Ötperces thai vacsora

Darált sertéshús thai bazsalikommal (pad horapa moo) - hazájában igazi gyorsétel, szinte minden utcai árus kínálatában megtalálható valamilyen változatban. Itthon is percek alatt elkészítheted.

A thai konyha háromféle bazsalikomot használ, egyik sem azonos az általunk ismert bazsalikommal, de jobb híján helyettesíthetőek vele: ezek ún. thai bazsalikom (bai horapa) - enyhén ánizsos illattal és ízzel, a szent bazsalikom (bai grapao) – erős, szegfűszegre, másokat mentára emlékeztető ízzel és a citrombazsalikom (bai manglak) – utóbbi neve magáért beszél.

Az alábbi receptben tradicionálisan szent bazsalikomot használnak, ezt itthon elég nehéz beszerezni, még a speciális delikáteszekben is. A thai bazsalikomot egy fokkal könnyebb, így mi most azzal készítettük, darált sertéshúsból (de használhatunk darált csirke-, marhahúst, vegák apróra vágott tofut is). Az ételünk neve így: pad (sült) horapa (thai bazsalikomos) moo (sertéshús). Tényleg percek alatt kész van (a rizst tegyük fel főni, mielőtt hozzákezdünk). Ha nagyon autentikusak szeretnél lenni, akkor a tetején egy tükörtojással is megfejelheted.

A thai bazsalikom és a halszósz beszerzőhelyeinek listáját lásd előző cikkünkben.

Hozzávalók 4 személyre

50 dkg darált sertéshús

3-4 jókora gerezd fokhagyma

1-2 chili (elhagyható)

1-2 kápia vagy pritaminpaprika (elhagyható)

egy csokor thai bazsalikom

halszósz

szójaszósz

semleges ízű olaj (wokos sütéshez legjobb a földimogyoróolaj)

Készíts elő mindent: a fokhagymát tisztítsd meg és aprítsd fel, a chilit, ha használsz, gumikesztyűs kézzel magozd ki és csíkozd fel, a paprikát úgyszintén. A bazsalikom leveleit tépkedd le.

Wokban vagy mély serpenyőben hevíts egy kis olajat. (Nem sokat, mert a sertéshúsból is kisül némi zsír.)

Dobd a fokhagymát és a chilit az olajra, keverd át gyors mozdulatokkal, nehogy a fokhagyma megégjen. Tedd hozzá a darált húst és kevergetve pirítsd meg. Adj hozzá kb. 2 evőkanálnyi halszószt (ezt a thai konyha só helyett használja) és ugyanennyi szójaszószt (a színe kedvéért), keverd át.

Keverd hozzá a paprikát is és kevergesd kb. egy percig. A tűzről levéve keverd hozzá a bazsalikomot. Jázminrizzsel vagy rizstésztával tálald.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek