Biofeszt a Velencei-tó partján és állatos tanévzáró

A tanévzárást élő állatokkal és rajzfilmfigurákkal ünnepelheti a család, a Gödöllői Királyi Kastélyban pedig saját bőrödön tapasztalhatod meg, milyen egy barokk kori vigalom. Hétvégi ajánló.

Enyhülő kánikula és tanévzárás: e kettő jegyében igazán tetszetős hétvégének nézünk elébe: jutalmazd meg magad és a gyerekeket is.

Időutazás Gödöllőn

Ezen a hétvégén nem csak a Gödöllői Királyi Kastély épülete, hanem az oda szervezett egésznapos eseménysorozat is megmutatja, milyen lehetett egy nap az udvar fénykorában. Június 12-én, vasárnap egész napos barokk kori vigadalommal várják a látogatókat: az Antal-napi vigasságot a gödöllői Barokk Év részeként rendezik meg, ahol a hangulatot korabeli ruhákba öltözött szereplők, barokk vásári forgatag, sok ingyenes program és ínycsiklandó vásári falatok alapozzák meg.

10 órakor díszőrség-váltással nyitják meg a kastély kapuját és a barokk kori uradalom lakói köszöntik a vendégeket a díszudvaron. Emellett gyerekeknek szóló tárlatvezetések, meseelőadások, gyermekfoglalkozások is lesznek, de érdemes egy pillantást vetni a kastély felújított parkjára is, ahol lovas- és vadászattörténeti bemutatókon is részt vehetünk. A nap végére a látogatók teljes képet kaphatnak arról, hogyan zajlott az élet a kastélyt építtető Grassalkovich I. Antal idejében.

Scooby-Doo és élőállatos tanévzárás

Bár minket, felnőtteket a tanévzáró ténye már nem különösebben kavar fel, azért a gyerekeinknek érdemes családilag is emlékezetessé tenni ezt a várva várt pillanatot. Erre tökéletes alkalom a Boomerang gyerekcsatorna és a Rex Kutyaotthon minden nemében „állatos” tanévzáró gyereknapja, ahol június 11-én, szombaton élő állatokkal és a mesékből jól ismert kedvencekkel egyaránt találkozhatunk a Rex Állatszigeten (Bp. IV. kerület, Óceánárok utca 33.).

A tévés csatorna népszerű hősei, például Scooby-Doo vagy Garfield mellett magyar őshonos háziállatok, baromfiudvar, kisállat-simogató, pónihintó, állat-örökbefogadási lehetőség, kutyás bemutatók, ügyességi, logikai versenyek, Boomerang-kalandpark, kézműves programok és ajándékok várják az állat- és rajzfilmrajongó családokat. A rendezvényen többek közt az Alma zenekar, a Kolompos együttes, Ricsi bohóc, Huzella Péter és a NemAdomFel együttes lép fel, a nap házigazdája pedig R. Kárpáti Péter színészművész lesz. A rendezvényen a gyerekek Király Pétertől, a Rex Alapítvány alapítójától egy interaktív játék keretében megtanulhatják, hogyan is háziasították őseink a kutyát és hogy mi minden kell ahhoz, hogy valaki felelős állattartó lehessen.

Biofeszt Gárdonyban

Ezen a hétvégén sem maradhat kielégítetlenül az egészséges életmód iránti olthatatlan vágyunk, ennek jegyében rendezik meg a gárdonyi Sport Beachen június 10-12-ig a Biotár Országos Öko Expo és Bio Fesztivált. A környezetvédelem, fenntarthatóság és egészségtudatos életszemlélet mellett az idei évben kiemelt hangsúlyt fektetnek az önkéntességre is, amire mind a vállalatok, cégek, mind a magánemberek figyelmét szeretnék felhívni. A program keretében köztéri játékokat építhetsz PET palackból, amelyeket gyermekintézmények számára ajánlanak fel, de a rászoruló családok számára papírtüzelőt is készíthetsz.

Persze nem lesz hiány biopiacban sem: zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket, ételeket, italokat kínálnak, emellett a megújuló energiaforrásokról is láthatunk bemutatót. A zöldjárművek kiállítása a fiúkat nyűgözheti majd le, a gyerekkoncertek mellett pedig ruhát is csereberélhetsz. Az sem gond, ha éppen a saját egészséged érdekel: az egészségvédelmi szűrőkamionban 21 ingyenes, átfogó egészségügyi szűrést végeznek el.

Roma virtus a Gödörben

Június 6. és 12. között egy igazán temperamentumos eseménynek is tanúi lehetünk: ekkor zajlik ugyanis a Gödörben az immár ötödik alkalommal megrendezett roma összművészeti fesztivál, az Athe Sam!, ami annyit tesz: „Itt vagyunk!”. Ez a két szó magában rejti az egyhetes fesztivál lényegét: az ezerarcú cigány kultúra megannyi művészeti ágban és magas színvonalon mutatkozik be romáknak és nem romáknak.

A fesztivál célja, hogy a művészet eszközeivel teremtsen kereteket az interkulturális párbeszédnek, hozzájáruljon a hétköznapi félreértések csökkentéséhez és az emberi méltóság tiszteletben tartásához. Pénteken este Kathy Horváth Lajos és zenekara, Rományi Rota és a Khamoro, vasárnap, a zárónapon pedig a Romano Glaszo, a bolgár Sofi Marinova és a Parno Graszt mutatja meg, milyen az igazi roma virtus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek