, ha ésszel ujítod, építed fel a házikód, akkor tehetsz bele piszoárt, melynek szintén lehet szenzoros öblítője, ill geberit tartályos wc-t, amelyen ugyebár van egy pisás és egy kakás öblítési lehetőség. Ja és mosogatni szigorúan mosogatógéppel!!!

 • 2012.02.13 18:30:17_ng_

  "ezért mi az egyik legdrágábból, a budapestiből indultunk ki, ahol a szennyvíz-elvezetési díj (közismert nevén csatornadíj) drágább mint a vízdíj, és a kettő együtt körülbelül 666 Ft/m³ + áfa."

  Az egyik legdrágább... Muhaha...

  Van, ahol így néz ki (víz+csatorna összesen):
  Mennyiséggel arányos díj: 890+ÁFA / m3
  Rendelkezésre állási díj: 900+ÁFA / hó
  És a csatornázást is a lakosság fizette...

 • 2012.02.13 18:59:02könyvbolond_konyhatündér

  Nekünk volt kézzel szabályozható wc öblítőnk - hiába súroltam a wc-t, mindig koszosnak tűnt a takarékos öblítés miatt: ritkán ment ki belőle az összes "anyag", és az abból kiváló vízkő elég ronda. Lecseréltük tartályosra cirka 1 éve, azóta nincs bajom, de lehet, hogy a tartályt start-stoposra kell cserélni, mert a számlánk megnőtt. A tartályba rakott palack szerintem marhaság, így is sokszor két öblítés kell, míg lemegy...
  Át kéne csövezni a házat, hogy legalább a wc a kútról menjen. Esővizet gyűjtenénk mi, de amilyen nyarak vannak néha, kiszáradna a tartály. HA meg esik rendesen, akkor locsolni sem kell annyit.

 • 2012.02.13 19:06:35tomikut.hu

  Több egybehangzó vélemény alapján www.kertepiteszet.hu valamint a [link] „gyepfelületnek a ritkább időszakonkénti, de nagyobb adagú öntözés javasolható. Gyakori kis vízadagokban történő öntözés a gyökeresedés elsekélyesedéséhez vezet, mivel a gyökerek a mindig nedves feltalajban maradnak. Ez erősen csökkenti gyepünk taposás és szárazságtűrését. A növényállományban a nemkívánatos Poa annua és Poa trivialis fajok könnyen felszaporodnak és kiterjednek.”

 • 2012.02.13 19:11:37tomikut.hu

  És a cikkből kimaradt a kútfúrás!
  Kútfúrás egyszeri nagy befektetés, de rövid időn (1-4 év) belül megtérül! A kútból kitermelt víz kb. 25 Ft/m3, szemben a vezetékes víz+csatorna/talajterhelési díj 500-1.500.- Ft/m3.
  Az biztos, hogy pazarlóan bánunk a vízzel, a Föld sok részén szomjaznak mi pedig ivóvízzel öblítjük a WC-t, ivóvízben mosunk, fürdünk, ivóvízzel locsoljuk nyáron az utcát, a füvet! Ezen tevékenységekre pont nem kell tiszta (ivóvíz minőségű) víz! Fejlettebb országokban van a városi víz, és az ivóvíz!
  Pl. Csepelen a 10-18 méter mély kutakból kitermelt talajvíz Nitrát, Nitrit tartalma magas, illetve a keménység a felső határon van, de azért a kútból kitermelt víz használható locsolásra, WC öblítésre, és esetlegesen vízlágyítás után fürdési, mosási célra is, és CSAK 25 Ft/m3.
  Olvastam valaki hozzászólását, hogy Fóton nagyon rossz minőségű az ivóvíz! Fóton, Dunakeszin a mélyebb kutak (25-50 méter) ivóvíz minőségű vizet adnak!
  Kút fúrására a kivitelezőt az alábbi linken vissza kell ellenőrizni, mert nagyon sok a vállalkozás nélküli kókler „kútfúró. Érdemes tájékozódni pl. a kivitelezéshez szükséges kútfúró berendezés Mélyfúrási Alkalmassági Bizonyítványa felől is!
  MKIK építőipari kivitelezői visszaellenőrzéshez katt az alábbi linkre:[link]
  Kútfúrót érdemes a www.kutfuras.lap.hu oldalról választani, valamint www.vizkutfurok.hu oldalon is tájékozódni!
  Ami még egy nagy előnye a kútból kitermelt víznek, hogy NINCS csatorna/talajterhelési díj, valamint az, hogy a lakosság részére készült kutakból (első vízadó réteg, max. 30 méter mélységig) évi 500 m3 vízkivétel ingyenes!!!
  Jó szerencsét!
  Tomikút Kft.
  www.tomikut.hu

 • 2012.02.13 19:14:37Rabyn

  Mosogatnék én mosogatógéppel, ha lenne rá pénzem, hogy vegyek egyet!:)

 • 2012.02.13 19:55:29A Tyne folyó déli partja

  szerintem ne akarj, állítólag az pazarolja a vizet.
  amúgy, én a fentieket szinte mindet csinálnom, kivéve a teniszlabdás megoldást a mosásnál, na és folyóvízben mosogatok. legfőképpen azért, mert nagyon nem tartom higiénikusnak azt, hogy az előző edény által bemocskolt lében aztán elmossam a másikat is. öblíteni meg mindenképpen le kell. ja, és itt nem divat a kéttálcás mosogató, nincs igazán hova tenni az öblítésre váró edényeket se.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta