INTIM

A jóbarát szükség esetén szexel is

2011. január 26., szerda 18:21

Fuck buddy vagy Friend with benefits címkével illeti az angol azokat a jóbarátokat, akik, ha a szükség úgy diktálja, szexpartnerként is elővehetők. Semmi szerelem, semmi párkapcsolati kötődés, nincsenek felesleges körök, csak szex meg barátság. Létezik tulajdonképpen ilyesmi? Körbekérdeztem, és egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy működik is.

Míg sokan elképzelni sem tudják, mi keresnivalója a baráti köteléken belül a szexnek, addig mások felszabadultan, és a világ legtermészetesebb dolgaként űzik ezt a műfajt.

Tamás, a 34 éves szingli esetében például ez a fajta barátság nem is barátság, de még csak nem is haverság. „A fuck buddy nálam nem barátot jelentett, hanem szexpartnert, akivel összejártunk dugni, beszélgettünk, de a barátságnak semmi jele nem volt meg közöttünk. Például nem jártunk el sehová, és nem vontam be a baráti társaságomba se. Ő néha igényelte volna ezt, vagy azt, hogy figyeljek jobban rá, menjünk el együtt valahova, de nálam ez nem erről szólt, hanem a csak a szexről. Ezt meg kellett értenie neki is. Volt is hiszti emiatt, mert ő többet szeretett volna."

Hosszú távon az ilyen kapcsolat nem feltétlenül működik, mivel ha van barátság is, meg szex is, akkor miért nincsenek együtt - véli Tamás. Egy ilyen viszonyhoz szerinte két olyan erős szingli személyiség szükségeltetik, akik az időnként fellángoló, pulzáló érzéseket kordában tudják tartani a kapcsolat megőrzése érdekében. De ha már valamelyik fél gyengébb, szeretetre éhesebb -  és ez persze az ember élete folyamán változik - akkor borul a felállított kapcsolat. "Olyat azonban még nem tapasztaltam, hogy a szexbarátból komoly kapcsolat lett volna. Persze elképzelhető, de ha nem annak indul, akkor nehéz visszacsatornázni egy másik formába. Hogy mi a jó ebben? Hogy lazán, kötelezettségtől mentesen tud az ember barátkozni és emellett szexelni ugyanazon személlyel, miközben a párkapcsolat alapjait figyelmen kívül hagyják.” - magyarázza Tamás.

Minél rövidebb, annál jobb

Tamás esete is bizonyítja, a felek hozzáállása csak a legideálisabb esetben ugyanolyan. A hozzászólásokból kiderült, ha az egyik fél legtöbbször többet akar, elkezd vágyódni, követelőzni, vagyis az együttlét kezd párkapcsolati formákat ölteni. De mindez persze áthidalható, Cecília (31) szerint például úgy, ha minél rövidebb ideig tart egy ilyen kapcsolat.

„Saját tapasztalat, ha nem tart sokáig, életképes a dolog, viszont hosszabb távon az egyik fél (rendszerint a nő) elkezd kötődni, érzelmekkel megtölteni egy olyan kapcsolatot, amibe a megegyezés szerint pont ez nem fér bele. Ám ha működik a dolog, elég sok előnye van egy ilyen "jóbarátnak". Ha nincs mellette egy stabil párkapcsolat, jót tehet az egónak, hiszen bizonyítja, hogy még mindig kívánatosak vagyunk, illetve megkapjuk azt a gyengédséget, amit szerelem hiányában nem. Ha megcsalásos alapon működik, akkor is lehet hasznos, számtalan példa bizonyítja, hogy elhidegült feleket igenis tud egymás felé hajtani egy ilyen "kitekintés": felpezsdül a libidó, új ötletek támadnak, dolgozik a bűntudat (ne becsüljük alá pozitív erejét) -  és minden visszaáll az ideális kerékvágásba.”

Nekem nem műfajom

Van, aki már alapból fenntartással kezeli a kérdést, és bele se kezd. Rita (28), bár soha nem próbálta a szexbarátságot, nála szóba se jöhet:

„Nem tudom elképzelni, hogy esetemben ez a dolog működhet. Elég konzervatív vagyok párkapcsolati kérdésekben. Nekem sem a megcsalás, sem harmadik személy bevonása szexbe nem fér bele egy párkapcsolatba. Ezért azt sem tudom elképzelni, hogy bármelyik barátommal csak a szex miatt járjak össze. Én akkor már biztosan mást is szeretnék attól a pasitól. De ha nagyon próbálom megérteni azokat, akik belemennek az ilyenbe, akkor gyanítom, csak azért teszik, mert az egyik fél akar valamit a másiktól - főként a lány - mert a pasiknak egyszerűbb érzelmek nélkül szexelni. Éppen ebből kifolyólag azt sem tudom elképzelni, hogy működhet hosszabb távon ez a dolog, hiszen az a fél, amelyik mást is akar, egy idő után talán megelégeli, és keres egy olyat, akivel a szex és a párkapcsolathoz hozzátartozó egyéb dolgok is működnek."

A meleg szexbarát

Zoltán (27) véleménye kicsit közelít Ritáéhoz, szerinte sok nő azért megy bele a szexbarátságba, mert reménykedik; de mi a helyzet a meleg kapcsolatokban?

„Saját bőrömön nem tapasztaltam, viszont hallottam lányokról, akik belemennek az ilyenbe, csak hogy egyszer majd megszerezzék maguknak azt a bizonyos férfit. Ugyanígy a melegeknél inkább a passzív fiúk azok, akik feláldozzák magukat egy ilyen kapcsolatban, mert bele vannak zúgva az aktív srácba. Ez persze leegyszerűsítés, de mintha a férfi, illetve az aktív fél diktálná ezeket a viszonyokat, mert nekik ez így kényelmes, míg a másik kényszerűen belemegy, reménykedve, hogy egyszer megváltozik a felállás köztük. Szerintem ez nem egyenlő azzal, hogy ők barátok, legfeljebb így nyilatkoznak magukról, mert fuck buddy-ként bemutatkozni azért nem olyan egyszerű.”

Simán működhet

A legtöbb hozzászólásban a közös nevező, hogy az egyik fél egy idő után teljesen biztos, hogy elkezd kötődni. Eszter (30) bár nem állt szexbarátságban senkivel, friss szakítása után megértően nyilatkozik:

"Nekem ugyan nem műfajom, de szerintem simán működhet, sőt, jobban, mint egy „normál” párkapcsolat. Nincsenek kötöttségek, féltékenység, a másik számon kérése. Megmarad a szabadság, viszont nem hiányoznak az érzelmek sem, hiszen barátokról beszélünk. Persze, nagyon fontos, hogy ez a dolog csak addig működhet, amíg a partnereknek hasonlóak az elképzeléseik. Abban a pillanatban, hogy az egyik többet akar, borul a jó kis elmélet. Sajnos arra megvan az esély, hogy az egyiknél átcsap a barátság szerelembe. Ez veszélyes. Összegezve: ideális esetben működhet, akár hosszú távon is. Ha sem egyiknek sincs állandó partnere, nem bánt vele senkit, akkor miért ne?"

Csalódásmentes övezet

A szexbarát műfaja talán azért is vonzó sokak számára, mert nem kell a csalódástól tartani. Nincsenek kellemetlen meglepetések, az ember nem esik pofára, Péter (37) legalábbis ezt gondolja.

"Frissen elvált férfiként mondom, az ilyen helyzetben jó egy ilyen "span", akivel kötelezettség nélkül lehet szexelni. Ha úgy érzitek, hogy már nem bírjátok a szexuális vágyakat kordában tartani, akkor összejöttök és kölcsönösen segítetek egymáson. Akkor jó, ha az egyik fél sem akar komolyabbat. Azonban előbb vagy utóbb vége lesz, hiszen tuti befut egy olyan valaki, akitől többet akarunk."

Inkább szexbarát, mint az egyéjszakás kaland

Péterhez hasonlóan Rozália (31) is inkább biztonsági játékos, meg egy kicsit kényelmes is:

"Ha már úgy hozta az élet, hogy nincs párod, akkor mindenképpen több pozitív energiát kapsz, ha  jó ismerősöddel, barátoddal, netalántán a lelki társaddal élsz nemi életet, mintha ezt egy vadidegennel tennéd. A fizikális rész mellett ugyanis felerősödik a lelki oldal, a szeretet, ami jelen van egy baráti kapcsolatban. Mellesleg ismered a másikat, mint a tenyeredet - sokkal többet tudsz adni neki az ágyban is, mint egy ismeretlennek. Nem is beszélve a biztonságérzetről, amit egy ilyen "kapcsolat" nyújthat, hiszen tudod, hogy bármikor viszontláthatod, számíthatsz rá, megbeszélheted vele a dolgaidat őszintén, ismered az ő előéletét, céljait; tehát szinte egy kapcsolat érzését nyújthatja a partnereknek."

A kötelezettségek nélküli kapcsolatot persze nem könnyű fenntartani, ahogy azt a mozikban nagy sikerrel futó, Csak szexre kellesz című film is feldolgozza.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.26 19:27:36abc

  Egyzser probáltam, nem működött olyan volt tényleg mintha a húgommal (pedig nincs) dugnék.
  Mindenét ismertem, semmi jó nem sült ki belőle, kivéve, hogy a legjobb barátom volt, aztan szép lassan elkopott most már vannak évek, hogy nem találkozunk. :(

 • 2011.01.26 20:02:44Kytia

  Nem fogom fel, hogy mi a franc értelme van ennek. Egyeseknél a szex olyan, mint a hasmenés? Ha rájön az ötperc, rögtön rohannia kell?

 • 2011.01.26 20:05:17Kytia

  Még szerencse, hogy a férfiak a kötetlen szexen kívül nem is vágynak másra:

  [link]

 • 2011.01.26 20:08:59Tomi1973Wien

  sztem jol kivitelezheto, es mukodokepes dolog. volt ilyen baratsagom.

 • 2011.01.26 20:13:58DocBulywood

  A képeken miért mindig gusztustalan borostás szőrős majmokat tesznek be a nők mellé partnernek? Nem lehet megkülönböztetni másképp a nőstényektől a hímeket?

 • 2011.01.26 20:21:14rajen

  Fasz áll, ész megáll.

 • 2011.01.26 21:09:58Diotima

  Inkább egy idegen. Az még tartogat meglepetéseket.

 • 2011.01.26 21:17:26Pepe135

  Ideillik a barátnőm mondása:
  "Az új pasi, olyan mint a hóesés. Nem tudni előre, hogy hány centi lesz, és hogy meddig tart."

 • 2011.01.26 22:06:26Normális

  De ostoba, előítéletes poszt!
  A "szexpajtásság" egyszerűen NEM a huszonévesek műfaja. Ök csak essenek még a "szent őrületbe", legyenek szerelmesek, legyenek gyerekeik, neveljék fel őket, és ne agyaljanak sokat, hogy "kinek is?" meg "megéri-e" stb. Egyszerűen az életnek, a jövőnek tartoznak ezzel.
  És, ha nem olyan szerencsések, hogy együtt öregedjenek meg a szülőpárjukkal, akkor az "új igazi" reménytelen, és sértődött hajkurászása helyett nagyonis jól jöhet a "szexpajtás", a jóbarát, akivel még AZT is lehet...

 • 2011.01.26 22:16:05RAMBO

  Remélem ezt azok a lányok is olvassák, akikkel jóban vagyok. HAHÓÓÓÓ! Ébresztőőőő! :DDDDDDDDDD

 • 2011.01.26 22:22:23Kerek Perec

  Ezt magyarázom én is azoknak a csajoknak akik arra hivatkoznak hogy akkor oda lenne a barátság :)

  Tényleg oda lesz, de pont azért mert csak "barátságot" akarnak.

 • 2011.01.26 23:34:14Kard

  legideálisabb - nincs ilyen szó, az ideális már felsőfok.

 • 2011.01.26 23:52:26Papichulo

  "legideálisabb - nincs ilyen szó, az ideális már felsőfok."

  Ezt en is nagyon utalom... Sajnos ma mar barki publikalhat es a lektorok is kihaltak.

 • 2011.01.26 23:54:15Martian

  ...ééés van olyan is, hogy érzelmek, szex és barátság is van, mégsem lesz belőle valódi párkapcsolat... mert az együttélés a gyakorlatban inkább mással működőképes.

 • 2011.01.27 02:46:35Iustizmord

  A RÓMAI KAOTIKUS EGYHÁZ MIT SZÓL EHHEZ????? A GYEHENNA TÜZÉBEN FOG ÉGNI MINDENKI, ISMÉTLEM MINDENKI, AKI A PARÁZNASÁG HALÁLOS BŰNÉBEN BŰNÖSNEK TALÁLTATIK... s én szóltam jóelőre...

 • 2011.01.27 06:40:42kova29

  lustizmord: a jó szexhez ész is kell, mivel az neked nincs a legbölcsebb az lett volna ha csendben maradsz, ahelyett, hogy elköveted a nagy nyilvánosság előtt közveszéllyel fenyegetés bűntettét egy kisebbség elavult, középkori eszméjének védelmében. Foglalkozz a pedofil papokkal, hátha megérted, hogy a degenerált, biológiai alaptörvényekkel szembemenő eszme degenerált követőket termel.

  ((le lehet tiltani, de csak a vallásszabadságom védtem egy nyílt és törvényellenes provokációtól))

 • 2011.01.27 06:44:31ficsilla

  Micsoda közhely h a nők MINDIG szerelmet a pasik meg MINDIG szexet akarnak. Soha nem barátkoztam olyan pasassal, akinél bármelyik is szóba jöhetett volna, pedig sok ffi barátom van. És azt sem hiszem h ők viszont szexről álmodoznak, csak olyan tufák h barátságunk hosszú évei alatt egyszer sem mertek előhozakodni a témával. Pedig nem vagyunk UFO-k sem ők, sem én :)

 • 2011.01.27 07:00:22Petyhüdt Petymeg a dinamikus kritikus

  volt több olyan alapvetően baráti jellegű kapcsolatom, amelyben volt szex is.

  én inkább barátságot akartam néha egy kis szexxel, de a nők mindig többet akartak egy idő után, és ez az összes ilyen kapcsolatomat tönkretette.

  pedig amúgy szerintem tök jók voltak :)

 • 2011.01.27 07:34:51Ricsi007

  ez csak egy reklám a filmnek, de kivételesen egész jó lett

 • 2011.01.27 07:50:28Papichulo

  kéne egy nick:

  "(Másrészt az ideális miért is felsőfok? Ja, amiért a média többes szám, mi?)
  Idióták.
  (Ez lesz abból, ha a hülye okoskodik.)"

  Ez lesz abbol, ha valaki nem tud latinul.

  Magadat minositetted.

 • 2011.01.27 08:47:24magyar bucó

  kéne egy nick:

  Ideális, optimális nem fokozható, nincs ideálisabb és optimálisabb.

 • 2011.01.27 08:48:43magyar bucó

  Nekem is volt olyan kapcsolatom, ahol a barát(nő)vel néha szexeltünk is, amikor éppen mindketten szabadok voltunk. Jó volt.

 • 2011.01.27 08:52:13Murderface

  Ha már egy ellenkező nemű barátomhoz közeledek romantikus/baszós értelemben, akkor inkább hosszútávú kapcsolatban gondolkozok.
  Csak úgy dugással próbálkoztam már, semmi jó nem sült ki belőle. Elvesztettem egy jó barátot egy jó éjszakáért cserébe. Nem érte meg.
  Persze ettől még lehet, hogy van akinél működik, mint ahogy vannak olyanok is, akik szerint ellenkező neműek között nincs barátság :)

 • 2011.01.27 10:19:59magil

  Ha ez a film arról szól, hogy a "csak dugás és barátság" kapcsolatból igazi romantikus szerelem válik, akkor tuti nem nézem meg. Mert ez kamu, ilyen nincs SOHA de soha de soha. Saját és barátnői tapasztalat: ha a pasi megkapta "ingyen" a szexet, nem fogja magát strapálni a romantikával. Ez nem szemrehányás, és tulképp igazuk is van, ha eleve így beszélték meg a csajjal.

 • 2011.01.27 10:46:48Roooz

  Teljesen működőképes. Sőt, egyszerűbb a párkapcsolatnál, nincs bonyodalom, szerelem, ergo nincs pofáraesés, szerelmi bánat. Lehet én vagyok deviáns ilyen szempontból, de nekem jobban bejön. Természetesen vágyom/unk az igazira, és ha valaki közbeszól -bármelyik oldalon- addig hanyagoljuk egymást..

 • 2011.01.27 13:07:51McKinney

  @kéne egy nick: a média tényleg többesszám: a latin medium (= közvetítő, közeg) semlegesnemű főnév többesszáma media. De az ideális szerintem se felsőfok.

  @kova29: hát neked sincs sok eszed, ha így beugrottál, "lustizmord" épp az egyház ellen provokál.

 • 2011.01.27 13:35:28Mészáros Laci

  @Kytia:

  Dehogynem. Aki egyszer megkóstolta az érzelmekkel csordultig töltött szexet, az többé nem elégszik meg a "csak" szexszel...

 • 2011.01.27 13:52:30művésznő21

  Szexelni bárkivel lehet, a kérdés csak az, hogy érdemes-e tönkretenni egy valóban jó barátságot egy kósza numeráért?
  Régi barátaim még mindig mellettem vannak, átéltünk sok viharos időszakot és egymásba kapaszkodhattunk, ha padlón voltunk. Persze mindenkiben felmerül egyszer a bánatszex gondolata, csak mérlegeltük, hogy mit veszíthetünk. Az éhséget meg lehet csillapítani máshol :).
  A barátság az barátság, a kefélés az kefélés. A párkapcsolathoz viszont -ami nem kell, hogy egy életen át tartson!- úgy látom, keveseknek van ma bátorsága.

 • 2011.01.27 18:39:02ando-san

  Próbáltam már mindhárom fajtát, a szerelemmel töltött és a barátos, sőt a sima fuck buddy szexet is. Csak annyit tudnék erről mondani, hogy akibe szorult egy kis erkölcs, és egy kis józan ész, az megérti a követező idézetet. (Jelzem, ez annyira de annyira így van, hogy érdemes kiragasztani a falra, hogy emlékeztessen.)
  Szóval:

  "A szépség hideg láng, nem lehet melegedni mellette."

 • 2011.01.28 04:33:17peteratti

  Igen nekem is volt hasonlo elemenyem de az mar az elso este baszasban vegzodott. Hatalmas szőrős pinaja volt a holgynek. Oly annyira hogy amikor beleturtam abba a duss bozontba akkor az ujjaim melyen eltuntek benne. Raadasul gyonyoruen hatalmas picsaja volt neki. Amikor bedolt akkor a pinaszőr vastagon kialt a fenek vonaltol ugy 10cm-re. Hatalmas latvany! Ilyet meg nam lattam!! Borzalmason jo volt beleturni abba a hatalmas bozontba. A bugyijat ugy kitomte a punciszőr hogy a bugyi felso resze elalt a hastol ugy 2cm-re. Hatalmas pinaszőr. Hatalmas elvezet. Mondtam is neki hogy indulhatna Nemetorszagban ket evente megrendezett szőrős pinaju hőlgyek vetelkedojen.
  Mindenfelekeppen dobogos lenne.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta