GASZTRO

Vigyázat hamisítják! - Méz

2010. február 8., hétfő 10:57

mzleadA méz bizalmi kérdés, érdemes megtalálni a nekünk tetsző, megbízható méhészt. Mint mindent ami eladható, a mézet is hamísítják. Honnan ismerhető fel a valódi méz, és mitől bio a bioméz? Mit is csinál egy méhész az év folyamán, és milyen mézeket érdemes megvásárolni?

Az emberek már az ókor előtt is ismerték és fogyasztották a mézet. Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok, a honfoglaló magyarok pedig egyszerűen ellesték tőlük ezt a hasznos mesterséget. A cukorgyártás előtt a méz volt szinte az egyetlen édesítőszer az emberek konyhájában. Sajnos a finomított fehércukor, amit korunk egyink legveszélyesebb mérgének tartanak a táplálkozástudományi szakemberek, mind jobban és jobban kiszorította étkezésünkből a mézet.

Az Európai Unió évtizedek óta nem önellátó mézből. Kétszer annyi mézet fogyaszt, mint amennyit  megtermel. Magyarországon ezzel szemben szerencsére teljesen más a helyzet, itt túltermelés van. De sajnálatos módon nem a magas termelés, hanem az alacsony fogyasztás miatt. Az egy főre jutó éves mézfogyasztás nálunk 40dkg, míg Németországban 1,6 kg, sőt van olyan ország, ahol 4 kg. Mi a megtermelt mennyiség kétharmadát kivisszük az országból. A 200-250 tonnás európai piacon 20 tonnát képvisel a magyar méz. Ennek akár örülhetnénk is, de a nagy „biznisz” miatt a mézhamisítók is akcióba lendültek.

Megdöbbentő eredmények: ez a méz nem méz

Érdekes momentum, hogy míg a nagy német cégek az európai szabályozás enyhítéséért, azaz a magasabb szintű szermaradvány elfogadásáért lobbiznak, addig a magyar termelők a szabályok szigorításáért tüntettek Brüsszelben.

Régóta közszájon forog néhány mézkereskedő cég, vállalkozó neve, akikről többen tudni vélték, hogy hamisítják a termelőktől megvásárolt mézet. Nemrégiben fogyasztóvédelmi szakemberből és közjegyzőből álló csapat tesztelte végig a mézeket. Tizenöt gyártó mézéből vettek mintát és küldték el egy brémai laboratóriumba. Az eredmény megdöbbentő: a három legnagyobb kiszerelő egyetlen mintáját sem lehet méznek nevezni, de a másik tizenkettő is hagy kivetnivalót maga után. A vizsgálat után pár hónappal megismételték a tesztet. Az eredmény pedig semmit nem változott.
A hazai piacon ez a három cég ontja a minőségileg nem megfelelő árut a multik polcaira. Nem azért végezték a vizsgálatot, hogy  titokban maradjanak a nevek, a fogyasztók azonban még ma sem ismerik őket, ellenben a méhészekkel, akiknek többsége tudja, hogy kikről van szó.

 

Édesít, köhögést csillapít, roborál

A méz közel hetvenféle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. Gazdag ásványi meh1anyagokban, tartalmaz vitaminokat, és szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket is. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok, 22 féle makro- és mikroelem. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. Elsősorban C-, és B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát, még sebek kezelésére is kiváló. Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban, újra elfogadva az a tényt, hogy ez egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme. A mézet a természetgyógyászat alternatív édesítőszerként, köhögések csillapítására, immunerősítőként, roborálóként is ajánlja.
(folytatjuk: A következő részben Vágó László bioméhész mesél méhekről, mézről, és megtudhatjuk, mitől is bio egy méz.)

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta