Ez történik, ha hotelben éri a halál

Gondolkodott már azon, hogy mi történik a hotelekben a félig elhasznált piperecikkekkel? És azon, hogy mi történik, ha valaki pont a szállodai szobájában hal meg? Vagy hogy van-e a személyzetnek hozzáférése a privát széfekhez? Egy vendéglátói körökben bennfentes Jacob Tomsky-hoz, a Heads in Beds szerzőjéhez fordult, hogy megossza vele a történeteit. Ezen pedig kapva kapott a Daily Mail utazási rovata, aki felkereste Tomskyt, hogy feltegye neki – többek között – a fenti kérdéseket. Lent elolvashatja őket és a rájuk adott válaszokat is!

Előre szólunk, hogy a szabályok országonként, sőt, akár szállodánként is változnak, így nem biztos, hogy azon a helyen, ahova ön megy, pont így működnek a dolgok.

Mit visznek el az emberek leggyakrabban?

Minden kétséget kizáróan a piperecuccok és a törülközők a legnépszerűbbek, de vannak, akik ezen is túlmennek. „Szó szerint mindent elvisznek, legyen szó ágyneműről, az ezüst hamutartóról vagy az univerzális távirányítókról. Bármit, ami nincs leszögezve" – mondta Tomsky.

Van valami, aminek az "ellopását" megúszhatjuk?

Igen, méghozzá a szállodai köntösnek. „Ha mondjuk becsekkolunk egy szobába, eltesszük a köntöst a bőröndünkbe, majd letelefonálunk, hogy nem kaptunk, akkor a hotel személyzete nem fogja átkutatni a cuccait" – magyarázza Tomsky. A piperecuccokból egyébként kaphatunk többet is, sőt: akadnak olyan dolgok, amelyek nincsenek szem előtt, de kérésre adnak. „A jobb hotelekben vannak papucsok, borotvák, borotvahabok, szösztelenítő hengerek és kis kiszerelésű dezodorok is" – osztja meg a titkokat Tomsky.

Akkor is kiszámlázza a hotel a minibárt, ha füllentünk a tartalmáról?

A minibár elég kényes pont, sok a hibalehetőség, nem egyszerű kibogozni, hogy mennyit is kell fizetnie a kedves vendégnek.  „A szállodáknak sokkal fontosabb az, hogy milyen a végső élményünk az ott tartózkodással kapcsolatban és az, hogy töltünk-e el újabb éjszakákat náluk, így valószínűleg nem fognak vitába szállni amiatt, hogy megettük-e azt a csokit vagy sem" – mondta Tomsky. A termékeket egyébként folyamatosan ellenőrzik, és ha lejár a szavatosságok, újat tesznek a helyükre. Azt pedig ugye mondanunk sem kell, hogy a minibár tartalmát a szállodák nagy tételben szerzik be, majd hatalmas haszonnal adnak túl rajtuk.

455555616
Nbc / Europress / Getty

Mennyi ideig tart kitakarítani egy szobát? Van olyan, amit általában nem tisztítanak meg?

Az időtartam nagyban függ a szobától (hogy mekkora és milyen állapotban hagyta ott a vendég), de általában 30-60 perc alatt végeznek velük. Évente egyszer több szobát, sőt, akár egy egész szintet lezárnak, és jó alaposan kitakarítják. Ebbe beletartozik a szövetek és szőnyegek kitisztíása vagy kitisztítattása is. Legritkábban a minibár poharait és a távirányítót mosák el, illetve törölgetik meg. „Bár a takarítóknak el kéne mosniuk a poharakat, ehhez sokszor nem kapnak tisztítószert. Ilyenkor vagy csak simán elöblítik, vagy samponnal, esetleg bútorápolóval mossák el őket. Utóbbi egyébként egész szép csillogást ad nekik" – jegyzte meg Tomsky.

Mennyit költenek a szállodák piperecuccokra évente?

Ennek megválaszolásában segít a Forbes egyik cikke, amely szerint a Marriott lánc évente körülbelül 20 millió dollárt (tehát több mint félmillárd forintot) költ ilyen cuccokra az amerikai és az ázsiai hoteleiben. A rendelést a takarító személyzet vezetője intézi az aktuális készlet és a korábbi években fogyott havi mennyiség függvényében. Télen egyébként több sampon és tusfürdő fogy, tovább fürdenek az emberek és több vécépapírt is használnak.

116245319
Bloomberg / Europress / Getty

Ezekből a személyzet vihet haza?

„Számos olyan történetbe futni az interneten, amikor az emberek hotelből származó cuccokkal rendezték be az otthonaikat.  2001 és 2004 között minden bulimban logózott csokikat szolgáltun k fel" – meséli Tomsky, majd hozzáteszi, hogy a legtöbb termék egyébként vagy annyira használt, hogy nincs az embernek gusztusa eltenni, vagy pedig annyira drága, hogy amiatt nem kockáztatják az esetleges kirúgást. "Persze nekem is van otthon olyan cipőkrémem, amiért egy fillért sem fizettem és lógos papucsom is, ami nagyon jól jön télen" - tette hozzá. Érdekesség: a Clean The World nevű szervezet évek óta begyűjti a hotelekből a félig megmaradt szappanokat, hogy aztán azokat összeolvasztva és újracsomagolva a harmadik világba küldjék.

Mi történik, ha valaki a szobában hal meg?

Kicsit morbidnak tűnik erről is beszélni, de Tomsky szerint egyáltalán nem olyan ritka eset ez. Sokszor csupán azért nem hallunk ilyenekről, mert – talán érthető módon – a hotel nem szeretné nyilvánosságra hozni őket. Van, hogy a holttestet szirénázó mentők szállítják el, de az is előfordul, hogy a személyzeti liften vagy a hátsó kijáratokon keresztül viszik ki őket a szállodából. Utána a szobát fertőtlenítik, megtisztítják, majd újra kiadják, mindezt sokkal rövidebb időn belül, mint gondolnánk. A személyzetet persze titoktartás köti, és senkinek nem beszélhetnek az eset körülményeiről vagy a szobaszámról. 

A személyzetnek van hozzáférése a szobában található széfekhez?

Nincs. A széfek valóban biztonságosak. Ha elfelejtjük a kódot, csupán egyetlen ember segíthet: a biztonsági személyzet vezetője, csak ő van birtokában annak az eszköznek, amivel ki lehet nyitni. 

Mi történik a félig elhasznált vécépapírtekerccsel?

Változó. Akad olyan hotel, ahol simán újracsomagolják és ott hagyják a mosdóban (ez a környezettudatos mód), valamint mellétesznek egy teljes tekercset, ne hogy a legrosszabb időben fogyjon el. De olyan is akad, hogy a takarító elviszi, és vagy a személyzeti mosdóban landol a tekerecs vagy felhasználja takarítás közben. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek