Nőknek rendez vitorlásversenyt Zsidró Tamás

Zsidró Tamás forradalmi ötlete alapján rendezik meg az I. Kékharisnya Regattát július 11-én Balatonföldváron. A nőknek szóló verseny eredetét maga Zsidró Tamás mesélte el. „Tavaly nyáron a Balatonon vitorlázva figyeltem meg, hogy tízből nyolc hajón a hölgyek aktívabbak. Egy vitorláson, ha két fő a legénység, az rendszerint egy pár. És a szerepmegosztás úgy működött, hogy a férfi hátul állt a kormánynál és dirigált, a nő pedig rángatta-vonta a köteleket, húzta a vitorlát, csörlőzött” – ad képet tapasztalatairól a kiküldött sajtóközleményben a sztárfodrász.

Ebből a megfigyelésből származott az a következtetés, hogy a nők képesek kapitányi feladatokat is ellátni, ha ügyes mancsaftok. A versenyt azoknak rendezik meg, akik szabadidejükben vitorláznak, de nem indultak még versenyen. A szabálykönyv szerint minden hajón lehet egy férfi, de ezért hibapont jár. A célnál ún. Beauty-sziget várja a versenyzőket, lesz itt fodrász, körmös (önnek is gyakran van rá szüksége vitorlázáskor, ugye?) és koktélkeverő is, akik cider specialitásokkal dobja fel a délutánt. Brencsán Ábel, a Magyar Vitorlás Szövetség versenysport menedzsere elmondta, hogy az egyesület támogatja a rendezvényt, törekvéseikkel egybevág Zsidró ötlete. Női hajóosztályban olimpián, eddig nyolc magyar hölgy vett részt, és ma is hárman küzdenek a Riói olimpiára kijutást jelentő kvótáért, köztük Érdi Mária, aki 17 évesen több világ, és Európa-bajnoki címmel is dicsekedhet.

Zsidró Tamás és neje
Zsidró Tamás és neje

A jó hír, hogy a verseny bevételnek egy része jótékony célra megy, a Mellrákinfó Egyesületet támogatja majd a Kékharisnya Regatta. Halom Bori, az egyesület alapítója több mint 30 éve a vitorlás társadalom tagja és a Balaton szerelmese. Nem is kérdés tehát, hogy össze szeretné kapcsolni ezt a hobbiját társadalmi felelősség vállalásával. „Már két éve, hogy jelen vagyunk a Kékszalag versenyen, azt pedig álmodni is alig mertem, hogy egyszer egy kizárólag nőknek szóló vitorlás versenyen is ott lehetünk” – mondja az Mellrákinfó Egyesület alapítója, aki blogot ír a betegségről. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek