Motorolaj és ragasztó – ettől csábítóak a kajareklámok

Egy igazán jó ételreklám képes hatással lenni arra, mi lesz az az étel, amit legközelebb a szádba veszel. Azon viszont még biztos nem gondolkodtál, hogy miért is néz ki olyan kívánatosnak a szendvics, amit a képernyőn vagy a plakátokon látsz. Ragasztó, motorolaj és műanyag: egészségünkre.

Ha előfordult már veled, hogy egy focimeccs-közvetítés vagy film közben bevágott Whopper-reklám után 10 perccel úton voltál a legközelebbi Burger Kingbe, akkor sikerrel hipnotizált egy ún. tabletop director – azaz egy olyan kreatív szakember, aki egy kamera segítségével képes bármilyen ételt ellenállhatatlanná tenni.

A New York Times ezeknek a reklámguruknak a szigorúan őrzött világát térképezte fel és annak is utánajárt, hogy hogy lehet vizuálisan ennyire vonzóvá és ínyencfalattá varázsolni egy gyorsétterem termékét. Az egyik legmeglepőbb tény, hogy a reklámokban látható ételek általában igaziak, nagy eséllyel azt kapod, amit látsz, főleg, ha igazi séfek és elsőosztályú ételstylistok dolgoztak rajta. Azért mégiscsak van egy kis turpisság a dologban: nem minden ehető, amit a reklámban látsz. A Shine összegyűjtött néhány olyan cselt, amellyel a reklámok és fotók készítői kívánatosabbá teszik a megjelenített ételt.

A fagyi nem mindig az, aminek látszik

„Disznózsírt és Karo szirupot használtunk egy jégkrémeket gyártó kliensnél” – nyilatkozta a Timesnak David Deahl tabletop director. „A fények miatt olyan gyorsan megolvadt a termék, hogy képtelenség lett volna elérni, hogy a jégkrém annak látsszon ami, így engedélyt kaptunk rá, hogy kicsit trükközzünk”.

A palacsintákon csillogó, ellenállhatatlan szirup

Néha tényleg motorolajat használnak – mondta Haje Jan Kamps képszerkesztő az egymásra tornyozott, ínycsiklandó palacsintákon látható, szirupnak látszó öntetről, aki egyébként a Pixiq oldal ételstylist-trükkjeit fedte fel.

Egy jégkocka sosem festene ilyen jól

Akármilyen egyszerűnek is tűnik a feladat, nagyon nehéz igazán kívánatossá tenni egy jégkockát filmen, illetve fotón. Általában nem is bízzák a véletlenre: akril- vagy műanyagdarabokat használnak a tökéletes hatás elérése érdekében. Egyetlen kocka így akár 500 dollárba is kerülhet, jó, mi?

A tökéletesre sütött húsok esete

Egy kis cipőpaszta még senkinek sem ártott meg - a barna polírozófesték, ami gyönyörű csillogást kölcsönöz a csizmádnak, vizuálisan épp olyan jót tesz a nyers húsnak is: egészen úgy néz ki tőle, mintha épp most vették volna ki a sütőből.

A gőzölgő étel

A rendezők általában egy gőzölős vasaló (vagy az erre a célra kialakított, nálunk még kevésbé ismert, gőzzel működő gép) segítségét veszik igénybe ahhoz, hogy az étel úgy nézzen ki, mintha ebben a percben készült volna el.

A perfekt sörhab titka

Azt hihetnénk, hogy a sörhab filmen is jól fest, de olykor bizony elkél hozzá egy kis szilikongél, némi porral és vízzel keverve.

A villán maradó tészta

Hogy mitől marad a villán a gőzölgő tészta? A ragasztótól. Ilyen egyszerű. A fehér Elmer's ragasztó például remekül beválik a piték rögzítésénél és a zabpehelyhez használt tejként is. Már ami a vizualitást illeti.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek