Tényleg csodálatos, hogy 9x1=7?

Vírusként terjed Facebookon egy videó, ami állítólag csodálatos és megható: az alákevert zenéből legalábbis arra következtettünk, meg kéne hatódni rajta. Dióhéjban a sztori, hogy egy tanárnő felírja a táblára a kilences szorzótáblát, de az első sort elrontja és a gyerekek kinevetik. Erre a tanárnő azt mondja: "Az első összeget direkt hibásan írtam fel, mert valami fontosat akartam nektek megtanítani. Azért tettem, hogy megértsétek, hogyan fognak majd veletek bánni az emberek ebben a világban. Amint látjátok, 9 alkalommal helyes összeget írtam be, de közületek senki sem dicsért meg. Ehelyett mindegyikőtök kritizált a hiba miatt. Szeretném, ha megtanulnátok, hogy ebben a világban nem fogják értékelni, amit jól teszel ezerszer, de kritizálnak majd azért, amit egyszer elrontasz."

Tényleg ennyire sötét hely lenne a világ? Természetesen nem! "De ne csüggedjetek. Emelkedjetek a kritika fölé és azok fölé, akik kinevetnek. Legyetek erősek!"

Mit szól?

Hát ez tényleg csodálatos. Nyilván tök jól esik egy ilyen üzenet mindenkinek, aki megosztotta, mert (főleg Magyarországon) valóban a kritka az első és kevés a dicséret. Tényleg jobban esne, ha kedvesebbek lennének az emberek, többet mosolyognának és segítenék egymást gáncsoskodás helyett. De abban mi a tanulság, hogy ha valaki már első lépésként elront egy alapvető dolgot, akkor mégis meg kell dicsérni azért, mert nem rontott el még több dolgot? 

Átlátszó, hatásvadász és bosszantóan ostba lett a végeredmény, ami így szerintünk már pont nem üzen semmit. És felmerül persze az is, hogy egy ilyen üzenet nem nevel-e a  legolcsóbb kifogáskeresésre, hogy jaj biztos úr, hát csak most az egyszer vezettem jogosítvány nélkül? Az az alap hogy az ember nem vezet jogosítvány nélkül: miért kene értékelni, hogy valaki csak egyszer csinál ilyet? De biztos megint mi vagyunk túl szőrösszívűek, úgyhogy betettünk egy szavazódobozt is a cikkbe, hogy kifejezhesse, ön mit érez!

UPDATE: Önnek se tűnt fel, hogy a tanárnő vétett még egy nagy hibát a címben jelzetten kívül? És arról aztán ráadásul mélyen hallgatott? Mondhatni, sunyin? Olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, ami egyébként tök nyilvánvaló, miszerint 9x5 nem 35, ahogy 9x1 sem 7. Most vagy a videó készítői ennyire bénák vagy olyan rejtett mélységek vannak ebben a kisfilmben, amit akkor sem fogunk megérteni, ha nagyon mélyen magunkba nézünk. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra