Nem akkora a baj, mint hisszük - íme egy optimista jövőkutató

Még tudományosan is nehéz a világvége-prognózis, hiszen egy tudós általában a vizsgált terület egyetlen szegmensére fókuszál, és ott állít fel egy teóriáit. Sokaknak ennyi már elég is, hogy fel tudjanak építeni köré egy katasztrófa forgatókönyvet. A halálfélelem mindenkiben benne van, abban is, aki tagadja önmaga előtt, hiszen valamennyien ösztönösen szorongunk attól, hogy meghaljunk. Az embernek valamiért természetes igénye az önriogatás. Gánti Bence buddhista pszichológus a Werk nyílt napján osztotta meg velünk, mi várhat ránk. A világvége konferencia optimistája nem fél.

Fotó: Massimo Valiani
Fotó: Massimo Valiani

Ha az emberiség nem támogatja a fenntartható fejlődést és a Római Klub megállapításait, akkor a saját végzetébe rohan. Mert ha ugyanilyen tempóban halad az emberiség a rossz irányba, akkor kiszámítható a vége is. Ha ezt tudjuk, miért nem teszünk ellene? Belénk van kódolva az össznépi pusztulásvágy?

Nem szándékosan nem figyelünk oda ezekre az intésekre, pusztán megszokásból másra figyelünk. A legtöbb jóérzésű ember egyetért ezzel. Ugye, azok az elvek általános emberi értékeket fogalmaznak meg. Csakhogy az emberek nem tudják, hogyan kéne ezeket megvalósítaniuk: ha hallunk néhány magasröptű elvet, akkor az átlagember attól még nem tudja, mit kéne csinálnia. Szükségünk van olyan tanítókra, akik lefordítják nekünk, hogy mit csináljunk a mi személyes életünkben. A kollektív önpusztítás benne van az emberben: ez a halálösztön, amit már Freud is megállapított.

Ez nem azt jelenti, hogy állandóan mindenki meg akar halni, hanem azt, hogy arra is van az emberben ösztön, hogyha nagy baj van, akkor a pusztulást keresse. Személyre vetítve ez a depressziónál figyelhető meg, vagy gyászfolyamatoknál. Egy családtag elvesztésénél is előkerülhetnek öngyilkos gondolatok. Azt azonban erősnek tartom, hogy a világvége várásban is ez működne - a halálfélelem nem azonos a halálvággyal. A halálfélelem mindenkiben benne van, abban is, aki tagadja önmaga előtt, hiszen mindenki ösztönösen szorong attól, hogy meghaljon.

Gánti Bence

Az Integrál Akadémia alapító elnöke és szakmai vezetője. Integrál szemléletű pszichológus, klinikai szakpszichológus. Elsajátította a jóga, a meditáció és a transzlégzés alapjait. 1997 óta sokat utazott a világban, melynek részei voltak a meditációs és gyógyászati tanulmányok távol-keleten, Burmában, Indiában, és Thaiföldön, továbbá az Amerikai Egyesült Államokban, ahol Ken Wilbernél, az integrál pszichológia megalkotójánál, és Stanislav Grofnál, a transzlégzés megalkotójánál tanult. Nagy hatással voltak rá ezentúl Fatima Wingelmayr osztrák szúfi gyógyító és Frank Cardell amerikai gestalt terapeuta csoportjai. A képzés szervezése és az előadások tartása mellett tanárokat képez, személyiségfejlesztő-, terápiás-, és transzlégzés csoportokat tart, továbbá magánpraxisban és skypon át pszichoterápiás konzultációt és coachingot folytat Magyarországon és Amerikában.

Mit mond a new age 2012-ről? Miért és mitől torzult el ennyire?

A new age mozgalom hozta el 2012-t, és valóban, kicsit torzított rajta. Azt mondják, hogy 2012 december 21-én vagy világpusztulás lesz, vagy az emberiség egy spirituális átalakuláson megy keresztül. Mindenképpen lesz valami, de a legtöbben nem azt gondolják, hogy vége lesz, hanem egyfajta globális váltás lesz a tudatosságban, gondolkodásban, spiritualitásban, és egy jobb világ fog beköszönteni. Ennek a gondolatnak vannak enyhébb meg erősebb verziói. Az enyhébb verzió szerint fokozatosan alakulnak majd át a dolgok, a drasztikus verzió szerint meg minden hirtelen összeomlik. Összeomlik a bankrendszer, az éghajlat is megváltozik - mindez rákényszeríti az embert arra, hogy humánusabb rendszereket dolgozzon ki. Az enyhébb verzió azt mondja, hogy egy nap alatt nem lehet világvége, ha lesz valami komolyabb átalakulás, ahhoz évtizedek kellenek.

Az extrém verziók között van például a Nibiru bolygóval történő ütközés, vagy átmegyünk egy másik létsíkra, vagy az UFO-k elviszik az emberiségnek azt a részét, amelyik kellően megtisztult már. Szóval, aki megtisztult megússza, a többieket meg elviszi egy globális kataklizma. Valaki szerint a rezgésszámunk megemelkedik majd, de még nem találtam senkit, aki elmagyarázta volna, hogy mi ez, de megemelkedik és ez lesz az átalakulás lényege. Az Integrál Akadémia pénteki Nyílt napján ezekről is szó lesz.

Tavaly Budapesten és Dobogókőn járt egy maja sámán. Mit mondanak a ma élő maják erről?

2012 valóban maja jóslat, de a hozzá csatolt kataklizma-jövendölés már nem az. A majáknak valóban van naptáruk, melyben egy ciklus 2012-ben ér véget. A maja sámán szerint nem olyan pontos ez a naptár, ugyanis 2012 és a körülötte lévő 50 évben valamikor jár le az a ciklus. Miért pont a maják? Hiszen az aztékoknak is van naptáruk, az olmékoknak, a toltékoknak is, akik szintén a maják környezetében, velük párhuzamosan élő népek voltak. Mindenhol van egy nagy időciklus. Ez minden népnél megvan, viszont mindenhol máshol fejeződik be és eltérő hosszúságú.

A new age valamiért a maja naptárt ragadta ki. A maja naptár csak véget ér, de azt nem mondja, hogy világvége lesz meg kataklizma. Arra támaszkodnak, hogy tényleg átalakulóban van a világ, ezt mindenki látja az éghajlaton és a gazdaságon, az emberek egyre jobban érzékelik a rendszereken tátongó hibákat. A világ tehát egy látható átalakulásban van. Viszont ez nem jelenti azt, hogy minden egy nap alatt elpusztul.

Tulajdonképpen mi van Dobokókőn, ami valóban jelentős?

Én személy szerint azt gondolom, hogy egy különleges energia van Dobogókőn. Én rendszeresen járok oda és érzékelek egy rezgést, amit máshol nem. Bárhova megyek Dobogókőn, érzékelem, nem kell egy bizonyos kőre leülnöm, az egész területet áthatja. A híres dobogó követ nem találtam meg, amiről azt mondják, hogy dobog. Energetikailag az egész terület kiemelt hely.

Milyen társtémákat kapcsoltak össze a maja jósalttal? Mit igazol a tudomány és mit nem?

A Nibiru bolygó Földnek ütközése az egyik teória. Ez egy mitikus bolygó, a csillagászok nem találták sehol. Én olyan adatokat szeretnék, ahol az ezoterikus jóslat és a csillagászati felfedezések egybe esnek, mert az ütős lenne. A másik társtéma, hogy pólusváltás lesz a Földön, az északi és a déli pólus felcserélődik és ettől lesz katasztrófa. Akkora az érdeklődés, hogy a NASA külön weboldalt szentelt a dolognak, ennél názább oldal nincs a témában. Valóban volt már a múltban pólusváltást, de a következőt csak néhány ezer év múlva várják. Egy pólusváltás ötezer év alatt történik meg, nem egyik napról a másikra. A másik ezoterikus jóslat, hogy a fotonövbe lépünk. Nézetük szerint van a világűrben egy sáv, ami tele van fotonrészecskékkel, és ha belemegy a Föld, akkor az emberek eltelnek fénnyel. Valami ilyesmi az analógia.

Egyszer megkérdeztem egy csillagász szakembert, hogy mit tud a fotonövről és visszakérdezett, hogy mi az a fotonöv. A csillagászat világában nem létezik fotonöv. Nem tudnak róla, hogy lenne a világűrben egy fotonnal feldúsult terület. Nem hiszem, hogy ezeket az elméleteket bárki is rosszindulatból és pánikkeltésből indítaná el, ezeket belső látomásokban látják, amik nem mindig egyeznek a külső valósággal. Pszichológiai jelentőségük lehet, mert kifejezhetnek valós szubjektív tartalmakat, de akkor lenne az igazi, ha mindez alá lenne támasztva valamennyire tudományosan is. Az én szemléletem annyiban más, hogy nem utasítom el az ezoterikus oldalt, sőt, kíváncsian figyelem, de akkor fogadom el, ha a másik oldallal legalább valamennyire össze tud állni.

Kering egy olyan elmélet is, amely szerint leállt a Golf-áramlat...

Ha a Golf-áramlat leállt volna, akkor nem itt ülnénk, hanem egy jégmezőn. Ez az elmélet Al Gore Kellemetlen igazság c. filmjében is benne van. Miután nem lett elnök, elkezdte magát beleásni a klímakutatásba. Azt mondja, hogyha a szárazföldön lévő jegek felmelegedés hatására megolvadnak és belefolynak a tengerbe, a tenger sótartalma megváltozik, felhígul. A Golf-áramlatot pedig a hideg sós víz húzza le. Ha ez megváltozik, nem lesz, ami fűtse Észak-Európát és Amerikát, és jön a jégkorszak. Én tudományos forrásokból annyit hallottam, hogy csak lelassult a Golf-áramlat. Hogy 2 vagy 10%-ot, azt nem tudom, de biztos, hogy nem állt meg. Történt egy lassulás, ami baromi rémisztő. Azonban a globális felmelegedés annyira komplex rendszer, hogy nem látják át pontosan, mi is történik. Jelenleg nincs egy olyan modell, ami mindent összekapcsolva egy teljes képet adna.

Arra a részletre, amire egy-egy tudós fókuszál, oda állítanak fel modelleket. Ha kiragadunk csak egy szeletet, abból már az elménk fel tud építeni egy katasztrófa szcenáriót. Az Al Gore film ezt végig megmutogatta. Én abban hiszek, hogy a Teremtő okosabb és rafináltabb, mint mi emberek. Hiszek abban, hogy valahogy megoldja majd a dolgot. Átalakulás mindig volt és lesz, de nem biztos, hogy annyira sötét szcenárió lesz, mint amennyire mondják. Nem biztos, hogy akkora a baj, mint hisszük. Lehet, hogy a változás egy fényesebb jövőbe vezet majd minket.

Portréfotó: Kováts Dániel

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek