#ÉLETEM

Indul az influenza-turizmus

2009. november 10., kedd 11:26

A H1N1 fertőzések száma egyre emelkedik hazánkban, a megoldást nehezíti, hogy a tüneteket nehéz felismerni – ráadásul beindult az influenza-turizmus is: az ukránok hozzánk jönnek vakcináért. Összefoglaltuk a vírus történetét.

cikk-tipus-altalanos

influenza-leadÁprilis óta, amikor is a sertéseknél egy új influenzatörzset izoláltak, a H1N1 pánik szinte állandó: a vírustörzs nevére körülbelül 58 millió találatot jelez a Google. Ahhoz, hogy az információdömpingben könnyebben el lehessen igazodni, tényszerűen összefoglaltuk a  H1N1-boom történetét. 
 

Beindult nálunk

Május 29-én mutatták ki hazánkban az új influenzavírust egy brazil állampolgárnál.

Július 6-án újabb kilenc embernél regisztráltak influenzás megbetegedést. Ekkorra már huszonegyre nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, majd három hét múlva harminchétre duzzadt az igazolt fertőzések száma. Időközben, a fertőzés következtében meghalt egy 41 éves férfi, akit a Dél-Dunántúlról szállítottak egy budapesti kórházba. Az ÁNTSZ az esetet csak később hozta nyilvánosságra, mert a bonctermi vizsgálati anyagra vártak.

Ezt július 21-én este kapta meg az Országos Epidemiológiai Központ víruslaboratóriuma. A boncolás során vett mintából azonosítani tudták az új típusú „A” H1N1 „V” vírust. Ezzel az esettel Európában Magyarország a harmadik ország, ahol egy beteg meghalt a világjárvány következtében.

Július 25.-én az ÁNTSZ bejelentette, hogy negyvenhétre emelkedett az igazolt megbetegedések száma. Ez a szám július 28.-án hatvanötre nőtt és naponta 5-6 új esetet regisztrálnak, a szám augusztus 9.-ére száztizenegyre emelkedett.

 

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Nevében a „H” a hemagglutinin proteinre, az „N” a neuraminidáz proteinre utal. Számos különböző törzzsé mutálódott, köztük a spanyolnátha vírusa, enyhe emberi influenzák vírusai, járványos sertésinfluenza törzsek és a madarakban talált különböző törzsek. Ezek közül a spanyolnátha 50-100 millió ember életét követelte. Az alacsony patogenitású H1N1 törzsek 2006-ban az összes influenzás megbetegedés mintegy felét okozták. Amikor 2005-ben az emberi influenza más vírusaihoz hasonlították az 1918-as vírust, kiderült, hogy a vírus 4400 aminosava közül csak 25-30 mutatott eltérést – ennyi már elég volt hozzá, hogy a madárinfluenza vírusa emberek közt is terjedővé váljon. (Wikipedia)

A következmények kiszámíthatatlanok

Ami a nemzetközi H1N1 történetet illeti, áprilisban Mexikóban több, mint ezer esetben mutattak ki az  embereknél sertésinfluenzát és a vírus több, mint nyolcvan emberéletet követelt. Az elszigetelt esetek felbukkanásáról szóló első jelentések után a mexikói járvány hivatalos bejelentésre április 23-án került sor. A mexikói áldozatok a hírek szerint többnyire fiatal felnőttek voltak, ami jellemző a járványos influenzára.

Április 25-én Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója bejelentette, hogy nagyon súlyos fenyegetést jelent a Mexikóban terjedő sertésinfluenza, a következmények kiszámíthatatlanok, akár világjárvány is lehet belőle.

Még abban a hónapban az Egyesült Államok délnyugati részében és Kansasban előfordult több sertésinfluenza-gyanús eset, valamint New York nagyvárosi övezetében is kimutatták a jelenlétét. Egyes esetekről az Egészségügyi Világszervezet megerősítette, hogy a H1N1 egy új törzse okozta a megbetegedéseket.

Április 26-án Új-Zéland egészségügyi minisztere megerősítette, hogy egy mexikói iskolai kirándulásról visszatért diákcsoport 22 tagja influenzaszerű tünetekkel – valószínűleg sertésinfluenzától – megbetegedett. A kór idővel terjedni kezdtet Európában is. A WHO május 18-ai adatai szerint a laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetek száma 40 országban 8829 volt és 74-en haltak meg, a zömük Mexikóban.
 

Elindult az influenza-turizmus

Visszatérve Európára, és ezen belül is a térségünkre: a szomszédos országok közül Ukrajnában a legsúlyosabb a helyzet, a vírus júniusban jelent meg, és november elejére már négy nyugat-ukrajnai megyében több mint 80 ezer ember szenved vírusos eredetű légzőszervi megbetegedésben, körülbelül 2300 beteget ápolnak kórházban, a vírus feltehetőleg 48 ember halálát okozta eddig. 

Ungváron, ahol száz körül van a gyógyszertárak száma, sajtójelentések szerint villámgyorsan felvásárolták az összes védőmaszkot, gézt, vírusellenes és meghűlés elleni gyógyszereket, a C-vitamint és más vitaminkészítményeket. 

Viktor Juscsenko ukrán elnök a nemzetközi közösségtől, többek között Magyarországtól is segítséget kért az ukrajnai influenzajárvány elleni küzdelemhez, az ország nemzetbiztonságát fenyegető valós veszélyre hivatkozva. Mint mondta, kizárólag önerőből nem tudnak szembeszállni a fertőzéssel. Segélykérő levelében felsorolta azokat a gyógyszerkészítményeket és berendezéseket, amelyekre Ukrajnának szüksége van az influenzajárvány elleni hatékony küzdelemhez.

Előzőleg - a H1N1-es új vírus első halálos áldozatának bejelentését követően - az ukrán kormány karantén bevezetését rendelte el Ukrajna kilenc nyugati megyéjében az influenzajárvány gyors terjedése miatt tartott pénteki rendkívüli ülésén. Az ülés után Julia Timosenko miniszterelnök bejelentette: három hétre bezárják az iskolákat, nem tartanak tömegrendezvényeket, és korlátozzák az utazásokat. 

 

A folytatásban: 

A H1N1 story-t a vakcina-üggyel folytatjuk. Kitérünk az elitnek és a közembereknek gyártott német védőoltásokra, a szer hazai kommunikációjára, és az olyan szakértők bevonására, mint Dr. Czeizel Endre. Végül arról is beszámolunk, hogyan erősítsük az immundendszert ebben az időszakban.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta