GASZTRO

Kocsonyafesztivál: Tökéletes volt a borjú- és halkocsonya

2011. február 20., vasárnap 11:04

Ma még érdemes Miskolc felé venni az irányt, és meglátogatni a Kocsonyafesztivált. Végre egy hely, ahol nem csak az unalmas, szokásos fesztiválprogramok láthatók. A legjobb délelőtt érkezni, mert később akkora a tömeg, hogy a kocsonyafesztivál is csak egy élvezhetetlen, hatalmas lacikonyhává változik.

Délelőtt érkeztünk Miskolcra, és egy pillanatra meg is lepődtünk, hogy eltévesztettük a dátumot, mert sehol nem láttunk fesztiválra utaló jeleket. Nem integetett óriás béka a Miskolc táblánál, és egyetlen árva plakát sem hívta fel a figyelmünket az eseményre. Aztán a zene felé vettük az irányt, de csak dél-amerikai indiánok játszották az Édes kisfiam c. számot a villamosmegállóban. Itt leszólítottunk egy kedves nyugdíjas párt, akik békás lufival várakoztak, ők igazítottak útba minket.

Szerintük mindenképp érdemes megnézni a kocsonyafesztivált, még külföldről is jönnek a népek ilyenkor, annyira jól szokott sikerülni. Így végre nem csak Budapestre mennek a fiatalok arra szigetre, ahol egy sátorban buliznak hetekig, hanem itt Miskolcon is jól érzik magukat, ahol mindenki tudja mi történik velük.

Potyka Kati húsának szeme van és pislog

A Széchenyi utca első kirakatától kezdve egészen az utolsóig, mindegyik telis-tele a fesztivál jelképével, a békával. A legenda szerint egy tót fuvaros, a miskolci Magyar Huszár fogadóban szállt meg éjszakára, és vacsorára kocsonyát rendelt. A kocsmárosné, Potyka Kati, elé is tett egy tányérral, de amikor a vendég a tányér közepén lévő húsba akarta szúrni a villáját, ijedten kiáltott fel, hogy a húsnak szeme van, és pislog is. Végül kiolvasztották a békát a kocsonyából, és azóta ismerik a mondást: Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka.

Kocsonyát szinte minden üzletben árulnak: ötszázért zavaros, kilencszázért áttetsző különlegességeket választhatunk. Kipróbáltuk a báránykocsonyát, amit kicsit sótlannak találtunk, de tökéletes volt a borjú és a halkocsonya. Hiába kerestük, sehol nem árultak libakocsonyát, viszont láttunk gyümölcskocsonyát, és egy tállyai étterem kínált tokaji aszú kocsonyát is.

A fesztivál nem a vegák mennyországa

A kocsonya mellett jól fogyott a forralt bor is, mi a Boszorkányvér fantázianevű narancsos-mazsolásra szavaztunk, százötven forintért adták decijét. A látogatókat leszólítva ajánlotta kóstolásra portékáját a sajtos, de sonkából, kolbászból és különböző füstölt malacalkatrészekből sem volt hiány.

Sajnos itt is jelen voltak a műsparhelton hagymás húst, vagy hurkát-kolbászt sütő vállalkozások, akik lassan minden magyar fesztivált egyformává, unalmassá és drágává tesznek. Tarolt az ugyancsak egyforma ízű, árú és méretű töki pompos is, csupán a neve változott, hol kenyérlángosnak, hol langallónak hívták. Szerencsére a miskolci vállalkozók, akik külön emblémával hirdették helyi érdekeltségüket, árultak olyat is, amit Budapesten ritkán látunk: hatalmas tócsnikat tejföllel és reszelt sajttal, vagy a sparhelt lapján megsütött krumplilángost juhtúróval 450 forintért. A fesztivál nem éppen a vegák mennyországa, de éhen ők sem halnak.

Pálinkafesztiválként sem utolsó

Forralt borunkat Miskolcon tanuló egyetemistákkal ittuk meg, akik elmesélték, hogy tavaly még nem értették, miért ez a nagy felhajtás a kocsonya körül, de azóta megszerették a kocsonyát is, és mivel annyi pálinkát kóstolhatnak a fesztiválon, amennyit csak akartak, ezért ők egyszerűen miskolci pálinkafesztiválként tekintenek az eseményre. Beszélgetésünknek a mohácsi busók vendégszereplése vetett véget, amikor ugyanis ők megjelentek az utcában, mindenki felugrott az asztaltól és elrohant, hogy egy jóképű busó férfival fényképészkedjen.

Jövőre talán a felnőtteket is játszóház várja

A fesztivál idejére a városba költözött a Vizsolyi Biblia nyomdája is, ahol kipróbálhatjuk a papírmerítést vagy a régi kézi sajtón való nyomtatást. Felnőtteknek és gyerekeknek is nagy élmény.

Érdemes megkeresni a Fő utca egyik üzlethelyiségében a Miskolci Egyetem Természettudományi játszóházát is, ahol a gyerekek különböző kísérleteket végezhetnek. Ahogy a szülők arcát elnéztük, jó néven vennék, ha jövőre nekik is szerveznének majd játszóházat, így legalább a buzgó apukának majd nem kell a kislányát félretolva megoldania a feladatokat.

Béka nyalóka 1200-ért senkinek nem kellett

Amit senki nem vett, de mindenki megcsodált, az a gyönyörű, kézzel készített béka nyalóka, ami inkább egy valódi műalkotás, mint elnyalogatni való édesség. 1200 forintért csak csodáltuk, de nem vásároltuk.

Délutánra annyian lettek, hogy a legtöbb stand megközelíthetetlenné vált, csak sodródtunk a tömeggel, de megnézni már semmit nem tudtunk. Leülni csak a nagyszínpadnál tudtunk volna, ahol nem hallottuk egymás szavát, így hazaindultunk. Ezért érdemes korán érkezni, akkor még egy különleges fesztivál részesei lehetünk. Később, amikor már hatalmas a tömeg, sajnos nehéz megmondani, hogy melyik fesztiválon vagyunk. Az előttünk araszoló pár szerint pont ilyen volt a budapesti Mangalica Fesztivál is, csak tömeg és semmi látnivaló. A kocsonyafesztiválon egészen biztosan van látnivaló, de korán kell indulni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta