#ÉLETEM

Fiatal lányoknál is trombózist okozhat a fogamzásgátló

2010. február 4., csütörtök 09:56

trombzisleadAz, hogy a hormonális fogamzásgátló növeli a trombózis kialakulásának a veszélyét, nem életkorfüggő, hanem genetikai hajlam esetén bármikor kialakulhat egy kiváltó tényezőre. Genetikai szakértőnk a vérrögképződés okairól és következményeiről.  

A tudományos felmérések alapján ma Magyarországon közel 1 millió nő használ hosszabb-rövidebb ideig fogamzásgátló tablettákat. Sok nőnek azonban kevés információja van arról, hogy a mesterséges hormontartalmú fogamzásgátlók növelik a trombózis kialakulásának a veszélyét. A fogamzásgátlók a véralvadási rendszert a fokozott alvadékonyság irányába tolják el, ezért emelik a trombózis kialakulásának kockázatát.

A dohányzás és a terhesség is rizikó

A trombózis kifejezés vérrögképződést jelent (trombus szó jelentése vérrög), amely normál körülmények egy kialakult seb elzárását hívatott elzárni. Ma már jól ismertek azok a külső tényezők, amelyek olyan hatással vannak a szervezetre, hogy könnyebben kialakul az érpályában a vérrög. Ilyen külső hatás lehet a dohányzás, a terhesség, a lábtörés, valamint egyes betegségek. Nem maga a vérrög kialakulása a fő probléma, hanem az, hogy az elszabadult vérrög elzárhat ereket, ezáltal szövődményeket okoz (mélyvénás trombózis, szívinfarktus, stb.).

 

A genetikai tudományának fejlődésével már közel 10-15 éve jól ismerjük azokat a genetikai tényezőket (génhibákat), amelyek megkönnyítik a vérrög kialakulását. Azok a nők, akik trombózisra hajlamosító génhibákat hordoznak, nem szedhetnek fogamzásgátló tablettát. Akinek trombózis kialakulására hajlama van, annál a külső tényezők sokkal nagyobb eséllyel alakítanak ki trombózist.

 

A véralvadás folyamata

A véralvadás bonyolult és összetett folyamat. Ha a rendszer bármely résztvevője külső körülményekre vagy öröklötten sérül, kórosan működik, trombózis vagy vérzékenység alakul ki.  Ha megvágjuk az ujjunkat, akkor a vágás helyén az érfal sérül, a véralvadási folyamat feladata helyreállítani ezt a sérülést. A vérnek folyékonynak kell maradnia úgy, hogy a vérzés megállítására a sebet elzáró alvadék jöjjön létre, de az ne zárja el az egész eret, mellette a véráramlás folyamatos maradjon. A véralvadási rendszert a vér megalvasztásának, az alvadási folyamatok gátlásának és a keletkezett vérrögök feloldásának finoman szabályozott egyensúlya jellemzi.

 

Egyre több szülő végeztet a lányánál genetikai vizsgálatot

A trombózis genetikai teszt során 3 génnek összesen 6 génhibáját ellenőrzik a laboratóriumban. A vizsgált gének közül kettő a véralvadás folyamatát irányítja (faktor 2 gén  és faktor 5 gén). A trombózis genetikai hajlamának kialakításában szerepet játszó harmadik gén az MTHFR gén, amely a folsav anyagcsere egyik mozgatóeleme. Az f5 gén több helyen is hordozhat hibát (mutációt), melyeket egyaránt emelik a trombózis kialakulásának kockázatát. A f5 génben előforduló leggyakoribb hibát Leiden-mutációnak neveznek. Ha valaki mindkét szülőjétől Leiden-mutációt tartalmazó f5 gént örököl, annak 80-90-szeres trombózis kockázatnövekedéssel kell számolnia.

 

Tapasztalatom szerint egyre több szülő végezteti el fiatal lánygyermekeinél a trombózis genetikai tesztet. A  vizsgálat eredménye alapján könnyen lehet egyénre szabott életmód tanácsadást adni, mely a trombózis hajlamon túl a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére kitér.

 

Dr. Nagy Zsolt (PhD)

Genetikai szakértő

Dr.nagy.szolt@nagygendiagnosztika.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.02.08 15:30:03henriett

    Én csak azt nem tudom, hogy miért nem hallunk többet az ilyen genetikai tesztekről. A cikk alapján utánaolvastam. A világon már egyre több helyen végzik fiatal lánygyermemeknél a trombózis szűrést fogamzásgátlás előtt. Nekem nem mondta ezt a szülész-nőgyógyászom a fogamzásgátlás előtt. Örülök, hogy már nálunk is lehet hallani erről.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta