Ismerje fel és védje ki az érzelmi manipulációt

Ha meghalljuk azt a kifejezést, hogy érzelmi manipuláció, azonnal elutasítóan gondolunk rá. Nem csoda, hiszen azt senki sem szereti, ha befolyásolják, azonban alig van olyan ember, aki ne alkalmazná olykor. Ezt néha tudatosan tesszük, viszont a legtöbbször észre se vesszük, hogy mi is ehhez a megvetett eszközhöz nyúlunk. Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne találkoznánk vele valamilyen formában, és mivel nem ismerjük, hogyan is működik, valamint mi is egész pontosan az érzelmi manipuláció, sokszor fel sem ismerjük, hogy az adott pillanatban mi is áldozatunk vagyunk – vagy épp tettesek.

Az érzelmi manipuláció formái, mondatai

Érzelmi manipulációról akkor beszélünk, amikor valaki úgy akar elérni nálunk valamit, hogy egyenesen vagy burkoltan azzal fenyeget bennünket, hogy megbüntet. Mivel mindenki létszükséglete az, hogy érezze, tartozik valahová és szeretik őt, erre a pontra sújtanak azok, akik ezt használják. Sajnos mindez olyannyira belénk ivódott az évek folyamán, hogy már a saját családunkban is találkozhatunk vele: alkalmazzuk, ha a párunknál szeretnénk elérni valamit, de még akkor is, ha a szüleinket, vagy a gyerekeinket akarjuk valamilyen módon irányítani.

„Az érzelmi zsarolás a nem asszertív viselkedésformába tartozik (asszertív viselkedés = önérvényesítés, mások érdekeinek figyelembevétele mellett). A manipulatív emberek azok, aki sem magukat nem fogadják el, sem pedig másokat. Félnek a veszteségtől, a változástól, a visszautasítástól, valamint a hatalom elvesztésétől” – elemzi dr. Petuhov Erzsébet pszichoterapeuta és tranzakcióanalitikus.

„Az érzelmi zsarolásnak több eszköze van, ilyen például a behódolás, amikor valaki azt mondja: „Te olyan okos vagy, csináld inkább te, én úgyse tudom!" vagy,  "Anyu, kérd meg az Aput, neked úgyis mindent megenged!”. A manipuláció ezen formája a leggyakoribb, és ugyanúgy alkalmazzák a munkahelyen, mint a családban. A másik eszköze a manipulációnak az az érzelmi nyomás, amikor a másik önbizalmára, érzelmi világára akarnak hatni a zsarolók. Gyakori mondata, hogy „ Ha nem teszed meg nekem, akkor nem is szeretsz!” Ennek agresszívebb formája, amikor nem csupán nyomást gyakorolnak ránk, hanem követelőznek is, büntetést is kilátásba helyezve”- mondja a szakember.

A manipuláció lehet aktív illetve passzív: az előbbinél gyakoriak a vádaskodások, a sértegetések és a fenyegetések, az utóbbira azonban a mellőzés és a semmibevétel jellemző. Mindkettő ugyanannyira ártalmas és romboló. Hogy hogyan lehetne kivédeni? Erre több praktika van, azonban ha az első, legfontosabb lépést nem tesszük meg, akkor eleve vesztesek vagyunk. Ez pedig az, hogy fel kell ismernünk, hogy játszmába keveredtünk.

Ismerje fel, ha manipulálják

Sajnos a manipulátort nem könnyű felismerni, mivel támadása nem mindig direkt és egyértelmű. Leginkább onnan sejthetjük, hogy zsarolnak minket, ha érezzük, hogy bűntudatot akarnak bennünk kelteni, illetve ha az önértékelésünket szeretnék megcsorbítani.

„Gyakori kérdés, hogy honnan lehet tudni, hogy ilyen játszmába kerültünk. Konkrét leírás erről nincs, azonban egyvalamire támaszkodhatunk: amennyiben nem érezzük magunkat jól az adott szituációban, nem tudunk nagyon mit válaszolni és amikor azt hisszük, nincs választási lehetőségünk, akkor nagy valószínűséggel érzelmileg manipulálnak minket. Ilyenkor sokszor nemet szeretnénk mondani, azonban mégsem tudjuk bátran megtenni, mivel szinte présben tartanak”- mondja a szakember.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Miután felismertük, hogy érzelmileg manipulálnak minket, elsőként annyi a dolgunk, hogy húzzuk meg a határt: ennyi, és ne tovább! Az első és legfontosabb az, hogy megnöveljük az önbizalmunkat, ugyanis annak hiányában újra és újra belekeveredünk a rettegett szituációba, és mivel a zsaroló megérzi ezt, így tudja, tökéletes áldozatok lehetünk.

Az érzelmi zsarolás egyfajta játszma, tehát csak akkor jön létre, ha két ember vesz részt benne. Hiába próbálnak minket manipulálni, ahhoz partnernek kell lennünk, hogy ezt meg is tudják valósítani.

„Ha úgy érezzük, manipulálnak, akkor a következőket tehetjük: leállítjuk a másikat, és szembesítjük azzal, hogy épp érzelmileg zsarol minket. Ez azért fontos, mert gyakran nincsenek ennek tudatában, ha meg igen, akkor rájönnek, hogy lelepleződtek, így megtorpannak. Utána mondhatjuk azt, hogy átérezzük és megértjük a másik problémáját, majd érdemes én-üzeneteket is küldenünk, azaz mondjuk el, mit érzünk és gondolunk. Amennyiben ezt határozottan közöljük, akkor a zsaroló nem tud ezzel mit csinálni és továbbáll” – javasolja a szakember.

Szerencsére az érzelmi manipuláció felismerése és kivédése megtanulható. Külön irodalma is van (Eric Berne: Emberi játszmák), és ha sikerül szert tennünk kellő önismeretre és önbizalomra, akkor szép lassan levetkőzhetjük rossz beidegződéseinket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra