KULTÚR

Biofeszt a Velencei-tó partján és állatos tanévzáró

2011. június 10., péntek 17:20

A tanévzárást élő állatokkal és rajzfilmfigurákkal ünnepelheti a család, a Gödöllői Királyi Kastélyban pedig saját bőrödön tapasztalhatod meg, milyen egy barokk kori vigalom. Hétvégi ajánló.

Enyhülő kánikula és tanévzárás: e kettő jegyében igazán tetszetős hétvégének nézünk elébe: jutalmazd meg magad és a gyerekeket is.

Időutazás Gödöllőn

Ezen a hétvégén nem csak a Gödöllői Királyi Kastély épülete, hanem az oda szervezett egésznapos eseménysorozat is megmutatja, milyen lehetett egy nap az udvar fénykorában. Június 12-én, vasárnap egész napos barokk kori vigadalommal várják a látogatókat: az Antal-napi vigasságot a gödöllői Barokk Év részeként rendezik meg, ahol a hangulatot korabeli ruhákba öltözött szereplők, barokk vásári forgatag, sok ingyenes program és ínycsiklandó vásári falatok alapozzák meg.

10 órakor díszőrség-váltással nyitják meg a kastély kapuját és a barokk kori uradalom lakói köszöntik a vendégeket a díszudvaron. Emellett gyerekeknek szóló tárlatvezetések, meseelőadások, gyermekfoglalkozások is lesznek, de érdemes egy pillantást vetni a kastély felújított parkjára is, ahol lovas- és vadászattörténeti bemutatókon is részt vehetünk. A nap végére a látogatók teljes képet kaphatnak arról, hogyan zajlott az élet a kastélyt építtető Grassalkovich I. Antal idejében.

Scooby-Doo és élőállatos tanévzárás

Bár minket, felnőtteket a tanévzáró ténye már nem különösebben kavar fel, azért a gyerekeinknek érdemes családilag is emlékezetessé tenni ezt a várva várt pillanatot. Erre tökéletes alkalom a Boomerang gyerekcsatorna és a Rex Kutyaotthon minden nemében „állatos” tanévzáró gyereknapja, ahol június 11-én, szombaton élő állatokkal és a mesékből jól ismert kedvencekkel egyaránt találkozhatunk a Rex Állatszigeten (Bp. IV. kerület, Óceánárok utca 33.).

A tévés csatorna népszerű hősei, például Scooby-Doo vagy Garfield mellett magyar őshonos háziállatok, baromfiudvar, kisállat-simogató, pónihintó, állat-örökbefogadási lehetőség, kutyás bemutatók, ügyességi, logikai versenyek, Boomerang-kalandpark, kézműves programok és ajándékok várják az állat- és rajzfilmrajongó családokat. A rendezvényen többek közt az Alma zenekar, a Kolompos együttes, Ricsi bohóc, Huzella Péter és a NemAdomFel együttes lép fel, a nap házigazdája pedig R. Kárpáti Péter színészművész lesz. A rendezvényen a gyerekek Király Pétertől, a Rex Alapítvány alapítójától egy interaktív játék keretében megtanulhatják, hogyan is háziasították őseink a kutyát és hogy mi minden kell ahhoz, hogy valaki felelős állattartó lehessen.

Biofeszt Gárdonyban

Ezen a hétvégén sem maradhat kielégítetlenül az egészséges életmód iránti olthatatlan vágyunk, ennek jegyében rendezik meg a gárdonyi Sport Beachen június 10-12-ig a Biotár Országos Öko Expo és Bio Fesztivált. A környezetvédelem, fenntarthatóság és egészségtudatos életszemlélet mellett az idei évben kiemelt hangsúlyt fektetnek az önkéntességre is, amire mind a vállalatok, cégek, mind a magánemberek figyelmét szeretnék felhívni. A program keretében köztéri játékokat építhetsz PET palackból, amelyeket gyermekintézmények számára ajánlanak fel, de a rászoruló családok számára papírtüzelőt is készíthetsz.

Persze nem lesz hiány biopiacban sem: zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket, ételeket, italokat kínálnak, emellett a megújuló energiaforrásokról is láthatunk bemutatót. A zöldjárművek kiállítása a fiúkat nyűgözheti majd le, a gyerekkoncertek mellett pedig ruhát is csereberélhetsz. Az sem gond, ha éppen a saját egészséged érdekel: az egészségvédelmi szűrőkamionban 21 ingyenes, átfogó egészségügyi szűrést végeznek el.

Roma virtus a Gödörben

Június 6. és 12. között egy igazán temperamentumos eseménynek is tanúi lehetünk: ekkor zajlik ugyanis a Gödörben az immár ötödik alkalommal megrendezett roma összművészeti fesztivál, az Athe Sam!, ami annyit tesz: „Itt vagyunk!”. Ez a két szó magában rejti az egyhetes fesztivál lényegét: az ezerarcú cigány kultúra megannyi művészeti ágban és magas színvonalon mutatkozik be romáknak és nem romáknak.

A fesztivál célja, hogy a művészet eszközeivel teremtsen kereteket az interkulturális párbeszédnek, hozzájáruljon a hétköznapi félreértések csökkentéséhez és az emberi méltóság tiszteletben tartásához. Pénteken este Kathy Horváth Lajos és zenekara, Rományi Rota és a Khamoro, vasárnap, a zárónapon pedig a Romano Glaszo, a bolgár Sofi Marinova és a Parno Graszt mutatja meg, milyen az igazi roma virtus.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta