GASZTRO

Szexi lekvárhoz tüzes kalács

2009. szeptember 23., szerda 10:41

chilis_kalacs-small ősz/kalács/fűszeres Ne félj a kalácssütéstől, nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnád! Csak húsz perc gyúrás, püfölés, egy kis jóleső fáradság a végére. Ha van karos dagasztógéped, akkor a fizikai munkát is megúsztad, de a feszültség levezetésének egyik legjobb módja a kézzel dagasztás!

 

Ha a kalácsot is be akarom sorolni a divatos-nem divatos kategóriába, akkor sajnos ez sem divatos. Húsvétkor igen, de évközben leáldozott a délutáni kalács-kakaó kultusznak.
Gyerekkoromban hatalmas vita folyt az osztálytársaimmal arról, hogy finom-e a kakaóba áztatott, teljesen megpuhult kalács. Én azon az oldalon álltam, akik szerint finom, és ez a furcsa vonzalmam a szottyadt kalács, vagy babapiskóta irányába azóta se változott.
Minden héten sütök kalácsot, és néha igyekszem feltúrbózni valamivel, nehogy ráunjunk. Így született a chilis kalács is, ami vajjal se akármi, de megpirítva krémleves mellé az igazi.

Hozzávalók 4 darab kalácshoz:

• 7 pohár liszt (egy pohár 2,5 dl)
• 0,4 pohár cukor
• 2 kk só
• 2 kk chili pehely
• 1 kk kömény
• 3 tojás felverve
• 0,5 pohár olaj
• 2 dkg élesztő
• 2 pohár meleg víz


Futtasd fel picit az élesztőt a vízben egy kevés cukorral. Aztán az élesztős vizet keverd el a felvert tojással és az olajjal. A lisztet kicsit langyosítsd meg a mikróban, majd szitáld át. A szitálástól sokkal könnyebb lesz a tésztád. Ezután keverd hozzá a cukrot, sót, és a fűszereket.
Végül dolgozd össze a nedves, és a száraz hozzávalókat.

A tésztát nagyon alaposan ki kell dolgozni. Ezen áll vagy bukik a dolog.

Konyharuhával letakart tálban negyven percig keleszd a tésztát langyos helyen. Lehet, hogy ez az idő több, vagy kevesebb, a lényeg, hogy a tésztád duplájára keljen. Oszd négy részre, aztán részenként még háromra. Sodorj hosszú hurkákat belőle, majd fond be.

Sütőpapírral bélelt sütőlapra tedd, és fél órát még keleszd langyos helyen letakarva. 180 C fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsül. Az utolsó öt percen kend be a tetejét tojássárgájával, és szórd meg mákkal vagy szezámmaggal.

Ha van kedved valamilyen bonyolultabb kalácsfonási módszerrel próbálkozni, akkor itt egy kis segítség. Sok sikert!

 

A felnőttlekvár, amihez a kalács készül:

A szexi konyhatündér mit csinál augusztus végén? Olyan lekvárt tesz el, amelyben garantáltan örömüket lelik a párjával egy téli hideg reggelen: az alkohol tartósít is, kellemes is, a gyömbér pedig felpezsdíti a pasik vérét. | Felnőttszilvalekvár

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta