8 gyerekes anya: a boldog család titka az önzés

Legtöbbünk - főleg ha dogozó anyákról beszélünk - őszinte döbbenetet és némi rémületet érez, ha arról hallunk, hogy valaki dolgozó anyaként 8 gyereket nevel. Ez akkor vált át csodálatba, ha azt is látjuk, hogy a 8 gyerekes anya, sőt az egész család kiegyensúlyozott, sőt kisimult, és boldog. De mi a titok? A 45 éves Jo Carter úgy érzi, ő tudja. És meg is mondja, mindannyiunknak.

Az életvezetési tanácsadóként dolgozó nő szerint a boldog nagycsaládos lét titka az, hogy minden anya szakítson időt saját magára, és ettől majd a gyerekei is boldogabbak lesznek. Sőt: az első és legfontosabb helyre saját magát tegye, és csak utána jöjjenek a gyerekek.

A Manchester melletti Wigan-ben Jo úgy érzi, megváltozott az élete, amikor eldöntötte, hogy a saját érdekeit a gyerekeié elé fogja helyezni. A most 45 éves nő 25 éves kora óta, nagyjából háromévente szült, a legidősebb gyereke jelenleg 20 éves, a legkisebb pedig még csecsemő.

Nem csoda, hogy számára az anyaság nem egy röpke projekt, hanem már évtizedek óta tartó, intenzív élmény, aminek minden mélységét és magasságát megjárta már. Sorra jöttek a gyerekek, és velük az egyre több feladat, amíg rá nem jött, hogy hogyan lehet ezt jól megélni.

Eldöntötte: a legjobb, amit a gyerekeinek adhat az, ha ő maga boldog. És ha ehhez az kell, hogy mindig legyen ideje saját magára, akkor ezt fogja tenni.

Életvezetési tanácsadóként korábban is mindig arról beszélt az anyáknak, hogy tudja, milyen nehéz dolguk van, hiszen egy csónakban eveznek. Ma viszont már egészen más dolgokat mond. Az új életfilozófiája megváltoztatta az életét, és a kapcsolatát a gyerekeivel. 

Jo szerint persze millió oka lehet annak, hogy a szülők nem eléggé boldogok, vagyis sokkal kevésbé érzik jól magukat, mint ahogyan érezhetnék. Például irreális elvárásokat támasztanak magukkal szemben, vagy, mert alulbecsülik saját tevékenységüket, és mindig többet és többet akarnak végezni egy nap alatt. Ettől pedig iszonyatosan elfoglaltak, és leterheltek lesznek.

Ráadásul az egész egy szélmalomharc, mivel az edények és a ruhák úgyis mindig összekoszolódnak, a feladatoknak sosincs vége. Ettől pedig az ember elkezdi magát értéktelennek érezni, sérül az önbecsülése, és elhanyagolja saját magát.

A nyolcgyerekes anya ezzel szemben azt tartja, hogy az anyaság az egyik, ha nem a legfontosabb munka a világon, amire sosem lehet eléggé felkészülni.

Szerencsére jó üzleti érzékkel rátapintott, hogy melyik, na melyik az az időszak, amikor az anyák a legeslegelfoglaltabbak? Hát persze, hogy a karácsony, így aztán karácsony előtt egy workshopot is szervezett (a program neve Easy Peasy Parenting, magyarul nagyjából pehelykönnyű szülőség), ahol felkészíti a nőket lelkileg az ünneppel járó kihívásokra – természetesen a saját életvezetési elvei szerint. Vagyis megtanítja az érdeklődőket arra, hogy a valós helyükön kezeljék az elképzeléseiket, a vágyaikat, reményeiket és a céljaikat, hogy végeredményben ők is, és a családjaik is boldogabbak legyenek.

Természetesen az első és legfontosabb helyre saját magukat kell helyezni, például menjenek sétálni, vagy vegyenek egy forró fürdőt, vagy csináljanak bármit, amitől egyensúlyba kerül a lelkük. (Megjegyezzük, szerintünk ez azért még messze távol áll az igazi önzéstől, mondjuk attól, amikor anyu reggeltől estig vásárol, a szépségszalonban ül, vagy tornázik, miközben a gyerekek otthon sírnak.)

Legfőképpen pedig kezeljék rugalmasan a Tökéletes Karácsonyról alkotott elképzeléseiket, és eresszék el az irreális elvárásaikat önmagukkal szemben. Lazítsanak, és ne hasonlítgassák össze magukat másokkal.

Végül pedig a halálosan stresszes szülőknek azt tanácsolja, hogy ne a hibákat keressék mindig, hanem koncentráljanak a jó dolgokra. A boldog szülő sokkal értékesebb ajándék a gyerekeknek, mint az a bizbasz, amit karácsonyra vettek nekik legutóbb.

A rutinos anya szerint, ha valaki képes jól hozzáállni a dologhoz, azzal nemcsak magának szerez örömteli tapasztalatokat, hanem a gyerekeinek is a legjobbat adja, és lássuk be, ez az, amit valójában minden szülő szeretne.

A program egyébként szerinte tök egyszerű, mindenki jól érzi magát közben, a többi meg majd jön magától. A szülők magabiztosak és vidámak lesznek, vagyis pont olyanok, mint amilyenek lenni szeretnének.

„Mivel tudom, hogy szülőnek lenni kemény, abszolút együtt tudok érezni másokkal, és nem ítélkezem. És habár még most is nehéz, már tudom, mit kell tennem, ha valami rosszul érint, és hamar lapozni tudok.”

Ön mit gondol erről?

Oszd meg másokkal is!
Mustra