INFÓ

Fájdalom: a szükséges rossz

2013. február 12., kedd 13:54 |

A fájdalom a szervezet felől érkező fontos jelzés: valami nincs rendben. Érdemes hallgatnunk rá, vagy utánajárni az okának, akkor is, ha a fájdalomcsillapítók átmenetileg jó szolgálatot tehetnek az elviselésében.

Mondják: a fájdalom fejben dől el. Ezt látszik alátámasztani, hogy a fájdalomérzet életkortól és egyéntől is függő. Bár sokak számára a fájdalom a legnagyobb mumus, valójában elengedhetetlen ahhoz, hogy visszajelzést kapjunk a szervezetben zajló folyamatokról, ezért érdemes is odafigyelni rá. A szülés utolsó stádiumában például már azért nem javasolják az orvosok fájdalomcsillapító használatát, mert a szülő anyuka nem érezné, hogy hol tart éppen a szülés, illetve nem értesülne arról sem, ha valamilyen komplikáció lép fel. A szülést egyébként is nagyon okosan rendezte el a természet, hiszen annak fájdalmát a nők általában hamar elfelejtik, és akár többször is vállalják a kellemetlenséget a születendő gyermek érdekében. Máskor azonban nagyon fontos szerepe van a fájdalomcsillapításnak: komoly műtéti beavatkozásokat addig nem tudtak végrehajtani az orvosok, amíg ennek biztonságos módszerét ki nem dolgozták.

A fájdalom át meg átjárja a testünket

Hogyan keletkezik a fájdalom? Sérülés (kémiai, fizikai, hő) hatására a sejtekből olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek a fájdalomérző szabad idegvégződésekhez (receptorok) kapcsolódva ingerületet váltanak ki. Az idegrostok először a gerincvelőben majd innen az agykéregbe vezetik az ingerületet. A fájdalom akkor tudatosul, amikor az agykéregbe „érkezik” a jelzés. Vannak nagyon gyors és lassú ingerületvezető rostok. Az előbbi arra szolgál, hogy azonnal reagálni tudjon a szervezet, védekezni a sérülés ellen. Fájdalomérző receptorok a szervezetben mindenhol megtalálhatók, nemcsak a bőrben, ezért a belső szervek betegségei is fájdalmat váltanak ki. A receptorok száma testrészenként változó. A hátunkon például jóval kevesebb van belőlük, mint a kézen vagy az arcon.

A fájdalom nagysága nem mindig áll arányban a kiváltó ok súlyosságával. Ennek oka a fájdalomérzetet kialakító sokféle befolyásoló tényező mellett a fájdalom pályák (a fájdalomingert közvetítő, szállító idegi struktúrák) anatómiai felépítése. A felületes bőrsérülések, horzsolások, égés jelentőségükhöz képest igen nagy fájdalommal járhatnak, míg jóval nagyobb, mélyre hatoló sérülés esetleg kisebb fájdalmat okoz.

Fontos jelzés

A fájdalom jelzés a szervezet részéről: valami nincs rendben. Tudat bennünket arról, hogy valamely testrészünket sérülés érte. A fájdalom gyakran arra is figyelmeztet, hogy milyen mozdulatok járnak további károsodással, ezért ilyenkor jobb nem szembeszegülni a testünkkel. A felépülés ideje alatt nyugalomra, pihenésre van szükség. A belső szervek felől érkező fájdalmak vagy a fejfájás azonban legtöbbször nem fizikai sérülés következtében jelentkezik, és a fájdalomból nem tudhatjuk meg azt sem, hogy a bajt hogyan kell megszüntetni. Ilyenkor utána kell járni, hogy mi áll a fájdalom hátterében: lehet valamilyen ásványi anyag- vagy vitaminhiány, kimerültség, stressz és természetesen szervi betegségek. Ha például a fejfájás gyakran visszatérő és heves, ez jelezhet vérnyomás-ingadozást, érszűkületet, elégtelen oxigénellátást, de utalhat influenzára, náthára, megfázásra is. Fejfájást válthat kis az arcüreggyulladás, a látás romlása is – ezért előfordulhat, hogy egy új szemüveg gyógyír lehet a bajra.

A gyakori mozgásszervi  fájdalmak mögött is több ok állhat. Amennyiben a porc felszíne egyenetlenné válik, a mozgás közben fellépő súrlódás következtében idővel kopás, gyulladás alakul ki, amely a csontok közvetlen érintkezéséhez, roncsolódásához vezet. A szervezet természetesen megpróbálja helyreállítani a sérült szöveteket, de ez alatt az idő alatt szükség van az adott ízület nyugalmára, hogy erőltetéssel, túlterheléssel ne károsodjon tovább a sérült terület. Ezért lép fel fájdalom.

A fájdalom uralható

Az, hogy a fájdalom legyőzhető, régen tudjuk. Elég Mucius Scaevola történetére emlékeztetni, aki a legenda szerint a kezét tartotta tűzbe Rómáért. Kínzási módszereket sem agyalt volna ki az ember, ha nem volnának közöttünk olyanok, akik képesek a fájdalommal szembeszegülni.

A fájdalomérzet részben genetikailag meghatározott, hiszen attól is függ, hogy ki mennyi fájdalomérzékelő készüléket (receptort) örökölt a szüleitől. Ugyanakkor a szervezet rendelkezik egy belső fájdalomcsillapító rendszerrel is, amely képes a fájdalomérzetet csökkenteni. A fájdalom tényleg a fejben dől el, ugyanis az agyban termelődő endorfinoknak nevezett anyagok bírnak erős fájdalomcsillapító hatással – bár gyorsan le is bomlanak, hatásuk így hamar megszűnik. Az endorfinok termelődése pedig leginkább attól függ, hogy milyen érzelmi, mentális állapotban van valaki. Ezek az anyagok nemcsak a fájdalomérzetre hatnak, hanem a kábítószerekéhez hasonló, nagyon kellemes érzést is képesek kiváltani. Fájdalomcsillapítóként működhet továbbá az is, ha nem koncentrálunk a fájdalomra. Egy jó könyv olvasása, a házimunka, barkácsolás olyan mértékben kötheti le a figyelmünket, hogy a fájdalomról akár meg is lehet feledkezni.

Azért sokkal jobb nélküle, mint vele

A vágy, hogy a fájdalommal küzdő ember szenvedését csillapíthassuk, egyidős az emberiséggel. A fájdalom csillapítása ezért alapvető törekvése az orvostudománynak. Ennek hiányában fontos, életmentő műtétek elvégzése sem volna lehetséges. A modern fájdalomcsillapító gyógyszerek segítenek a fájdalommal együtt élni. Ezek a gyógyszerek több ponton is hatnak, ezért rövid távon nagyon hatásosak. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a krónikus fájdalmak hátterében álló okokat érdemes minél előbb kideríteni, hogy a súlyosabb betegségek kialakulását megelőzzük.

Ez a cikk a Sanofi közreműködésével készült.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta