INFÓ

Viszlát mobil, hello robot!

2013. július 9., kedd 10:55 |

Másfélezer használt mobilból épült a Telekom megarobotja a VOLT-on

A környezetvédelem fontosságára hivatott ráirányítani a figyelmet a Telekom VOLT robot, amelyet hazai képzőművészek építettek Sopronban a VOLT ART ROBOT Műhelyben. A legnagyobb hazai távközlési vállalat legújabb fenntarthatósági akciója keretében arra buzdította a fesztiválozókat, hogy a rendezvényre vigyék magukkal az otthon elfekvő, régi mobilokat és tartozékokat, amelyek aztán új értéket nyerhettek az újrahasznosítás folyamán. Nem mellesleg megszabadulhattak veszélyes hulladéknak minősülő részeiktől, amelyek ezután nem terhelik a környezetet (ezeket külön konténerben gyűjtötték). A felhasználók begyűjtött mobiljaiból a VOLT-on egy másfélezer készüléket magába foglaló robot épült, amely amellett, hogy a fenntarthatóság üzenetét hordozza, művészi értéket is képvisel. A robot ugyanis ismert hazai képzőművészek tervei alapján, az ő közreműködésükkel készült.

A recycling és upcycling műfaj legfiatalabb művészgenerációja alkotta meg a VOLT ART ROBOT Műhelyben a  régi mobilok felhasználásával készülő robotszobrot. A játékosságáról könnyen felismerhető Szabó Ottó, Brückner János és Tóth Márton Emil alkotta „Nem mi voltunk! Crew” számos más projektje is a gyermekkor felnőttek által infantilizált világához kötődik: 2010-ben Chemnitzben egy osztálytermet rendeztek be összefirkált és a padlóba süllyedő tankönyvekkel, 2011-ben A Fiatal Képzőművészek Stúdiójában rendezték meg „Szülői Értekezlet” című installációs élménykiállításukat.  A VOLT ART ROBOT Műhelyben szintén robotokon dolgozó, már ismert és elismert művészek közül saját alkotásaik elkészítésén túl ef Zámbó István és Wahorn András is besegített a fiataloknak a megarobot létrehozásába.

A robot- alkotásokat a Telekom a VOLT-tal közösen ősszel jótékonysági aukcióra bocsátja.

Amit a mobil újrahasznosításról  tudni érdemes

Alapanyagok

A mobilod 40% fémből, 40% műanyagból, 20% kerámia és egyéb anyagból áll. A gyártók arra törekszenek, hogy minél kevesebb és minél környezetbarátabb anyagokból állítsák elő.

Gyártás
A mobilod 3 fő elemből áll: 1. a ház és az áramkörök, 2. a kijelző és 3. az akkumulátor.
Fontos az újrahasznosítás, hogy a veszélyes anyagok ne a szeméttelepen végezzék.


Szállítás, csomagolás

Minél kisebb a csomagolás, annál kevesebb csomagoló-anyagra van szükség, és több készüléket tudnak egyszerre szállítani.

Használat

A készülék és az átjátszóállomások is energiát használnak. Mi igyekszünk a terhelésünket csökkenteni, Te is tegyél így! A töltőt húzd ki a konnektorból, hisz akkor is fogyaszt energiát, amikor nem használod.

Újrahasznosítás

Gondoskodj régi mobilodról a fenntarthatóság három pillére szerint:

1.       Környezeti : Add le nálunk, mi gondoskodunk a szakszerű újrafeldolgozásáról.

2.       Társadalmi : Add oda olyannak, akinek szüksége van rá!

3.       Gazdasági : Találj neki új funkciót,  például építs belőle robotot!

További információ

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta