LÁJFHEKK

Így spóroljon tízezreket vízszámláján

2012. február 13., hétfő 13:35 |

Sajnos, ahogy a gáz és az áram díja idén megemelkedett, úgy a vízért is többet kell fizetni. Budapesten a szennyvíz-elvezetési és vízdíj együttes körülbelüli ára 666 Ft/m³ + áfa. Egy négytagú család átlagosan havonta 10-12 ezer forintot fizet, ami jelentős része a rezsinek. A következő praktikákkal akár a felére is csökkentheti vízfogyását.

Tíz évvel ezelőtt még nem sok figyelmet fordítottunk a havi vízszámlára: nyitott csapnál fésülködtünk, borotváltuk a lábunkat, mostunk fogat, vagy tisztogattuk a sáros cipőket.
Mára a víz díja kezdi felvenni a versenyt az energiadíjakkal, és  valószínűleg be is fogja érni őket. A szép jövő jó eséllyel tehát, hogy mire nyugdíjba megyünk, már nem csak a gázra és villanyra, de a vízre sem lesz pénzünk.

A fűtéssel egyszerűbb: a meleget egyszerre tudjuk élvezni, akármilyen nagy a család, nem kell a celsiusokat fejenként számolni. A víznél sajna ez nem megy, legtöbb esetben a víz egyenként találkozik velünk, majd távozik a csatornába.
A vízszámlán spórolásnál a családi házban lakók előnyben vannak a társasházi, lakótelepi lakókkal szemben, mert több lehetőségük van. Utóbbiaknál a lakásokban az egyedi vízmérők felszerelése külön befektetés, ami indulásnál már eleve csökkenti a megtakarítás mértékét.

De mennyiről is beszélünk?

Mivel a helyi szolgáltatók árai országosan nem egységesek, ezért mi az egyik legdrágábból, a budapestiből indultunk ki, ahol a szennyvíz-elvezetési díj (közismert nevén csatornadíj) drágább mint  a vízdíj, és a kettő együtt körülbelül 666 Ft/m³ + áfa.
Egy négytagú család esetében így a havi vízdíj nagyjából 12 000 forint. Egy vécéöblítés nyolc, egy kádfürdőzés negyven, egy egyórás mosás ötven forintba kerül: sok kicsi sokra megy.


Az ivóvízről mindenki tetszése szerint gondolkozhat. Vajon a havi számlához csapja, vagy külön tételként tünteti fel a családi költségvetésben? Ha a legolcsóbb ásványvizet isszuk, akkor nem érdemes áltatni magunkat.

Igyon csapvizet

Nem rosszabb ugyanis, mint a legolcsóbb ásványvíz, viszont csaknem százszor olcsóbb, és csak ki kell nyitni a csapot hozzá, cipekedni sem kell. A csapvíz szűrt talajvíz, a Duna medre mellől, és (Budapesten legalábbis) van olyan minőségű, mint a legjobb ásványvizek. Ha pedig csak az a baj vele, hogy a csapból kifolyva nem elég hideg, ne folyassuk, amíg hideg víz nem lesz, hanem inkább úgy, langyosan tegyük a hűtőbe egy rövid időre.

Öblítsen kevesebbet a vécén

Ez már keményebb téma. Napi tíz öblítés nyolcvan forintba kerül, ami egy hónapban  1800 forint körüli összegre jön ki. Érdemes ezen is elgondolkozni, ugyanis minden alkalommal amikor lehúzza a vécét, nyolc-kilenc liter víz távozik, holott ennél kevesebb is elég lenne. Ezt úgy tudja csökkenteni, hogy vagy víztakarékos tartályra cseréli a hagyományosat, vagy trükközik: pár vízzel teli palackot helyez el benne, így kevesebb elpazarolni való víz fér bele. Megoldás lehet a tartály nélküli változat, ilyenkor az öblítőgomb nyomva tartásával éppen annyi vizet használ, amennyi szükséges. Van még a valamivel drágább megoldás, az a fajta tartály, amelynek két gombja közül az egyik kevesebb, a másik több vízzel öblíti a vécécsészét. Bármelyik kivitel mellett dönt, inkább előbb, mint utóbb, megtérül.

Ne folyassa a vizet

A legtöbb háztartásban fogmosás közben folyik a csapvíz, ami szintén erős pocsékolás. A legjobb, ha visszatér a fogmosópohár használatához, majd gyorsan elöblíti a fogkefét és a mosdót: ezzel a technikával 6 forint helyett csak töredékét kell fizetnie. Hasonlóképpen spórolhat, ha borotválkozás közben sem csobog folyamatosan és feleslegesen a víz, elég mindig csak a penge leöblítésére megnyitni a csapot. Kézmosáskor, miután megnedvesítette a kezeit, a szappanozáshoz sincs szüksége vízre, bár tény, ez a technika inkább csak a könyökkel is elzárható, karos csaptelepeknél működik, mert az összeszappanozott nyitógombok rondák, csúsznak, és a letakarításukhoz megintcsak víz kell.

Mosson tudatosan

A mosógép, amellett, hogy nagyon sok áramot fogyaszt, sajnos a vizet is rendesen használja. Egy apró trükkel viszont hatékonyabbá lehet tenni a mosást, és még a mosószeradagot is csökkentheti. Szerezzen be három-négy teniszlabdát, és szabadítsa meg őket a szőrüktől". Helyezze a megkopasztott labdákat a mosógép dobjába, és a szokásos módon indítsa el a programot. Mivel így nemcsak a forgódob mozgatja a szennyest, de a labdák belülről, közvetlenül is átdolgozzák a ruhákat,  hatékonyabbá válik a mosás.

Csökkentse a víznyomást

Érdemes a víznyomást beszabályozni, hogy ne folyjon olyan erős, nagy sugárban a víz. Persze ez némi hiányérzetet szülhet zuhanyozáskor, de ha ezt nem a zuhanyozási idő megnövelésével ellensúlyozzuk, ismét spóroltunk. Itt az a tényező is közrejátszik, hogy a vízmelegítő berendezéstől mennyi idő alatt ér el a melegvíz a csaphoz, hiszen csak ezután szoktuk (és tudjuk) beállítani a kívánt vízhőfokot.

Mosogasson, ahogy a nagymama tette

Ha nincsen mosogatógépe, a régi, jól bevált módszert javasoljuk, azaz egy lavórt, vagy az egyik mosogatótálcát töltse meg forró vízzel, mosogassa el benne mosogatószerrel a szennyest, majd a másik tálcában lévő hideg vízzel öblögesse le. Figyelem: A túl sok vagy makacsul újra és újra megjelenő hab annak a jele, hogy túl sok mosogatószert használt! Ilyenkor arra kényszerülhet, hogy a végén a hideg tálcás megoldás helyett hideg folyó vízzel öblítsenek, úgyhogy némi gyakorlatra kell szert tenni, mielőtt sikerül a vízspórolást optimalizálni. Akinek mosogatógépe van, csak a használati utasítás betartásában reménykedhet - vagy, ha épp a gép fogyaszt sokat, akkor nem használja a berendezést.

Csöpögő vízcsap

Hallottunk olyan babonát, hogy a csöpögő vízcsap gyorsabban pörgeti a vízórát – ez, minden híresztelés ellenére, nem igaz, nyugtatott meg bennünket az ügyfélszolgálat, úgyhogy ilyen esetben a veszteség valóban csak annyi, mint ami kicsöpög a csapból.  Ez azonban éves szinten szintén lehet mérhető mennyiség. Bár a csak kicsit csöpögő csap esetén egy csere túl drága és felesleges beruházásnak tűnik, de sokkal gazdaságosabb lehet egyszer elhárítani a csöpögést, mintsem évekig hagyni elfolyni a csöppeket.

Esővízgyűjtés

Családi házak esetében az esővízgyűjtés komoly víztakarékossági projekt lehet, de ez a budapestiek jelentős része számára nem reális alternatíva. Aki viszont megteheti, tegyen a teraszára egy nagyobb befőttesüveget vagy levágott tetejű műanyag palackot, és gyűjtse benne az esővizet. A virágok locsolására és vécéöblítésre is tökéletes az így kinyert víz. Ezt persze könnyebb egy kertes ház kertjében kivitelezni (és ott persze nem kell befőttesüvegekkel szórakozni, mikor az ereszcsatorna vizét is össze lehet gyűjteni), de így kicsiben a panel- vagy társasház teraszán is megoldható.

Locsolás

Főként családi házak és kisebb kertes társasházak költségei csökkenthetők a takarékos locsolással. Nem kell eláztatni a gyepet: gyakoribb, de kevesebb öntözéssel elegendő vizet kap a fű gyökere. Az pedig fontos tudni, hogy érdemes a kertben lévő csapokhoz külön vízórát felszereltetni, mert a kerti csapok fogyasztása után a vízművek nem számít fel szennyvíz-elvezetési díjat. A megtervezett locsolással így tehát duplán spórolhatunk.

Továbbhasznosítás

A fürdőszoba- és konyhaberendezések tisztítása után ne öntsük ki a felhasznált – akár vegyszeres – vizet: újrahasznosíthatjuk például a kövezett helyiségek felmosására.

Háromezer liter víz egy liter tejért

Mindezen – a zöldek által is erőteljesen támogatott – praktikák természetesen az ön pénztárcáját kímélik. Az ország vízfelhasználását azonban nem befolyásolják jelentősen, még ha a teljes lakosság betartaná is. Talán egy hónapja hallottam a televízióban egy beszélgetést, amelynek keretében     Kenyeres István, az Organica Technológiák Zrt. alapító vezérigazgatója elmondta, hogy például 1 liter tej előállításához a gazdaság 3000 liter vizet használ fel… Ezen a háztartási spórolás nemigen segíthet.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.02.13 20:00:37micsoda?

  Ésszerűen, nem pazarolva kell szerintem mindent használni. Nem görcsösen ragaszkodni a spóroláshoz. Mert amit nyerek a vámon elveszítem a réven. Pl: Fogat nem mosok pohárral, mert a "bacik" benne maradnak. Ásványvíz helyett télen a tea . Nyáron britta vizszürő, mivel az sem olcsó. A füves területet nem áztatom, csak ott ahol rossz a talaj. Megfigyeltem áztatás nélkül ott kiszárad. Egyébként nem ártana az sem, ha a megélhetés normális lenne, aztán mindenki úgy vödrözzön ahogy akar, és takarékoskodjon mondjuk egy jobb autóra:)

 • 2012.02.13 20:16:14Piszkos Freud a ...

  "a vízkő megeszi a bojlert, a csöveket, mindent. nem hiszem, hogy fene nagyon egészséges lenne"
  Majd megveszed azt azt ásványvizet, ami azért drágább, mert több benne az ásányi só. Ami pl. a víz keménységét okozza. Ilyen az, amikor valaki nem tud semmit a témáról de bölcselkedni próbál.

 • 2012.02.13 20:17:22Piszkos Freud a ...

  "A start-stopos tartályok és a többi környezettudatos tartályok ára többszöröse a normál tartályoknak. "
  Falrengető baromság. A legolcsóbb vacakok is stoposak ma már.

 • 2012.02.13 20:33:15antisocialnetwork

  Net-re bezzeg mindenkinek van pénze.

 • 2012.02.13 20:46:08Piszkos Freud a ...

  Igen. A net segítségével kb. havi 30-40 liter benzint spórolok meg, ennyivel kisebb terhelést kap tőlem a környezet. (Miközben ugyanannyi munkát végzek el, csak távolról.)

 • 2012.02.13 21:01:36xxyati

  Szeretek kádban fürdeni. Ott figyel a 10 literes vödör és azzal öntöm le a wécét később. Ha folyatnom kell a vizet, mert meleg víz kell, felfogom a hideget. Az pont elég egy kis öblítéshez. Kézzel mosogatok. úgy hogy egymásra rakom a tányérokat, egyet elmosok, majd az öblítő víz megy az alatta lévőbe amivel azt elmosom. Feleannyi víz kell mintha megtölteném a mosogatót. Ketten élünk a fiammal és havi 3-4 köbméter vizet használunk csak.

 • 2012.02.13 21:24:58Itas Lapitos

  Egy átlagos méretű mosogatótálat 20-25 liter vízzel töltenek fel. Az öblögetéshez a második medencébe valamivel kevesebb kerül, de a legspórolósabbak is így kb. 40 liter vizet használnak el alkalmanként. A leggagyibb, 40.000,- Ft-tól kapható mosogatógépek átlagos vízfogyasztása 18 liter. A 60 cm-es, 12 terítékes gépek használata esetén a heti 6-8 kézi mosogatás helyett, heti 2-3 gépi mosogatást lehet szembe helyezni. Kézzel tehát 240-320 liter/hét áll szemben 36-54 literrel/hét. Éves szinten 12.400-16.640 liter szemben 1.872-2.808 liter fogyasztással. A mosogatógép 3 év alatt anyagilag megtérülő beruházás. Maga állítja elő az olyan forró vizet, amit kézi mosogatásnál elviselhetetlennek tartunk, ezért a bacikat is elpusztítja, ami a kézi mosogatásról nem mondható el. A mosogatógép is csak egy háztartási robot a sok közül. Automata mosógép egyébként van nálatok otthon? Hülye kérdés? Ahogyan jó pár komment is!

 • 2012.02.13 21:54:21Perillustris

  A Dömötör Lux valóban az egyik legjobb a célra, és még olcsó is.

 • 2012.02.13 22:19:53SP.W

  láttam olyan kézmosót aminek a vize a wc tartályba folyik,
  [link]
  azt hittem itt is valami újdonság bemutatása lesz, mert nekem egyértelmű, hogy ha nem használok annyi vizet akkor nem kell annyit fizetnem, ezt már a nagymamám is tudta :)

 • 2012.02.13 22:34:19PeTR

  Hideg vizben nem lehet mosogatoszert leobliteni mert a hideg viz olyan lassan oldja a szert hogy tobb penzt koltesz mintha meleg vizet hasznalnal. Ha meg nem oblited le rendesen akkor legkozelebb mosogatoszert fogsz enni. Talan ha valami eco friendly mosogatoszert hasznalsz akkor ez mukodhet (?) egyebkent eleg karos az egeszsegre.

 • 2012.02.13 23:10:15fda

  "Nem kell eláztatni a gyepet: gyakoribb, de kevesebb öntözéssel elegendő vizet kap a fű gyökere."

  A cikkíró tuti nem ért ahhoz amiben tanácsot ad: bármelyik kertész megmondja, hogy épp a fordítottja igaz. Inkább kevesebbszer, de bőségesen kell öntözni.

  Arra is kíváncsi lennék, hogy egy teniszlabda mitől javítja a mosás hatékonyságát. Ezt a TV-shopban hallotta?

 • 2012.02.13 23:12:09EgYVIDÉKI

  Képzeljétek emberek! Itt nálunk vidéken, az ország egy pici részén 1200 kibaszott forint 1m3 víz!!!! ÉVEK ÓTA, SŐT MINDIG EMELKEDIK!!!!!!!!!!!! Ti beszéltek emelésről! Akkor mondok egy taktikát, hogyan spórolj! Ne fürödj kádban, zuhanyzás közben zárd el a vizet míg habozod magad, semmi képen ne öntözz kertet, soroljam???? Ja, meg most 18000 Ft-tal még kevesebbet is keresek........ Kapja be a faszomat az állam.....

 • 2012.02.13 23:38:48Takarékos Hugyosjóska

  A mosdóba köll hugyozni, oszt akkó' nem köll tíz lityi víz a öblítéshő', elég a huszada!

 • 2012.02.14 01:02:51Mekus

  Az teljesen biztos,hogy tökéletesen idióta aki ezt a cikket írta!!!!! Elképsztő,hogy tudatosan vissza akarják nyomni az embereket a XVIII századba! Már olvastam itt olyan írást is,hogy világítsunk gyertyával és mécseesel!!! Azok is barmok,akik ez ilyen írásokat egyáltaáln megengedik közzétenni! Hihetetlen!
  Ahelyett,hogy a mostani, korszerű technológiai dolgokat propagálnák!A víz esetében azokat a capvégszűrőket, melyekkel a csapok 18-22 liter/perc áteresztóképességét 5-9 liter/percre tudja csökkenteni úgy,hogy a nyomásod megmarad, akomfortérzeted nem csökken! És mennyibe kerül? Csaponként 2500Ft, ami a 3. hónapban már behozta az árát, mivel ezzel a folyóvizfogyasztásod drasztikusan csökkented,ezzel a catornadíjadat és önálló melegítés esetén a felfűtés energiáját is megspórolod!!
  Erre ez a marha itt ír mindenféle baromságokat! Teljesen ki vagyok kelve magamból!!!!!

  Ha érdekel a csapvégszűrő:
  [link]

  Nagyon megéri, szerintem! Én már használom egy ideje és szuper!

 • 2012.02.14 01:32:48előbőrke

  régen kiépült a rendszer, jó pár éve működik, gyakorlatilag magától és szinte semmi pénzből, na de akkor mitől ilyen kurva drága a víz?

 • 2012.02.14 07:07:34VegaLife

  Egy kis pontosítás: Budapesten pl: 12., 11.ker. 668Ft/m3 az "ivóvíz szolgáltatás és áthárított szennyvízterhelés" díj. Valóban a szennyvíz majdnem a 2/3 részét elviszi... tehát azért kell többet fizetni, mert szennyezünk. Amúgy a leolvasás és a számlázás -ahogy más is írta, nem havonta történik. Mellékmérők esetében kéthavonta. Fővízmérőknél pedig félévente. Ez utóbbinál becsült összeg, majd félév végén számlakorrekció van.

 • 2012.02.14 07:09:44VegaLife

  Ahol pedig nincs csatorna bevezetve, ott is idéntől lesz/van másnéven számlázás.

 • 2012.02.14 07:12:23VegaLife

  Budapest körzetén kívül pl Tolna, Zala, stb. ha jol tudom más árazás van...

 • 2012.02.14 08:22:47Perverz Matyesz

  @wmiki
  Divatbeteg szenvedélybeteg az, aki úgy hiszi az ember zöldségevő és nem mindenevő. Kicsit régebbóta esznek húst az emberek, mint elterjedt a szuperlaza-vega vagyok szemlélet. Fordulj orvoshoz.

  @Itas Lapitos
  Azért az a mosogató, amibe belefér 20-25liter víz, az nem átlagos, az enyém 34*37*11cm = 13 liter, ha csurig van. Tehát mondjuk 10l mosogató és 10l öblítővíz és ezzel a tűzhelyet is lemostam, amit egy mosogatógép sem tesz meg neked.
  A 12 terítékes mosogatógép kapacitása szerinted 12lapos+12mély+12kistányér +3 serpenyő + 2kukta + 4 fazék + fedők + 12pohár/bögre + evőeszköz + 3-4 vágódeszka + tálalóedények? Vagy te a főzőedényeket nem szoktad elmosni?
  És ha valakinek nincs annyi edénye, hogy 3 napig ne kelljen mosogatnia-még ha helye van is-? PL leves + főétel + köret, ez napi 3 főzőedény legalább, ha mindennap főz valaki.
  Jó dolog a mosogatógép, de vagy gyakrabban kell használni, vagy kézzel is mosogatni mellette.
  Ismerek olyat, aki a mosogatóba folyatja a mosogatógép kifolyóvizét, és ott kézzel mossa el a fazekakat, ez tényleg takarékos.

 • 2012.02.14 08:35:39tidemb

  Meg kellene termteni a szürke víz felfogásának, és bevezetésének
  rendszerét.Úgy épüljön a ház,hogy ezt is bele tervezik.

 • 2012.02.14 08:56:41tomikut.hu

  T. "Közbiztonság Szilárd"

  Nagyon köszönöm a cikkhez, valamint a hozzászólásomhoz tett megjegyzését, nem minősíteném...!
  Nézzen ki Németországba, és tájékozódjon! A "városi víz" nem használható emberi fogyasztásra (ivásra, főzésre, de pl. WC öblítésre, fürdésre, mosásra, locsolásra igen) Ott a locsolóautók nem ivóvízzel mossák az utcát hanem "városi vízzel".
  Ezen vizeket nem azon kutakból termelik ki melyek az ivóvizet szolgáltatják!
  Egy talajvízkút megépítése, üzemeltetése, valamint a víz kezelése, mely nem azonos az ivóvíz kezelésével sokkal kisebb bekerülési, és fenntartási költséget jelent az üzemeltető részére, így olcsóbban is lehet szolgáltatni!
  Ezt a Tomikút Kft. tapasztalatai is megerősítik, hogy a talajvízkutak kivitelezése, üzemeltetése nem hasonlítható össze egy ivóvízbázisra telepített kútéval!
  Jó szerencsét!
  Tomikút Kft.
  www.tomikut.hu

 • 2012.02.14 09:05:19tomikut.hu

  És igen, a vízzel bármilyen "olcsón" is termeljük ki a kútból akkor is takarékoskodni kell, mert a Föld édesvízkészletének alig pár százaléka érhető el az emberiség számára!
  Japánban vannak nagyon ötletes víztakarékos megoldások, melyet az Európai életvitel még csak most kezd átvenni!
  Európa keleti felében még csak most kezdünk tanulni/alkalmazni a megújuló (zöld) energia hasznosítását, az alternatív vízellátást! –remélem ezen megújuló (zöld) energia, valamint az alternatív vízellátás mihamarabb elterjed hazánkban is!
  Jó szerencsét!
  Tomikút Kft.
  www.tomikut.hu

 • 2012.02.14 09:39:04g-dúrban zúgó kabóca

  hogy kell teniszlabdát borotválni?

 • 2012.02.14 10:00:39vfk.hu

  Ha már víztakarékos perlátor (csapvégszűrő), akkor azért pontosítanék pát dolgot. 18-22 liter/perc azért még a hagyományos perlátornál is erős, az újabb gyáriak 8-9 litert, a régebbiek 10-15 litert engednek át.

  Egy 5-9 liter áteresztésű perlátor elég tág meghatározás, a 9 literrel keveset spórol az ember.

  A komfortérzetet a 4,5-6 liter/perc áteresztésű perlátor tökéletesen biztosítja. Ami kevesebbet enged át, ott csak csorog a víz, ami többet, az meg felesleges pazarlás.

  A megtérülés sok mindentől függ: hány tagú a család , hány csaptelep van, milyen a régi perlátor, hányszor mostok kezet/mennnyit mosogattok folyóvízzel, mennyi a köbméterenkénti vízdíj. Az eddigi tapasztalat alapján 1-6 hónap alatt tényleg megtérül, ennél közelebbit nehéz mondani ugye a sok változó miatt.

  Ja, és persze attól is függ mennyiért veszed. Nem kell 2500 forintot adni érte, mi már 1015-ért odaadjuk.

  [link]

 • 2012.02.14 11:03:58Esztelen marha a homoszapiensz

  ALOMSZÉK a legegyszerűbb, legÉSZerűbb megoldás!!!!

 • 2012.02.14 11:16:39Esztelen marha a homoszapiensz

  Még két hét és forgalomba hozzák az IPON újgenerációs készülékét
  melyre ,ha RÁKAKIL a modern homoszapiensz , tömörített fájlként Emilkében elküldi a csatornázási műveknek.
  nulla vízhasználat !!!!!

 • 2012.02.14 12:12:16vackor1

  Nem szeretnék állást foglalni a cikkben leírtakkal se pro se kontra, mert ha nem csak az anyagi része az érdekes , hanem komolyan érdekel minket a világ, amiben muszáj élnünk, akkor a környezet "kihasználása" szerintem nem forintosítható..
  Az viszont igaz, hogy szívesebben fizetnénk mi is Siófokon a kb. 1200 Ft-os díj helyett a 668 Ft-ot.. :)))
  Lehet, hogy már az említettnél több is a díj felénk, és az is biztos, hogy folyamatosan emelkedik - nem mintha meglepő lenne, nem nagyon tudnék olyat mondani, ami csökkenne.. - .
  Viszont van ásott és fúrt kút is, a kert locsolása megoldott, a háztartásban pedig szerintem mindenki spórol valahogy, akinek spórolnia kell, a többi ember meg nem foglalkozik vele, mert éves szinten talán még mindig ez az egyik legkisebb tétel a fizetendők közül.
  Mindenkinek további szép napot!

 • 2012.02.14 12:22:38Pannon Puma

  Perverz Matyesz

  azt ne te döntsd el, hogy ki miért nem eszik húst (és akkor a vegánokról vagy a laktó-vegetáriánusokról stb. nem ebszéltünk).

  Egy megjegyzés, ami ellenvetés szokott lenni: dehát az ember a fogai alapján nyilván mindenevő. Igen, mindenevő LEHET, tehát meg TUD enni mindent (húst is), de nem KELL mindent megennie ahhoz, hogy életben maradjon (minőségi életet éljen). a dél-ázsiai buddhisták (vagy olyan helyen, ahol ez létkérdés) esznek húst, mert nincs más. éhen nyilván nem hal...

 • 2012.02.14 12:25:06Pannon Puma

  a füvet egyébként ritkábban, de jól meg kell öntözni, ezt mindenki tapasztalja, akinek van füve. a cikkírónak nyilván nincs, de ez őt speciel nem menti föl...

 • 2012.02.14 13:27:36Perverz Matyesz

  @Pannon Puma:
  Remélem azért elolvastad a kommentet, amire reagáltam és következő kommentedben javaslod is majd a szerzőjének, hogy "azt ne te döntsd el, hogy ki miért eszik húst".

  Egyébként, ha elég lenne (lett volna növényeket ennünk, amikor kialakult fogaink formája), akkor növényevő fogaink lennének.
  Nyilván, most már mindenféle konyhai/ipari manipulációkkal el tudjuk érni, hogy növényekkel is életbenmaradjunk, de nem erre "lettünk tervezve" és nem az a "divatbolond", aki húst -is- eszik.
  Aki vallási okból nem eszik húst, annak váljon egészségére/dicsőségére!

  Persze mostanában egyre többet hallani, hogy emberek hús vagy zsírallergiások, és a szójáról pedig csak jót hallunk, valamint finomabb is, és termesztése kifejezetten környezetkímélő, úgyhogy hajrá! ;-)

 • 2012.02.14 13:35:28vfk.hu

  Közbiztonság Szilárd:
  A víztakarékos perlátorok, átfolyáskorlátozók természetesen csak a folyóvizes használatnál takarítanak meg vizet, és energiát (kevesebb vizet kell melegíteni). Tehát kézmosás, zuhanyozás, folyóvizes mosogatás, gumicsizma mosás. Nem véletlen, hogy kádtöltő csaptelepekhez nemigen találsz víztakarékos perlátor.

  Egyébként a perlátorokat levélként már 390 forintért is elküldjük bárhová az országban, nem kell hozzánk "kiautózni". Ráadásul általában egy lakásba 3-4-et szoktak rendelni.

  [link]

 • 2012.02.14 14:38:03Pannon Puma

  Perverz Matyesz

  minden valamire való vegetáriánus tudja, hogy a szója nem jó. de most ezt ne boncolgassuk, mert a vízfogyasztásról volt szó.

 • 2012.02.14 14:39:55Pannon Puma

  Perverz Matyesz

  kicsit tájékozódj vegetáriánus ügyben, mert nem a "csak növényt eszünk" síkon mozog a dolog. Több (száz?)millió vegetáriánus él a földön, nem kevesebb évig, mint a mi fenemanó nyugati társadalmainkban. ez azt bizonyítja(!), hogy nem feltétlenül kell(!) húst enni.

 • 2012.02.14 14:58:05Az ős kaján

  1m3 valóban 666 forint, de ez bruttó és ehhez jön még 650-700 ft.egyéb költség.

 • 2012.02.14 15:04:51Perverz Matyesz

  Pannon Puma:

  Látom még mindig nem érted, hogy hozzászólásaimban nem mondtam, hogy minden vegetáriánus monnyon le!

  Az meg, hogy valahol tibetben vannak vegák, akik 100 évig élnek (bár láttam már 140,150,200 évvel dicsekvő honlapot is) nem jelenti azt, hogy CSAK a húsnemevés miatt élnek addig. Egyébként a hosszú élet nem feltétlen jelenti azt, hogy aki addig élt az egészségesebben táplálkozott pl. nyolcvanvalahány évig élt emberke, aki napi 30-50szál mezítlábas cigi + fél üveg pia az utsó 20 évben. Pl. ismeretségi körömben több olyan ember, aki mindenevőként jóval 90 felett járt/jár.
  Akkor lehet összehasonlítani a vegákat a nyugati társadalommal, ha ugyanott élnek, és a húson kívül ugyanazt eszik, ugyanannyi cukrot, adalékanyagot, ugyanannyi szmogot szívnak be, ugyanannyit (nem)mozognak, ugyanannyi stressz éri őket.

  Egyébként meg az, aki teli pofával habzsolja a tejtermékeket (pl. jakvajas tea, sajt, juhtúró), tojást, esetleg még halat is az SZÁMOMRA nem IGAZI vega. ÉS főleg nem jogosult, hogy a környezetvédelem nevében lesznobozza azokat, akik a fenti termékeket "előállító" állatok húsát is megeszik.

 • 2012.02.14 16:43:33Piszkos Freud a ...

  Közbiztonság Szilárd:
  "Na ige, mert az áram előállítása nem terheli és nem szennyezi ám a környezetet."
  kb. 3-4 nagyságrenddel kevesebb energiát fogyasztok el egy távoli hibaelhárítással, amit elvégzek 1~15 perc gép és nethasználattal, mintha autóznék hozzá 40~150 km-t.

 • 2012.02.14 17:27:54quadrocs

  a csatornadíj kilövésére: házi szennyvíztisztító berendezés. Néhány éven belül behozza az árát. (mi most intézzük Bp-en, így nem lesz csatornadíj és a csatornadíj helyetti kötelező szippantási díj - csak a vízért fizetünk, plusz évente egyszer 0,5-1m3 iszap szippantásáért - az éves összköltség 10e Ft alatt lesz - plusz hála a gyökérzónás szikkasztásnak, a kertünkben is szépen növögetnek majd a fák. Remélem, tényleg összejön, mert a csatorna-lobbi elég erőteljes...).

 • 2012.02.14 19:06:39EgYVIDÉKI

  Közbiztonság Szilárd: Nem zöldségeket beszélek, csak az idegességtől már fogalmazni sem tudok. Szóval, most 1200 Ft/m3. Nagyság rendekbe kb. 5 éve ennyi, de ha érdekel előkeresem a 7 éves csekkeket és beszkennelem neked és ha kell feltöltöm!!!! Most visszagondolva, mikor beharangozták a TV-ben, hogy BP-en ennyi meg annyi lett a vízdíj nálunk mindig duplája volt!!!! Na ennyi

 • 2012.02.14 19:21:46A Tyne folyó déli partja

  Perverz Matyesz

  speciel én képtelen vagyok húst enni,mindig is az voltam,na mit szólsz?
  amúgy, mutass nekem olyan húsevőt, amelyik bemegy a boltba, megveszi, és ELKÉSZÍTI azt. miért nem eszed nyersen, ha annyira olyan a fogazatod?
  a tejterméket meg nem kéne belekeverni, azt ugyanis vegánnak hívják, aki azt sem eszik, és az biza nem ugyanaz, mint a (lakto-ovo) vegetáriánus (és a legtöbb ember, aki magát vegetáriánusnak mondja, ezt érti rajta, hogy tejtermék igen, amihez meg kell ölni az állatot, az nem. minek szólsz bele olyan témába, amiről halványlila gőzöd sincs?

 • 2012.02.14 22:15:10KenGuruL

  Most én vagyok hülye, vagy magyarázàtok már el a víz hova tűnik. Nem csak piszkos lesz mikor a boci beleszarik? A vegának meg üzenem: gondolom már 2 éves korodban is csak füvet ettél abból lettek az izmaid.

 • 2012.02.15 10:17:18tomikut.hu

  Tisztelt "quadrocs"!

  Sajnos a Balaton alatti részen egészen kb. Kaposvárig nagyon rossz a vízbeszerzési lehetőség! Ezen területet általában (nagyobb részben) nem kutakból, hanem a Balatonból kivett vízzel látják el, valszeg ez tükröződik az árában is...! :-(
  Jó szerecsét!
  Tomikút Kft. www.tomikut.hu

 • 2012.02.15 15:32:01pimpalini

  Dolgoztam Londonban pár évig, s a vidéki Angliát bejárva igazán ötletes megoldásokba botlottam vegetáriánusz spórolás tekintetében.
  Az emberek 12-20 fős kommunákban éltek, amelyek vízvezetékrendszer kialakítása az elpocsékolt víz újrafelhasználását lehetővé tette. Ráadásul mindez egy rendszerre volt kapcsolva az emberi végtermékek feldolgozásával.
  Konkrétan lavórban fürödtek, majd az elhasznált vizet egy olyan hordóba öntötték, ahová a salakanyagaikat ürítették. Szinte semmi vízdíjat nem használtak, s az árampazarlással sem akadt problémájuk. Miután ez a termék masszává állt össze, beleásták a kertbe, ahol minden évben szép zöld fű növekedett. Ezeket a füveket aztán vagy frissen fogyasztották, vagy learatták, s a fészerben tárolták, hogy télen is legyen mit enniük.
  Nagyon szép emberek voltak, némelyik 170 cm-es magasság mellett elérte akár a 40 kg-ot is.

  OFF:
  Amúgy a víz- és csatornadíj borzalmasan drága. Hihetetlen, hogy egy olyan országban van pofájuk a szolgáltatóknak kb. 750-1000 forintot kérni egy köbméter vízért, ahol lépten-nyomon vízbe ütközik az ember. Pl. a Bakonyban (ahol ugye rengeteg a karsztvíz) mégis mi a jó franc került 780 forintba egy köbméter vízben?

 • 2012.02.15 20:42:45kukacvirág 24

  Csak egy kis segítség annak aki spórolni akar és nem kerül sokba sem , nekem bevált !

  [link]

  Egy próbát megér.

 • 2012.02.15 20:48:08gabocaboy

  a vizművek francia tulajdonosát is lámpavasra veretném, 666+áfa?

  ebben a rühes országban, milyen rablás megengedhető még?

 • 2012.07.31 23:05:58nono5

  hát én nem hasznositom a vizet! hálozatról jön a víz szüröm is de a csöveket a bojlert a mosó-mosógató gépet széteszi a vizkőa fiam kék poloján a nyakán fehér csikk van 60 fokon mostam kiés a vizkő befogta hát meg én azt szogtam, a mosó-mosógató gépel hogy 20 százalékos eccetel 95 fokon elinditom és lemrja a vizkövet de üresen persze egy valamit hasznositok e medencéböl kijött vizet wc öbliésre tökély

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta