KULTÚR RÖVIDHÍR

A Billboard Top 10-ben szinte csak szexről szóló dalok vannak

2011. október 8., szombat 09:26

2009-ben az amerikai slágerlista top 10-ébe bekerült 174 dal közel 92%-ában volt valamilyen szexuális jellegű utalás – derült ki egy nemrég készült tanulmányból.

A felmérést készítő Dawn R. Hobbs pszichológus professzor a szex előfordulásának gyakoriságát vizsgálta amerikai popdalokban, az eredményen pedig valószínűleg senki sem lepődik meg.

A tanulmány műfajokra bontva (country, R&B, pop), ezen belül is 18 különböző kategóriában – például: merész szexualitás, szexszel kapcsolatos képzelgés, nemi szervek, szexuális aktus – osztályozta a legsikeresebb 2009-es dalok szövegeit. A számok azt mutatják, hogy – nem meglepő módon – a legtöbb szexuális töltetű mondat az R&B-számokban található, a szexre való felhívás pedig ugyanolyan gyakori a pop és az R&B-dalokban.

Az elköteleződésre, a szülővé válásra és az elutasításra viszont a country-dalok utaltak a legtöbbet, ahogy az énekes ezekben bizonygatta leggyakrabban a hűségét is: az unalom tehát itt hágott leginkább a tetőfokára. A tanulmány egyébként a régebbi zenékkel és az operával is összevetette a jelenlegi popzenét és megállapította, hogy az említett témák már a legősibb korokban is megjelentek a dalokban.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta