Gyerünk a kertmoziba!

a_kiralynoBelátjuk, ezekben a szeles, kiszámíthatatlan időjárást hozó napokban a kertmozi intézménye még a vetítés előtti pillanatokban is megkérdőjelezheti önmagát. De lesz még nyár, erre számít a június 3-ától induló Mozikert is, amely mostantól minden szerdán ingyenes filmvetítéssel várja látogatóit!


A Csörsz utcai Mozikert egy látszólag bulvártémájú filmmel indít, Stephen Frears
A királynő
című mozija ugyanis a Diana hercegnő halála utáni egy hét eseményeit veszi sorra II. Erzsébet királynő szemszögéből. Ennek ellenére a film nem csupán a hazai bulvárrajongóknak készült, hiszen többek között komolyan vizsgálja Tony Blair és a királynő viszályát, történelmi rálátást nyújt az eseményekre, képes igencsak szemléletesen bemutatni a miniszterelnöki kampánygépezet királyi családra gyakorolt nyomását, mindemellett pontos képet tár elénk a szereplők karakteréről.

Egyáltalán nem megszokott, mondhatni ritka, hogy még élő személyekről készítsenek filmeket, még ritkább, ha a film egy egész királyi családról, illetve hatalomban lévő politikusokról szól. A rendező – a mű alapjául szolgáló, zseniális regényt jegyző Peter Morgannel közösen – az életrajzi filmet mint műfajt új megvilágításba helyezte, mivel csupán pár napot mutat be a karakterek életéből, ám ez a kevés idő elegendőnek tűnik ahhoz, hogy alaposan megismerhessük őket. Ha felületesen nézzük a filmet, az események centrumában Diana hercegnő halála áll, hiszen a tragédia körül zajlanak az események. Azonban Diana balesete csak ürügy ahhoz, hogy a rendező feltárja a tradíciókhoz ragaszkodó, a változó világról tudni sem akaró királyi család és az átalakuló brit társadalom között fennálló nézetkülönbségeket. A királynő – műfaji megjelölésével ellentétben – nem dráma, sokkal inkább egy finom iróniával átszőtt kritika, amely mindannyiunkhoz szólhat.

S hogy milyen filmeknek örülhetünk még a Csörsz utcai Mozikertben?
A vetítésre kerülő filmkínálat igen változatos: brit, amerikai, magyar, svéd műveket egyaránt láthatunk, ahogy lesz animációs film, vígjáték, romantikus dráma, középkori krimi és kultikus darab is. Megfér egymás mellett – pontosabban egymás után a sorban – a Macskafogó, a Pofa be!, a Sommersby, A rózsa neve, A Karib-tenger kalózai, a felejthetetlen és századszorra is megunhatatlan Picasso kalandjai, valamint egy igazi klasszikus is, a Római vakáció.

És ne feledd, a vetítések ingyenesek, csupán magadat hozd és egy esőkabátot!

szelesvaszon-try

Csörsz utcai Mozikert
2009. június 3.–augusztus 26-áig minden szerdán 21.00-kor

Első film: 2009. június 3-án, 21.00-kor
Stephen Frears: A királynő
Angol–olasz–francia filmdráma
Helyszín: a Csörsz utcai művelődési ház udvara
1124 Budapest, Csörsz u. 18.


Oszd meg másokkal is!
Érdekességek