A cél minél több bort kóstolni

Naponta minimum hatvanféle kóstolható bor, kérésre bontott csúcsborok és tematikus kóstolók sora – ezt ígéri a pár hete a Balassi Bálint utcában már működő, szerdán ünnepélyesen is megnyitott Drop Shop Borbár. Van mellé új filozófia is, úgy hívják, hogy tasting zone.

Itthon szokatlannak számító elképzeléssel nyílt borbár a Jászai Mari tér mellett: a hangulatos pincehelyiségben a betérő vendéget sokféle minőségi bor kóstolására szeretnék rávenni, ezt szeretné előmozdítani az egyedülállóan széles napi kínálat, amiből bárki kedve szerint válogathat.

Hatvanféle bort bontanak

Mindennap hatvanféle bort bontanak legalább, amiket a falon látható kis táblákon tüntetnek fel. A gyorsan változó kínálat miatt nem is használnak semmiféle nyomtatott anyagot, hiszen az nem tudna lépést tartani a frissességgel. A borok mellett van lehetőség pezsgők kóstolására is.
A borkóstolóval egybekötött megnyitón Hébenstreit Ádám, az üzlet vezetője elmondta, hogy amikor elkezdtek a hely gondolatával foglalkozni, először csak egy borbárt terveztek. „Olyan borbárt akartunk kialakítani, ami jelenleg Magyarországon nincs, külföldön már bevált, és ahol tényleg a borról szólnak a dolgok” - mondta. Ehhez az alaphoz jött később a nagy és kiskereskedés ötlete.

A hely további különlegessége a már felsoroltak mellett, hogy a lehetőséget kínál olyan borok kóstolására is, amik nem szerepelnek éppen a listán (tehát lehetőség van bármelyik a bolt polcán látható palackot kinyittatni). Ebben az esetben minimum fél üveggel kell elfogyasztani a kívánt borból, a megmaradó mennyiséget pedig a bolt majd kimérve értékesíti. Ez a megoldás különösen azoknak kedvező, akik komolyabb, nehezebben elérhető borokkal szeretnének megismerkedni, vagy azokat összekóstolni.

Szokatlan modell

A borkultúra iránti elkötelezettséget jól mutatja, hogy két-három hetente tematikus napokat tartanak, amikor egy szőlőfajtára, vagy nevezetesebb borvidékre koncentrálnak; ilyen kiemelt téma volt például a pinot noir a közelmúltban, amikor tizenöt-tizenhét pinot-t tartottak nyitva a legkülönfélébb borvidékekről.

A konyha is itthon egyelőre szokatlan modellt követ: minimális állandó kínálat mellett minden héten más étterem séfjét kérik meg arra, hogy egy pár tteles, főleg tapasokra koncentzráló ételsort összeállítson. Eddig a Ráspi és a Pomo D’Oro vendégeskedett itt, a Bock és a Kistücsök konyhafőnökével pedig már sikerült megállapodni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek